Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ευρω- καμπανάκι για τη δημόσια υγεία λόγω περικοπών στις δαπάνες

Reporter.gr

Να σταματήσουν οι περικοπές στα εθνικά συστήματα υγείας, καθώς η υποχρηματοδότηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών ζητούν ευρωβουλευτές σύμφωνα με δημοσίευμα της DW.

Όπως δηλώνει στην Deutsche Welle o Ρουμάνος ευρωβουλευτής Κρίστιαν Σίλβιου Μπουσόι, «οι συστάσεις απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά κυρίως στα κράτη-μέλη και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αποτελέσματα, εάν υλοποιηθούν. Άλλωστε, πολλά από τα μέτρα που προτείνουμε δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος. Ασφαλώς είναι σημαντικές οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας, αλλά, για παράδειγμα, μία σύσταση για καλύτερη πληροφόρηση των ασθενών σχετικά με τις παρενέργειες των φαρμάκων ή την κατάχρηση αντιβιοτικών δεν συνεπάγεται κόστος, ενώ μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Το ψήφισμα εμπεριέχει κι ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα: οι ευρωβουλευτές ζητούν να σταματήσουν οι περικοπές στα εθνικά συστήματα υγείας, καθώς η συνεχής υποχρηματοδότηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών. 

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως επισημαίνει ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής Ζοάο Φερέιρα. «Χρειαζόμαστε ιατρικό προσωπικό υψηλών προδιαγραφών κι εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε περικοπές. Αυτό ισχύει για την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, αλλά και για τα νοσοκομεία. Ουσιαστικά, δηλαδή, χρειαζόμαστε το αντίθετο από αυτό που έγινε όλα τα τελευταία χρόνια. Εχει ευθύνη η Ευρώπη για όλα αυτά», υποστηρίζει ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής.

Από την πλευρά του, ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Κρίστιαν Μπουσόι εντοπίζει το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης κυρίως στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ παραδέχεται ότι η Ε.Ε. δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης. Ωστόσο, συμφωνεί με το αίτημα για πιο γενναιόδωρη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου