Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Το Υπ.Υγείας στοχοποιεί τα φάρμακα υψηλού κόστους

Μία από τις βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπ. Υγείας φέρεται να βρίσκεται η επιβολή κλειστού προϋπολογισμού για τη δαπάνη των φαρμάκων του Ν. 3816. Οι πρόσφατες τοποθετήσεις στο συνέδριο του Economist του αρμόδιου υπουργού Π. Κουρουπλή ήταν σαφείς- «Στα καινοτόμα φάρμακα θα υπάρξουν κλειστοί προϋπολογισμοί και θα υπάρξει διαπραγμάτευση».

Ωστόσο γιατροί και σύλλογοι ασθενών βρίσκονται σε αναβρασμό το φόντο αυτών των επισημάνσεων. Όπως τονίζουν, πιθανή επιβολή περιορισμών στη δαπάνη για τα φάρμακα του Ν. 3816 – γνωστά ως φάρμακα υψηλού κόστους – μέσω κλειστού προϋπολογισμού θα κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές και θα φέρει την κυβέρνηση μπροστά σε νέο αδιέξοδο, τη στιγμή που προσπαθεί να εκτονώσει τις πιέσεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της υγείας, το μέτρο του κλειστού προϋπολογισμού στο επίπεδο του 2014 συν 3% θα αποβεί αναποτελεσματικό για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Τα συγκεκριμένα φάρμακα χορηγούνται σε εξαιρετικά σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους και προορίζονται κατά βάση για νοσοκομειακή χρήση, αποτρέποντας κάθε πιθανότητα αλόγιστης χρήσης, όπως επισημαίνουν εξειδικευμένοι ιατροί, οι οποίοι προσθέτουν ότι ως καινοτόμα τα φάρμακα του Ν. 3816 συνεχώς ανανεώνονται με νέα πιο αποτελεσματικά και παράλληλα η αναγκαιότητα της χρήσης τους αυξάνεται. Ως εκ τούτου είναι λογικό το κόστος να βαίνει ανοδικό.

Απολύτως ελεγχόμενη η τιμή των φαρμάκων του Ν. 3816

Παράλληλα παράγοντες του κλάδου αναφέρουν ότι η τρέχουσα τιμολογιακή πολιτική του υπουργείου Υγείας εμποδίζει την ύπαρξη οποιουδήποτε οικονομικού πλεονεκτήματος στις τιμές τους.

Μάλιστα εξηγούν ότι το ύψος της τιμής των φαρμάκων του Ν. 3816 είναι απολύτως ελεγχόμενο και καθορίζεται από τον μέσο όρο των τιμών των τριών χαμηλότερων χωρών της Ευρώπης. Ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία προμηθεύονται τα συγκεκριμένα φάρμακα στη νοσοκομειακή τιμή (‐ 8,74%) και επιπλέον εφαρμόζονται οι θεσμοθετημένες υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) που κυμαίνονται από 6,5% έως 9,5% επί της νοσοκομειακής τιμής ανάλογα με τον όγκο των πωλήσεων, με αποτέλεσμα η τιμή να είναι μειωμένη κατά 22% σε σχέση με την ex‐factory τιμή, όπως συμπληρώνουν.

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι στην Ελλάδα οι τιμές των φαρμάκων αυτών είναι συνεπώς από τις χαμηλότερες στην ΕΕ με την χώρα μας να είναι η μόνη στην ΕΕ που εφαρμόζει πολιτική χαμηλής τιμολόγησης στα προϊόντα εντός πατέντας και παράλληλα επιβάλει υψηλά rebates.

Σιγή ιχθύος για τα ακριβά γενόσημα

Παράλληλα οικονομολόγοι της υγείας, δεν παραλείπουν σε κάθε σχετική αναφορά να υπενθυμίζουν ότι τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους αποτελούν μόλις το 21-25% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και να εκφράζουν την απορία τους για τη στοχοποίηση της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας.

Σε αντίποδα, τα γενόσημα στην Ελλάδα τιμολογούνται πολύ ακριβά σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ, με τον υπουργό Υγείας να τηρεί σιγή ιχθύος για το ζήτημα που έχει λάβει διαστάσεις, παρά τους μειωμένους διαθέσιμους πόρους.

Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου