Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Το 25% των χωρών της ΕΕ εμφανίζει ψυχική διαταραχή



Τα ψυχικά νοσήματα είναι παραμελημένα δυστυχώς σε όλο τον κόσμο και δεν χαίρουν της προσοχής που τους αρμόζει από τους αρμόδιους φορείς, παρά το γεγονός της σοβαρότητας που έχουν τόσο για την ψυχική υγεία των ανθρώπων όσο και για τις κοινωνίες και οικονομίες. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ Francesca Colombo, η οποία παρουσίασε τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού σχετικά με το φορτίο των ψυχικών νοσημάτων για τα συστήματα υγείας, τις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών- μελών του, από το βήμα του συνεδρίου Mental Health Conference.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 25% του πληθυσμού των χωρών της Ε.Ε παρουσιάζουν κάποια ψυχική διαταραχή ή κάποιες ήπιες ψυχικές διαταραχές. Δυστυχώς τα πρώτα περιστατικά εμφάνισης ψυχικών διαταραχών ξεκινούν στην ηλικία 15 ετών εξαιτίας του εφηβικού άγχους.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες ζουν περίπου 20 χρόνια λιγότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή οδηγούνται στην αυτοκτονία, αλλά επειδή παρουσιάζουν και άλλα νοσήματα, όπως καρδιολογικά, διαβήτη κλπ. Η αύξηση των ψυχικών νοσημάτων έχει ένα κόστος της τάξεως του 4% για τις οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ και οι πόροι είναι περιορισμένοι. Δυστυχώς παρουσιάζεται το φαινόμενο της υπο επένδυσης στις υπηρεσίες υγείας. Οι άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα είναι σε ποσοστό 70% λιγότερο παραγωγική στην εργασία τους, 2 στους 5 απουσιάζουν από την εργασία τους μέσα στο μήνα, ενώ 1 στους 2 από αυτούς έχουν κάποια σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Τα θετικά στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την ομιλήτρια, δείχνουν ότι, το ποσοστό αυτοκτονιών πέφτει από το 1990. Στην Ελλάδα όμως παρουσιάζεται αύξηση του ποσοστού πολύ πριν την κρίση. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν αναφέρονται οι αυτοκτονίες λόγω στίγματος. Είναι σημαντικό να μετακινούμε τους ανθρώπους αυτούς στην κοινότητα. Τέλος ένα επιπλέον θετικό στοιχείο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί απευθύνονται στον παθολόγο τους για βοήθεια.

Αναφορικά με την θεραπεία των ασθενών η κυρία Colombo, σημείωσε ότι τα αρνητικά στοιχεία αναφέρονται στην ελλιπή θεραπεία, ενώ μόνο 1 στους 4 ανθρώπους παίρνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων. Υπάρχει κακός συντονισμός στο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα στέγασης, τις κοινωνικές υπηρεσίες. Ένα επιπλέον αρνητικό στοιχείο αναφέρει ότι υπάρχουν κενά στην πληροφόρηση των καταγεγραμμένων περιστατικών.

Στοιχεία έδειξαν επίσης, ότι το ποσοστό ανεργίας μπορεί να επηρεάσει την αύξηση των ψυχικών νόσων. Οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην άσκηση του επαγγέλματος τους λόγω μείωσης του κόστους και δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση των αυτοκτονιών.

Τι μπορεί να γίνει για τις υπηρεσίες και τους ασθενείς: να μετρήσουμε τα δεδομένα για την ψυχική υγεία, σημείωσε στην συνέχεια η ομιλήτρια και πρόσθεσε: «Τα δεδομένα και οι στατιστικές μπορούν να μας βοηθήσουν. Πρέπει να υπάρξει σωστή καταμέτρηση των ανθρώπων αυτών. Επίσης βλέπουμε να υπάρχει κακή κατανόηση για το κόστος της ψυχικής υγείας σε όλους τους τομείς, ενώ τα δεδομένα για τους ανήλικους είναι ελλιπή. Υπάρχει η ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές. Επίσης υπάρχει η ανάγκη να βελτιωθούν οι ικανότητες και η εκπαίδευση των παθολόγων για τη διάγνωση των ασθενών με ψυχολογικά νοσήματα.

Τέλος πρέπει να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ των διαφορετικών περιβαλλόντων υγείας και να υπάρξει βελτίωση της ενσωμάτωσης των ατόμων αυτών στις κοινωνικές υπηρεσίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου