Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Στ.Βαρδαρός, υπ. αντιπρόεδρος: «Τι θα αλλάξουμε στον ΕΟΠΥΥ»!

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Τι λέει αποκλειστικά στο HealthReport.gr 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τα πρώτα βήματα που θα γίνουν στον ΕΟΠΥΥ με την αλλαγή της ηγεσίας, αποκαλύπτει με δηλώσεις του στο HealthReport.gr ο Σταμάτης Βαρδαρός, που έχει προταθεί από την ηγεσία του υπουργείου υγείας να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου. (διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ)

Ο 34χρονος Σταμάτης Βαρδαρός που εργάζεται ως επιστημονικός υπεύθυνος της ΓΕΣΕΒΕ, είναι γνώστης της κατάστασης του ΕΟΠΥΥ καθότι εδώ και 3,5 χρόνια είναι μέλος του ΔΣ του οργανισμού, ως κοινός εκπρόσωπος των εργοδοτικών φορέων.

«Το μεγάλο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή είναι η χρηματοδότηση του όπως όλοι γνωρίζουν. Και είναι ενδεικτικό πως ενώ θα έπρεπε να εισπράξει από την κοινωνική ασφάλιση 1 δις ευρώ, τελικά ελάχιστα εισέπραξε ειδικά φέτος. Ακόμη και ο προϋπολογισμός του οργανισμού είναι περιορισμένος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον είναι 520 εκατ. ευρώ όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολλαπλάσιος» σημειώνει στο HealthReport.gr.

Όσο για τις πρώτες κινήσεις που θα γίνουν εάν αναλάβει τελικά τη θέση: «Η πρώτη μας κίνηση θα είναι να δούμε το κομμάτι των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων ώστε να το προστατεύσουμε. Και αυτό θα γίνει με το να ελέγξουμε τη δαπάνη χωρίς όμως να υποβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών. Ένα κομμάτι που δεν πήγε καλά μέχρι τώρα. Και ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος, να προστατεύσει και το ιδιωτικό κομμάτι της υγείας».

Ο Σταμάτης Βαρδαρός

Δεύτερη βασική κίνηση της νέας ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ θα είναι σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο HealthReport.gr ο Σταμάτης Βαρδαρός, να ενισχυθεί ο δημόσιος τομέας της υγείας. «Θα πρέπει να δούμε με τι χρονική ροή θα ανακατανείμουμε τους πόρους από τον ιδιωτικούς παρόχους προς τα δημόσια νοσοκομεία. Εδώ υστερεί ο ΕΟΠΥΥ. Ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός προς τα δημόσια νοσοκομεία. Από τα 800εκατ. που είχαν εγγραφεί ως δαπάνη, τελικώς έφθασαν 120 με 150 εκατ.»

ΕΟΠΥΥ μια δύσκολη εξίσωση

Η νέα ηγεσία του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να επανεξετάσει και τον κανονισμό παροχών προς τους ασφαλισμένους του οργανισμού μετά και τις τελευταίες περικοπές που είχαν γίνει. Ένας κανονισμός παροχών που κατά τον κ.Βαρδαρό δεν έχει οριστικοποιηθεί: «Το ζήτημα του κανονισμού παροχών είναι ακόμη ανοικτό. Το θέμα θα επανεξετασθεί με κάθε λεπτομέρεια» υπογραμμίζει στο HealthReport.gr.

Να σημειωθεί πως ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ είχε τεθεί υπό διαμόρφωση επί υπουργίας Μ.Βορίδη οπότε και είχαν κουρευτεί πολλές εξετάσεις προς τους ασθενείς, όπως το τεστ ΠΑΠ. Όμως οι ρυθμίσεις δεν εφαρμόστηκαν στο σύνολό τους, εξαιτίας των αντιδράσεων.

«Η υπόθεση ΕΟΠΥΥ είναι σίγουρα μια δύσκολη εξίσωση» αναφέρει ο 34χρονος πιο πιθανός αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου οργανισμού Υγείας της χώρας και συμπληρώνει: «προφανώς και δεν είναι καλή η κατάσταση με τους λιγοστούς πόρους που υπάρχουν…»

Ο ίδιος πάντως δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα αναλάβει τελικά τη θέση του αντιπροέδρου, καθώς μπορεί η κυβέρνηση να επιθυμεί το διορισμό του, ο κ.Βαρδαρόςόμως φαίνεται πως έχει ακόμη μία επαγγελματική εκκρεμότητα πριν πει το οριστικό «ναι».
«Πρέπει πρώτα να διευθετήσω τις επαγγελματικές μου εκκρεμότητες και από εκεί θα εξαρτηθεί. Άλλωστε η θέση είναι πολιτική και απαιτούνται κάποιες κινήσεις.

Στο μεταξύ το ζήτημα του διορισμού της νέας ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται πως θα κλείσει εντός του Ιουνίου. Ήδη έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των βιογραφικών που έχουν φθάσει με την προκήρυξη της θέσης, παρότι δε φαίνεται να έχει καμία σημασία. Εξάλλου θεωρείται βέβαιον ότι θα αναλάβει ο Σωτήρης Μπερσίμης.

Ο 40χρονος λέκτορας από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά που ήταν άλλωστε η επιλογή της κυβέρνησης, αλλά δεν ήταν δυνατό να διορισθεί λόγω του νόμου που επιβάλει διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή νέου προέδρου. Γι αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκήρυξε μεν διαγωνισμό, έθεσε όμως τα κριτήρια κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί τελικά να επιλέξει το πρόσωπο της αρεσκείας της.

1 σχόλιο:

  1. ΕΠΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΟΠΥΥ ΛΟΙΠΟΝ-ΣΕ ΔΥΟ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΛΥΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή