Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Κουρουμπλής: Δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί μία πρόσληψη

HEALTH VIEW.GR

Ακόμη και 2 χρόνια απαιτεί η διαδικασία πρόσληψης στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός μιλούσε για 4.000 προσλήψεις, την Δευτέρα παραδέχτηκε ότι «για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των γιατρών χρειαζόμαστε το λιγότερο ενάμιση έως δύο χρόνια». 

Προκειμένου μάλιστα να ...παρακάμψει τις χρονοβόρες διαδικασίες, ο κ. Κουρουμπλής κάλεσε τον Ιατρικό Σύλλογο και τον Πανελλήνιο Σύλλογο σε διάλογο για «να βρούμε έναν τρόπο να προσλάβουμε τους γιατρούς σε πέντε μήνες, διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του συστήματος είναι η υποστελέχωση» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κονδύλια υπάρχουν στον προϋπολογισμό, προσθέτοντας ότι «γίνεται προσπάθεια να κρατήσουμε το σύστημα στα πόδια του, αλλά το ότι λείπουν φάρμακα και άλλα τέτοια είναι υπερβολές. Εγώ παρακολουθώ και έχω και κάποια χρήματα στην άκρη, με την έννοια αν μου πει κάποιο νοσοκομείο "μου λείπουν κάποια χρήματα"...». 

Φάρμακο 

Για μία ακόμη φορά, ο υπουργός επέμεινε στη θέση του για στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σημειώνοντας: «Έχουμε ανοίξει έναν διάλογο με όλες τις φαρμακοβιομηχανίες, και τις ελληνικές και τις πολυεθνικές. Οι πολυεθνικές έχουν πολύ μεγάλες εκκρεμότητες μαζί μας, σε ό,τι αφορά και τα φορολογικά τους, αλλά και σε σειρά άλλα ζητήματα, όπως οι όφειλες τους. Υπολογίστε ότι τα τελευταία αυτά δέκα χρόνια χρησιμοποιήθηκε η χώρα σαν να ήταν χώρα 40 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η συνταγογράφηση έφτασε σε τέτοια επίπεδα όλα αυτά τα χρόνια και οι δαπάνες που πλήρωσε το ελληνικό κράτος ήταν πάρα πολύ μεγάλες». 

Ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στο σύστημα rebate στα φάρμακα, «από τα οποία υπολογίζουμε ότι θα έχουμε ένα πολύ σημαντικό όφελος, διότι θα πάμε στο rebate όγκου. Είναι πιο δίκαιη κατανομή των βαρών στη φαρμακοβιομηχανία... Υπήρχαν διάφορα rebate, δεν υπήρχε, όμως, το rebate όγκου, το οποίο θα ξεκινάει από το πρώτο ευρώ και από αυτή την ιστορία υπολογίζουμε να έχουμε ένα όφελος γύρω στα 150 εκατομμύρια ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου