Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ. Η ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.


Konstantinos Kritikos

Konstantinos Kritikos - Πρόεδρος ΙΣ Ευρυτανίας

Μετά από 14 περίπου χρόνια που εργάζομαι ως γιατρός και ειδικά το τελευταίο διάστημα που ασχολούμαι πιο έντονα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό σώμα γενικά και ιδιαίτερα οι νέοι σε ηλικία γιατροί στη Χώρα μας (παράλληλα με τις ιατρικές μου υποχρεώσεις, κάνοντας μεταξύ άλλων πραγμάτων που έχω υποχρεωθεί, 13 εφημερίες κάθε μήνα), παρατήρησα (μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών προβλημάτων) την πολύ σοβαρή διάσπαση του ιατρικού σώματος. 

Το ιατρικό σώμα μοιάζει να είναι διαιρεμένο σε διαφορετικές μικρές ομάδες γιατρών με έντονες αντιπαραθέσεις και με παντελώς διαφορετικές επιδιώξεις, διαφορετικούς στόχους, διαφορετικά συμφέροντα, διαφορετικές σκέψεις, διαφορετικά «θέλω», διαφορετικούς αγώνες… χωρίς να διαφαίνεται δυστυχώς στον ορίζοντα καμία δυνατότητα σύγκλησης, συνεννόησης και ενοποίησης των μικρών αυτών ομάδων. 

Προσπαθώ να κατανοήσω τους λόγους και της αιτίες αυτής της πολυδιάσπασης!

Παντού ακούς διαφορετικές φωνές και διεκδικήσεις.

Μοιάζει σαν ένας άλλος Πύργος της Βαβέλ, την ίδια στιγμή που υποτίθεται πως είμαστε μια ομάδα που αποτελείται από αρκετά καλά μορφωμένους ανθρώπους! Υποτίθεται πως η Παιδεία που έχουμε λάβει ως γιατροί μας επιτρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας!

Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως οφείλουμε, για το καλό όλων μας, αλλά κυρίως για το καλό των ασθενών, να αναπτύξουμε άμεσα δυναμική ενάντια σε όλα αυτά που μας κρατούν διχασμένους. 

Πραγματικά δεν ξέρω ακόμα τι μπορούμε να κάνουμε με όλους εκείνους που προτάσσουν το προσωπικό τους συμφέρον και με αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν να περπατούν με «ξένα πόδια», όπως έκαναν δυστυχώς για πολλά χρόνια, αλλά θέλω να πιστεύω πως η δύσκολη δυστυχώς για όλους μας δημοσιονομική σημερινή πραγματικότητα θα τους αποβάλει τελικά. 

Μέχρι να κατανοήσουμε ποιές είναι οι αιτίες και τα συμφέροντα που προκαλούν αυτή την πολυδιάσπαση και δυσλειτουργία και να τις αντιμετωπίσουμε ριζικά, θα ήθελα επίσης να πιστεύω πως μπορούμε να συνεννοηθούμε όλοι μεταξύ μας και ειδικά οι νέοι σε ηλικία γιατροί που αποτελούμε το μέλλον της Υγείας στη Χώρα μας, έχοντας έναν κοινό στόχο, μια κοινή σκέψη, και όλα τα υπόλοιπα με καλή θέληση και ισότιμη δουλειά από όλους μας θα τα καταφέρουμε. Στόχος μας και σκέψη μας να είναι ουσιαστικά το καθήκον μας, δηλαδή η παροχή ιατρικής φροντίδας στον πάσχοντα συνάνθρωπο μας. 

Επίσης, καλό είναι να μην ξεχνάμε ποτέ πως χωρίς τους ασθενείς δεν θα υπήρχαν και οι γιατροί!
(καλύτερα βέβαια θα ήταν να μην υπήρχαν καθόλου ασθένειες, αλλά δυστυχώς…)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου