Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Φαρμακοποιοί: Απόφαση για τέλος εφημεριών από τη Γενική Συνέλευση του ΦΣΑ σήμερα



Όλα τα θεσμικά θέματα του κλάδου ανοίγει σήμερα το απόγευμα στη Γενική Συνέλευσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ο οποίος έχει αποφασίσει να βγει δυναμικά προς τα έξω και να κοινοποιήσει τα ζητήματα που τον πληγώνουν και του βάζουν εμπόδια. 

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Κυρίαρχο θέμα φυσικά αποτελεί το ωράριο, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο το προσεχές διάστημα στην «αγωνιστική ατζέντα» που ετοιμάζει ο κλάδος.

Μάλιστα, η Γενική Συνέλευση του ΦΣΑ έχει αποφασίσει, εφόσον δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ωράριο και δεν ρυθμιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να ορίσει καταληκτική ημερομηνία ώστε να πάψουν οι εφημερίες και να μειωθούν οι διανυκτερεύσεις. Αυτό είναι πολύ πιθανόν να γίνει εντός του Ιουνίου ή του Ιουλίου.

Άλλα θεσμικά θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι το πολυϊδιοκτησιακό καθεστώς, οι αποστάσεις των φαρμακείων καθώς και το ζήτημα που αφορά στη διακίνηση συγκεκριμένων σκευασμάτων από σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με εκπροσώπους του ΦΣΑ, αποτελεί κόκκινη γραμμή η διακίνηση προϊόντων υγείας, ειδικών τροφών (για νεφροπαθείς για παράδειγμα) και συμπληρωμάτων από τα σούπερ μάρκετ, καθώς τα εν λόγω σκευάσματα θα πρέπει να διατίθενται μόνο και αυστηρά από τα φαρμακεία.

Ένα άλλο θέμα που θα συζητήσουν τα μέλη του ΦΣΑ είναι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, και συγκεκριμένα προς τους φαρμακοποιούς. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και, όπως εκτιμούν οι φαρμακοποιοί, ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα δημόσιας υγείας εφόσον συνεχιστεί η κατάσταση αυτή. 

Οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ αποτελούν κεφάλαιο κίνησης για τα φαρμακεία, διευκρινίζει ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του. Η μη καταβολή των οφειλών έχει ως αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, με συνέπεια να μην μπορούν να αγοράσουν φάρμακα για τους ασφαλισμένους.

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ?ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 24ΩΡΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΙ.(ΣΑΝ ΤΑ ΡΟΖ ΤΗΛΕΦΩΝΑ)?ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΝΟΙΓΕΙ.ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ,ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ME AYTOYΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ.TAKE IT OR LEAVE IT.

    ΑπάντησηΔιαγραφή