Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Νέο σχέδιο του υπ. Υγείας για την περίθαλψη


Αποτέλεσμα εικόνας για περίθαλψη

Πρεμιέρα με αλλαγές στο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα κάνει το 2017, με το υπουργείο Υγείας να βάζει τις τελευταίες "πινελιές" στο σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα δε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, το νέο μοντέλο εξωνοσοκομειακής φροντίδας βασίζεται στο πορτογαλικό σύστημα, που μπήκε σε εφαρμογή από το 2005 και καθιστά την πρωτοβάθμια φροντίδα "σκαλοπάτι" για την επίσκεψη στις δημόσιες νοσοκομειακές δομές.

Τι περιμένει πιο συγκεκριμένα τους πολίτες από το 2017: αρχικά, μετά το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), θα πρέπει τώρα να μάθουν και τις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας). Αυτές σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, θα λειτουργήσουν σε 60 μεγάλες πόλεις και δήμους της Αττικής, (όπως Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Βόλος, Κομοτηνή, Κερατσίνι, Πέραμα, Νέα Φιλαδέλφεια) καλύπτοντας το 30% του αστικού πληθυσμού της χώρας. 

Πρόκειται στην ουσία για αποκεντρωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, η κάθε μια από τις οποίες θα έχει ένα πληθυσμό αναφοράς, με κατά μέσο όρο δέκα χιλ. κατοίκους, ανάλογα με τις πληθυσμιακές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Συνολικά προβλέπεται πως θα λειτουργήσουν 250 τέτοιες δομές. Σε πρώτη φάση, μέχρι και το 2017, προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου πενήντα μονάδων γειτονιάς σε αστικές περιοχές. 

Παράλληλα αναμένονται νέες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, με το υπουργείο Υγείας να ετοιμάζει τις προκηρύξεις τριών χιλιάδων γιατρών και λοιπού προσωπικού για να στελεχωθεί το σύστημα περίθαλψης που ετοιμάζεται. Από αυτούς, το 1/3 θα είναι παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι και θα είναι πλήρους απασχόλησης.

Πέρα όμως από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, η μεγαλύτερη αλλαγή για τους ασφαλισμένους αφορά την υποχρεωτική αναφορά σε οικογενειακό γιατρό (οι οποίοι θα στελεχώνουν τις ΤΟΜΥ). Το σχέδιο προβλέπει ένα οικογενειακό γιατρό ανά δύο χιλιάδες άτομα, ο οποίος ως επί το πλείστον θα είναι υπεύθυνος για εμβολιασμούς, προληπτικούς ελέγχους, ετήσια τσεκ-απ και την παρακολούθηση ασθενών με χρόνια νοσήματα. Οι μονάδες του ΠΕΔΥ από την άλλη, που θα είναι συνδεδεμένες με τις μονάδες γειτονιάς, προβλέπεται να εξελιχθούν σε "μονάδες αναφοράς”, στις οποίες θα παραπέμπονται οι ασθενείς για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις.

Το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει βέβαια είναι πως θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, καθώς το κόστος του εγχειρήματος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018),ενώ σε πλήρη ανάπτυξη υπολογίζεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Όπως αναφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι αλλαγές αυτές θα καλυφθούν από πόρους ΕΣΠΑ, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εθνικούς πόρους.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

7 σχόλια:

  1. Έχω αναφέρει διεξοδικά γιατί το φαιδρό σχέδιο δεν έχει μέλλον ! Θα υπενθυμίσω ότι το ΕΣΠΑ ΔΕΝ χρηματοδοτεί δημοσίους υπαλλήλους και κακώς η ΝΔ δεν στριμώχνει τον ΥΠΥΓ να της από ποιο πρόγραμμα θα γίνει η χρηματοδότηση ! Εθνικοί πόροι και κονδύλια διοικητικής μεταρρύθμισης δεν υπάρχουν ! Μόνο .....ελλείμματα ! Απλά θα χρησιμοποιήσουν προσωπικό των ΠΕΔΥ όπως εμμέσως ομολόγησαν που ήδη μισθοδοτείται (μεγάλη επιτυχία αναμένει τις ΤΟΜΥ!) και δεν το ομολογούν διότι έτσι ο κόσμος θα κα ταλάβει ότι ξανανοίγουν τα γνωστά.......εξυπηρετικότατα ΙΚΑ ! Η οικονομία δε που φαντασιώνονται ότι θα προκύψει από την μη παραπομπή σε ειδικούς είναι όνειρο θερινής νυκτός διότι οι ΓΙ θα παραπέμπουν τους ΠΑΝΤΕΣ ! Ο φόρτος εργασίας....... 10000 ασφαλισμένοι για ολιστική αντιμετώπιση σε κάθε ιατρό και ο φόβος του λάθους δεν θα επιτρέπουν ......μαγκιές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες...Ειναι γνωστό σε όλους πως τα ΕΣΠΑ χρηματοδοτούν είτε δημόσια έργα που γίνονται από ιδιωτικούς φορείς (πχ δρόμους), είτε απευθείας ιδιώτες...Και αυτό έγινε γιατί θα είχαν και τα ΕΣΠΑ την τύχη του πακέτου Ντελόρ που κατασπαταλήθηκε για να διοριστούν ΔΥ...Το σχέδιο αυτό δεν έχει καμμία τύχη...Αν δεν απατώμαι ΠΙΛΟΤΙΚΑ ήταν να ξεκινήσει σε διάφορες πόλεις πχ Πάτρα το 2016, αλλά απέτυχε...Αποτελεί ένα σχέδιο που μοιάζει με Σοβιετικού τύπου Σύστημα Υγείας και που βέβαια δεν είναι εφαρμόσιμο στον σύγχρονο Δυτικό κόσμο...Πιστεύω πως εάν μπορούσαν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ θα άνοιγαν ξανά τα ΙΚΑ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά επειδή ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ σε Δημόσιους φορείς δεν θα τα ανοίξουν...Εδώ δεν μπορούν να διορίσουν γιατρούς στο ΕΣΥ που καταρρέει, τα ΙΚΑ τους μάραναν...Εκτιμώ πως η κατάσταση θα συνεχιστεί με παρατάσεις μέχρι τις εκλογές - δηλ. γύρω στο εξάμηνο- και το σχέδιο αυτό των Ξανθοπολάκηδων θα μείνει στα χαρτιά και θα χρησιμοποιηθεί για καθαρά προεκλογικούς λόγους...

      Διαγραφή
  2. Άυτα συμβαίνουν αν κάποιοι καπνίσουν περίεργα πράγματα,και αρχίσουν να λένε φωναχτά τις σκέψεις τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό μοντέλο ΠΦΥ...Σαν αυτό που έχει η Βενεζουέλα και η Κούβα...Με τη διαφορά πως η Κούβα το έχει πλέον αποκυρήξει και στρέφεται σε μοντέλο ανάπτυξης Υγείας που να προσομοιάζει με των ΗΠΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 3000 προσλήψεις ...
    Γελάνε και οι ουροσυλλέκτες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. έλεος συνάδελφοι , το τερματίσατε ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΠΕΔΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,ΠΟΛΛΑ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ.ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΛΑΜΟΓΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή