Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΕΟΠΥΥ: Αυστηρότερος έλεγχος για την εισαγωγή ασθενών στα ιδρύματα χρονίων παθήσεων

Αναλυτική ιατρική γνωμάτευση και έκθεση κοινωνικού λειτουργού απαιτείται προκειμένου να εγκριθεί η νοσηλεία ασφαλισμένου του Οργανισμού σε ίδρυμα χρονίων παθήσεων.


iatronet

Αναλυτική γνωμάτευση, στην οποία θα αναφέρεται η πάθηση του ασθενούς και θα εξηγείται ο λόγος νοσηλείας, απαιτείται πλέον για εισαγωγή ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε ιδρύματα χρονίων παθήσεων.

Με εγκύκλιό του προς τις υπηρεσίες, ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός τροποποιεί παλαιότερο έγγραφο (34642/2012), το οποίο καθόριζε τη διαδικασία εισαγωγής.

Στο εξής, οι ασφαλισμένοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση - δήλωση επιθυμίας εισαγωγής του ασθενούς ή ατόμου του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος, όταν ο ασθενής, λόγω των προβλημάτων υγείας του, είναι ανίκανος να διαχειριστεί τον εαυτό του.

Απαιτείται, επίσης, γνωμάτευση από θεράποντα γιατρό του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο ασθενής ή από γιατρό δομής πρωτοβάθμιας φροντίδας (Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, αγροτικά ιατρεία και ΠΕΔΥ) ή από συμβεβλημένο ή πιστοποιημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ, σχετικό με την πάθηση του ασφαλισμένου.

Αναγκαιότητα

Στη γνωμάτευση θα αναγράφεται η πάθηση του ασθενούς και θα αναλύεται η αναγκαιότητα εισαγωγής σε Κλινική Χρόνιων Παθήσεων.

Οι συγγενείς του ασφαλισμένου θα πρέπει να υποβάλλουν και βεβαίωση από κοινωνικό λειτουργό, στην οποία θα αναγράφεται η αναγκαιότητα εισαγωγής του ασθενούς σε κλινική και Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων.

Αρμόδιοι Κοινωνικοί Λειτουργοί που συντάσσουν την έκθεση Κοινωνικής Έρευνας και χορηγούν την βεβαίωση, είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί των νοσοκομείων για τα περιστατικά που νοσηλεύονται ή των μονάδων του ΠΕΔΥ ή των Κέντρων Υγείας ή των Δήμων.

Δικαίωμα χορήγησης της έκθεσης έχουν γενικά κοινωνικοί λειτουργοί δημόσιου φορέα, οι οποίοι παρακολουθούν – γνωρίζουν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του ασθενούς και του οικογενειακού περιβάλλοντος του.

Έλεγχος

Η έκθεση Κοινωνικής Έρευνας μένει σε ξεχωριστό φάκελο στο Γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας που υπηρετούν οι κοινωνικοί λειτουργοί και είναι στη διάθεση του ΕΟΠΥΥ σε ενδεχόμενο έλεγχο.

Για την εισαγωγή σε κέντρο χρονίων παθήσεων απαιτείται και αντίγραφο του εκκαθαριστικού εφορίας του ασθενούς, του προηγούμενου χρόνου, το οποίο μένει, επίσης, στην Κοινωνική Υπηρεσία.

Στην έκθεση Κοινωνικής Έρευνας θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου