Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ημερίδα ΕΣΔΥ – ΚΕΕΛΠΝΟ: Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει μεταδοθεί ελονοσία από μετάγγιση αίματος

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγεία,ς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι πληθυσμός ευάλωτος και όχι επικίνδυνος ούτε εξοριστέος.

IATRONET.GR

Πολύ αυστηρά είναι τα μέτρα ασφάλειας του αίματος, τα οποία λαμβάνονται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Μέχρι σήμερα, δεν έχει μεταδοθεί ποτέ ελονοσία μέσω μεταγγιζόμενου αίματος στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, σε επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσαν την Τετάρτη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), με τίτλο “Η ελονοσία στην Ελλάδα σήμερα”.

Διακεκριμένοι επιστήμονες της επιδημιολογίας, της εντομολογίας, της βιολογίας, της κλινικής και εργαστηριακής ιατρικής συζήτησαν τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με την ελονοσία στη χώρα μας.

Την ημερίδα άνοιξε με την ομιλία του ο κοσμήτορας της ΕΣΔΥ, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της θεμελίωσης της Δημόσιας Υγείας σε σταθερά επιστημονικά δεδομένα, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί τον κεντρικό στόχο της σημερινής εκδήλωσης.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο οποίος εξήρε το ρόλο των επιστημόνων του Οργανισμού που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επιτήρησης και παρέμβασης για τον έλεγχο της ελονοσίας και υπογράμμισε τη σημασία της εργαστηριακής υποστήριξης από την ΕΣΔΥ, καθώς και της συμβολής όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, υπογράμμισε ότι απαιτούνται ευρείες συνεργασίες για να γίνει αποτελεσματική η προστασία της Δημόσιας Υγείας της χώρας σε αντίθεση με τις κραυγές και τις αντιεπιστημονικές τοποθετήσεις που προκαλούν σύγχυση στον πληθυσμό.

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος όπως ανέφερε ότι, παρά τις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που περνάει η χώρα μας, έχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα Δημόσιας Υγείας που μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς απέναντι σε δυνητικούς κινδύνους τους οποίους, όμως, δεν πρέπει να υποτιμούμε.
Πρόσφυγες

Για το προσφυγικό, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με έμφαση στην πρόληψη και με σοβαρό σχεδιασμό που επικαιροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, πάντα βάσει αυστηρών επιστημονικών κριτηρίων.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – είπε – είναι πληθυσμός ευάλωτος και όχι επικίνδυνος ούτε εξοριστέος.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν επιδημιολογικά, εντομολογικά και κλινικά δεδομένα. Έγινε σαφές ότι περιστατικά ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση εμφανίζονται στην Ελλάδα από το 2009 (7), 2010 (4), 2011 (42), 2012 (20), 2013 (3), 2014 (0), 2015 (6), 2016 (μέχρι σήμερα 6).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά δεν πρέπει να συγχέονται με τα εισαγόμενα κρούσματα που είναι αναμενόμενα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Επιτήρηση

Παρουσιάστηκαν, επίσης, αναλυτικά τα μέτρα πρόληψης και ενισχυμένης επιτήρησης της ελονοσίας, τα εντομολογικά δεδομένα για το ανωφελές κουνούπι, καθώς και η εργαστηριακή προσέγγιση και η κλινική αντιμετώπιση των ασθενών.

Στα συμπεράσματα της ημερίδας περιλαμβάνεται το ότι η ελονοσία είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για τη χώρα που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Οι επιστήμονες είπαν ότι η Δημόσια Υγεία απαιτεί επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Το θέμα της ελονοσίας είναι σύνθετο και απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία και συνέργεια πολλών φορέων.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου