Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Νέο εφαρμογή “κλειδώνει” στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση


Την ICD10 διάγνωση για τις εξετάσεις ενεργοποίησε η ΗΔΙΚΑ, σε μια προσπάθεια να βάλει «φρένο» στην «τρελή» πορεία της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό συνεπάγεται ότι κάθε εξέταση που προστίθεται σε ένα ηλεκτρονικό παραπεμπτικό θα πρέπει υποχρεωτικά να συσχετίζεται με μία από τις ICD10 διαγνώσεις παθήσεων. Ταυτόχρονα, ο γιατρός δύναται να δηλώσει το λόγο για τον οποίο συνταγογραφεί συγκεκριμένη εξέταση, για διάγνωση ή για παρακολούθηση βάσει συμπτωμάτων.

Ιατρικοί κύκλοι εκφράζουν πάντως τις επιφυλάξεις τους για την επιτυχία του εγχειρήματος, τονίζοντας ότι η διάγνωση βάσει ICD10 δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ειδικότερα, επισημαίνουν τον κίνδυνο να υπάρξει αποκλεισμός πολλών ασθενών αν η εφαρμογή δεν έχει τη σωστή παραμετροποίηση. Στην κατεύθυνση αυτή, εκτιμούν ότι ορθότερο θα ήταν το νέο σύστημα να εφαρμοστεί πιλοτικά ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για διαβούλευση, ώστε να ληφθούν υπόψη οι όποιες παρατηρήσεις. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν θα πρέπει να υπάρξει στοχοποίηση συγκεκριμένων παθήσεων, τονίζοντας πως μόνο αν συσχετιστεί το σύνολο των εξετάσεων με τις διαγνώσεις ICD10, θα επιτευχθεί ουσιαστική εξοικονόμηση προς όφελος τόσο του συστήματος όσο και των ασθενών.

Η συσχέτιση εξετάσεων με ICD10 διάγνωση πάντως ήδη «κλείδωσε» στη διαδικτυακή εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και στις 4/10/2016 θα ενεργοποιηθεί και στο ΑΡΙ ιατρών.

Η Διοίκηση της ΗΔΙΚΑ προειδοποιεί ότι λόγω εργασιών για τη νέα έκδοση, ενδέχεται να παρουσιαστούν καθυστερήσεις στην εφαρμογή σήμερα Παρασκευή από τις 15:30 έως τις 16:00.

6 σχόλια:

  1. Αν γνωρίζαμε τη διάγνωση, δε θα ζητούσαμε εξετάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει βάλει στόχο να εξουθενώσει και το κλινικό αλλα και τον εργαστηριακό γιατρό με τις νέες ρυθμίσεις.Για να γράψεις ένα παραπεμπτικό πρέπει να ξοδέψεις μισή ώρα σε βάρος της εξέτασης του ασθενούς.Θέλουν ένα σύστημα ευρωπαικών προδιαγραφών πληρωμένο με ψίχουλα. Ένα σύστημα γραφειοκρατικό ,μίζερο,αναποτελεσματικό. Ένα σύστημα που εν τέλει επιδιώκει να εκνευρίσει το γιατρό και να πει.Αι σιχτίρ ,δεν σας αντέχω άλλο χαρτογιακάδες.Πάντως θα περιμένω μια άμεση αντίδραση απο τον ΠΙΣ και τους άλλους συλλόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ. ΠΟΙΑ ICD ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΘΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ
    ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ
    ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάλε R53 (αίσθημα κακουχίας και κόπωσης) να είσαι σίγουρος!

      Διαγραφή
  4. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΑΛΛΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή