Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Το πορτογαλικό μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας που θέλει να “αντιγράψει” η Ελλάδα

Πριν τη μεταρρύθμιση του πορτογαλικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπήρχαν περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες (15% του πληθυσμού) χωρίς κάλυψη από οικογενειακό γιατρό, ενώ έως το 2018 το ποσοστό θα είναι μόλις 5%.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATROPEDIA

Η πιο σοβαρή παρέμβαση που έχει γίνει στον κοινωνικό τομέα, είναι η μεταρρύθμιση της εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας Υγείας, η οποία ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Πορτογαλία.

Το συγκεκριμένο μοντέλο επιχειρεί να “αντιγράψει” και στη χώρα μας το υπουργείο Υγείας, με μία σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που προωθεί το επόμενο διάστημα ο Ανδρέας Ξανθός.

Σε αυτό περιλαμβάνονται οικογενειακός γιατρός και ομάδα υγείας σε κάθε γειτονιά, αξιολόγηση ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας, νέες συμβάσεις με 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό, πλήρης και αποκλειστική απασχόληση...

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας στο “Έθνος της Κυριακής”, το κόστος του εγχειρήματος ανέρχεται ετησίως στα 80 εκατομμύρια ευρώ, κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018).

Στην πλήρη ανάπτυξή του θα κοστίζει πάνω από 300 εκατομμύρια. Θα καλυφθεί από πόρους του ανασχεδιασμένου ΕΣΠΑ, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εθνικούς πόρους.

Σε πρώτη φάση, το σύστημα θα στηριχτεί σε 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό και 250 δομές - Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Θα λειτουργήσουν σε 60 μεγάλες πόλεις, καλύπτοντας το 30% του αστικού πληθυσμού της χώρας.

Μεταξύ των πόλεων αυτών περιλαμβάνονται το Κορδελιό - Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή.

Πορτογαλία

Το πορτογαλικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα του πορτογαλικού συστήματος Υγείας.

Βασίζεται σε δίκτυο δομών στην κοινότητα, οι οποίες καλύπτουν το σύνολο της χώρας.

Κύριες αρχές του είναι η διαφάνεια, η πρόσβαση και η λογοδοσία, ενώ η φιλοσοφία του στηρίζεται στην ιδέα ότι οι υπηρεσίες δημόσιας Υγείας και κοινωνικής φροντίδας είναι μέρος μιας έννοιας φροντίδας – ομπρέλας.

Διαρθρώνεται από κοινού με τα άλλα επίπεδα της περίθαλψης, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι η διοικητική αποκέντρωση.

Διαθέτει 74 κέντρα διοίκησης και 311 δομές, ενώ το δίκτυο λειτουργεί με μικρές διεπιστημονικές και αποκεντρωμένες ομάδες, με συγκεκριμένα καθήκοντα:

Παροχή ατομικής και οικογενειακής φροντίδας, παροχή φροντίδας σε ομάδες με ειδικές ανάγκες, δημόσιες παρεμβάσεις Υγείας, συγκέντρωση πόρων και υπηρεσιών, διεπιστημονική ομάδα.

Ομάδες

Οι οικογενειακές μονάδες Υγείας είναι η κύρια εστίαση αυτού του μηχανισμού. Στελεχώνονται με μικρές ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από πέντε έως οκτώ οικογενειακούς γιατρούς, έξι έως δέκα νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες Υγείας.

Κάθε ομάδα καταρτίζει τριετές σχέδιο, με προκαθορισμένους σκοπούς και στόχους και αξιολογείται με βάση την επίτευξη των στόχων.

Εκτιμάται ότι πριν τη μεταρρύθμιση του πορτογαλικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπήρχαν περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες (15% του πληθυσμού) χωρίς κάλυψη από οικογενειακό γιατρό.

Με τη σταδιακή εφαρμογή του συστήματος, εκτιμάται ότι έως το 2018 θα έχουν καλυφθεί 800.000 έως ένα εκατομμύριο πολίτες (8% έως 10% του πληθυσμού).

Για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, η Πορτογαλία θα χρειαστεί 750 δομές οικογενειακής Ιατρικής και στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος, θα είναι ακάλυπτο μόλις το 5% του πληθυσμού.

2 σχόλια:

  1. Η προπαγάνδα δίνει και παίρνει αλλά ας μου πει κάποιος που κάνω λάθος ! 250 ΤΟΜΥ (που και αυτές θα γίνουν βαθμιαία με τους ΙΚΑτζήδες όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού και δήθεν από το ΕΣΠΑ που ποτέ δεν χρηματοδοτεί δημοσίους υπαλλήλους και απορώ πως η ΝΔ δεν κατάλαβε ακόμη το ψέμα για να κάνει ερώτηση στον υπουργό από ......ποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα !) που ονομάζονται ......ιατρεία της γειτονιάς παραπλανητικά αλλά θα απευθύνονται σε μια μεγάλη κωμόπολη των 10000 ανθρώπων ! Όμως ο αστικός πληθυσμός της χώρας είναι πάνω από 8000000 και άρα τελικά σε κάθε ιατρείο της γειτονιάς θα αντιστοιχούν οι ......επικοί 33000 ασφαλισμένοι !!! Αν μάλιστα το ένα τρίτο των 1250 ιατρών που θα προσληφθούν είναι ειδικοί όπως λέει ο υπουργός τότε οι 800 ΓΙ που απομένουν για να κάνουν ......ολιστική ιατρική θα έχουν από 10000 ασφαλισμένους ο ......καθένας ! Να υποθέσω στις γνωστές εκπληκτικές εγκαταστάσεις των ΠΕΔΥ και νέες απαράμιλλου κάλους, με εξοπλισμό από τα.....Jumbo και νοσοκόμες τις γνωστές εξυπηρετικότατες 55άρες των ΙΚΑ που μάλιστα καθεμιά θα αντιστοιχεί σε .......2 ιατρούς !!! Αν και διαφωνώ φιλοσοφικά με το σύστημα είναι φανερό ότι χρειάζεται τουλάχιστον 3πλάσιες ΤΟΜΥ και ......10πλάσιο προσωπικό για να καλύψει τον πληθυσμό ! Τα περί παρακολούθησης με βάση δείκτες της απόδοσης είναι αρλούμπες διότι απαιτούν εξοπλισμό και προσωπικό για τον .......χρΕΟΠΥΥ που απλά δεν διαθέτει ! Είναι φανερό πως η χρηματοδότηση δεν θα γίνει από το ΕΣΠΑ που είναι αδύνατο αλλά με την ήδη υπάρχουσα αφού έτσι και αλλιώς γιατροί/νοσοκόμες του ΠΕΔΥ θα χρησιμοποιηθούν ! Τα περί ΕΣΠΑ παραμύθια λέγονται για να μην αντιληφθεί ο κόσμος ότι θα.....ξανανοίξουν τα ΙΚΑ με άλλο όνομα και πολύ λιγότερα μέσα και αυτό γιατί ο κόσμος έχει ήδη άποψη για τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα !
    Οι συμβεβλημένοι δεν απειλούμαστε από τις......ονειρώξεις του ΥΠΥΓ διότι το σχέδιο είναι θνησιγενές και η σύγκριση ανάμεσα στις ......δομές/ανέκδοτο και τα κυριλέ ιατρεία, με το προσωπικό ραντεβού και την σοβαρή ιατρική εξέταση θα είναι καταλυτική υπέρ μας ! Οι ΓΙ λόγω αδυναμίας να εξετάσουν σωστά από έλλειψη χρόνου και τον φόβο του λάθους θα παραπέμπουν τους πάντες και ο ......κουτοπόνηρος .....χρΕΟΠΥΥ θα μπει επιπλέον μέσα πληρώνοντας διπλά τις επισκέψεις (ΓΙ και ειδικός !) !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφε (των 10:04 π.μ.) , μήπως έχεις κεφαλαλγία ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή