Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Οι γιατροί σε αγωνιστική ετοιμότητα - Οι λύσεις συνδεδεμένες με την διαπραγμάτευση



Όλα τα σοβαρά και μείζονα ζητήματα που απασχολούν την υγειονομική κοινότητα, όπως προσλήψεις, πληρωμή εφημεριών, στήριξη του ΕΣΥ, δαπάνη για τα φάρμακα, διαγωνισμοί προμηθειών, ανασφάλιστοι, γιατροί του ΙΚΑ, εργολαβίες, υγειονομικός χάρτης, συζητήθηκαν διεξοδικά την περασμένη Πέμπτη, σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού - Επιτροπή ΕΙΝΑΠ Ευαγγελισμού με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Στον κ. Ξανθό επιδόθηκαν τα αιτήματα όπως ακριβώς περιγράφονται στην παρακάτω ανακοίνωση:

Α. Για ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση, τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, τις λειτουργικές δαπάνες του 2015 και για την αποζημίωση δεδουλευμένων όπως επίσης και για:

το μηνιαίο κόστος για προμήθειες και υπηρεσίες
• τη δαπάνη σε φάρμακα (που αν δεν καλυφθεί άμεσα δεν θα υπάρχουν φάρμακα μετά το καλοκαίρι)
• την κάλυψη του πραγματικού κόστους νοσηλείας των ανασφάλιστων

Φυσικά, ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι όλα τα θέματα, ακόμη και τα πιο κρίσιμα, όπως αυτά της υγείας, είναι συνδεδεμένα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και τόνισε ότι για την κυβέρνηση «η επίλυση αυτών των προβλημάτων αποτελεί ένα στοίχημα προς υλοποίηση, εφόσον υπάρχει δημοσιονομική ανάσα και αυτό ισχύει για όλα τα νοσοκομεία. Υπάρχει η πολιτική βούληση να στηριχτεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αλλά δεσμευόμαστε από τον προϋπολογισμό». Είπε ακόμη ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να πληρωθούν 200 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές για οφειλές 2012-2014 κι ότι έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών 1,8 δισ. ευρώ για προϋπολογισμό υγείας.

Για τις εφημερίες των γιατρών: το κονδύλι του α' τριμήνου 2015 εκταμιεύτηκε και οι γιατροί θα πληρωθούν τις επόμενες μέρες.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές όπως και στον Ευαγγελισμό (για τις οποίες είπε: «αναγνωρίζουμε την οφειλή και θα γίνει προσπάθεια να τακτοποιηθούν προς το τέλος του χρόνου»). Για την πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών (Απρίλη έως και Αύγουστο 2014) που απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, υποσχέθηκε ότι θα το δει σε συνεννόηση & με την 1η Υ.Π.Ε.

Επίσης, υποσχέθηκε ότι θα έρθει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή του Απριλίου στα τέλη Ιουνίου και μετά να υπάρξει κανονικότητα στην πληρωμή των εφημεριών.

Για τις χρωστούμενες εφημερίες του 2012 των γιατρών της Πολυκλινικής –ύψους 750.000€– είπε ότι χρειάζεται νέα τροπολογία στη Βουλή.

Για τους γιατρούς του ΙΚΑ που εντάχθηκαν στα νοσοκομεία και εργάζονται ήδη με πλήρη & αποκλειστική απασχόληση: θα επιδιώξει να αμειφθούν κανονικά ανάλογα με τον βαθμό τους όπως οι γιατροί του Ε.Σ.Υ.

Για την αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης του μη ιατρικού προσωπικού: παραδέχθηκε ότι το κονδύλι είναι μικρό και ότι «έγινε ήδη μια συνεννόηση με το Γενικό Λογιστήριο, ώστε το α' τετράμηνο (Γενάρης-Απρίλης 2015) να πληρωθεί 27 Ιουνίου».

Επίσης, για τους διαγωνισμούς προμήθειας υλικών: υπάρχει προβληματισμός στο υπουργείο για το πώς θα υλοποιηθούν και θα αποπληρωθούν παλαιότεροι διαγωνισμοί καθώς επίσης τίθεται ξανά σε συζήτηση ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προμηθειών, δηλαδή με κεντρικούς διαγωνισμούς του υπουργείου ή με επιμέρους διαγωνισμούς των νοσοκομείων.

Β. Για ζητήματα που αφορούν στα μεγάλα κενά σε προσωπικό, την εντατικοποίηση, τις προσλήψεις, την τροποποίηση του Οργανισμού,

Του επιδώσαμε το δυναμολόγιο του Ευαγγελισμού, αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ, όπου φαίνεται ολοκάθαρα ότι ακόμη και με αυτόν τον πετσοκομμένο Οργανισμό του 2013, υπάρχουν 609 κενές θέσεις, ενώ στην πραγματικότητα ξεπερνούν τις 1.000 (με βάση τα αναπτυγμένα τμήματα-μονάδες κι όχι τις πραγματικές ανάγκες που είναι πολύ μεγαλύτερες). Από όλους επισημάνθηκε ως άμεσης προτεραιότητας ζήτημα η ανάγκη ανάδειξης του Ευαγγελισμού σε πραγματικά τριτοβάθμιο και τεταρτοβάθμιο νοσοκομείο.

Για τις προσλήψεις: θα υπάρξει το επόμενο δίμηνο πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τη διαδικασία έναρξης των προκηρύξεων που όμως το τελικό αποτέλεσμα θα εμφανιστεί μετά από πολλούς μήνες. Υπήρξε προβληματισμός για τον ελάχιστο αριθμό επικουρικού προσωπικού (12-15 άτομα πλην γιατρών) που προορίζονται για τον Ευαγγελισμό. Για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι σε πανελλαδικό επίπεδο θα γίνει προσπάθεια τώρα να καλυφθούν οι πιο επείγουσες ανάγκες και αργότερα θα υπάρξουν ειδικές στοχεύσεις για συγκεκριμένα νοσοκομεία ώστε στο μέλλον να υπάρχει ισόρροπη ενίσχυση παντού. Για τα χειρουργεία: δήλωσε ότι «είναι στις προτεραιότητες του ίδιου του υπουργού κ. Κουρουμπλή», ωστόσο δεν δόθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα προσλήψεων.

Για τις εργολαβίες: αποδέχθηκε τα στοιχεία που του αναφέραμε και είπε ότι είναι θέμα προς συζήτηση στη κυβέρνηση δεδομένου ότι παρόμοιες εργολαβίες σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας υπολογίζεται ότι κοστίζουν 200 εκ. ευρώ.

Για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας είπε πως χρειάζεται κεντρικότερος σχεδιασμός, ενώ για τους οργανισμούς των νοσοκομείων δεν υπάρχει σε εξέλιξη κάποια συζήτηση, ζήτησε όμως προτάσεις και από τις Διοικήσεις και από τα Σωματεία. Είπε επίσης ότι υπάρχει σκέψη για «κοινή σύσκεψη ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο ώστε να δούμε αναμόρφωση στο σύστημα».

• Για την επαναλειτουργία της Πολυκλινικής και τα άλλα κλειστά νοσοκομεία παρέπεμψε σε μελλοντικό σχεδιασμό. Δεν έχουν γίνει ακόμα συζητήσεις.

• Για την επαναλειτουργία της Γυναικολογικής κλινικής στον Ευαγγελισμό: είναι σύμφωνος εφόσον διατεθούν κλίνες.

• Για το αίτημα εγκατάστασης πανεπιστημιακών κλινικών στον Ευαγγελισμό: δήλωσε ότι θα τον έχουμε σύμμαχο σε κάθε προσπάθεια υπεράσπισης των κλινικών του ΕΣΥ από ατομικές και παράλογες αιτήσεις πανεπιστημιακών.

• Για την πρόσληψη γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας: είναι σύμφωνος όμως το θέμα εντάσσεται στο πρόγραμμα προσλήψεων.

• Για την δυνατότητα εμβολισμών στον Ευαγγελισμό: θα γίνει προσπάθεια να αρθούν τα κωλύματα και να ξεκινήσει η σπουδαία αυτή θεραπευτική μέθοδος.

• Για τις μεταμοσχεύσεις: τόνισε ότι χρειάζεται κεντρικότερος σχεδιασμός. Το θέμα αυτό όπως και το θέμα του υγειονομικού χάρτη, των οργανισμών και των διαγωνισμών πιθανώς θα αποτελέσουν αντικείμενο νομοσχεδίου για την υγεία που θα κατατεθεί τον Ιούνιο

• Για τη Γενική Εφημερία που είναι «πεδίο μάχης»: είπε ότι «αν δεν υπάρξει σοβαρό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα συνεχίζεται η μάχη στα ΤΕΠ. Θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο για την Π.Φ.Υ. από το υπουργείο».

• Για την Ψυχιατρική κλινική και την ψυχική υγεία γενικότερα: δήλωσε ότι «στην πράξη είναι κοινή παραδοχή ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το σύμφωνο Ador-Λυκουρέντζου. Δεν θα κλείσουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία μέσα στο 2015. Σκοπός της Κυβέρνησης είναι πάντως να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση χωρίς ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.

• Τέλος, τόνισε ότι «οι Διοικήσεις πρέπει να εναρμονίζονται στη γενική πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης. Άμεσα θα γίνει νομοθετική ρύθμιση ίσως και πριν την κατάθεση του ν/σ για την υγεία τον Ιούνιο».

Η Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ καλεί όλους και όλες «να πάρουμε τη λύση των προβλημάτων στα δικά μας χέρια! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ χωρίς επανάπαυση να ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, παλεύουμε αταλάντευτα για Δημόσια-Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια χωρίς επιχειρηματική δράση, για τα δικαιώματα υγειονομικών και ασθενών».

2 σχόλια:

  1. Οι ιατροι του ΕΣΥ που εργαζονται στα κεντρα υγειας και στα περιφερικα ιατρεια ποτε θα πληρωθουν,οι νοσοκομειακοι πληρωθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδιά όλοι θα πάρετε... κάνετε λίγη υπομονή... η χρεοκοπία φεύγει... η συμφωνία έρχεται... Μωρέ μπας και τα είπα ανάποδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή