Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Τι είδε το ΚΕΕΛΠΝΟ στη Λέσβο;


Σχέδιο παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών δημόσιας υγείας στη Λέσβο ετοιμάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κλιμάκιο του Κέντρου βρέθηκε στο νησί μετά τα πρόσφατα γεγονότα καταστροφής μέρους του Κέντρου προαναχωρησιακής κράτησης στη Μόρια. Στόχος ήταν η διενέργεια αυτοψίας για τις συνθήκες υγιεινής στους χώρους παραμονής των προσφύγων.

Έτσι, το κλιμάκιο, αποτελούμενο από επιστημονικό προσωπικό, γιατρό, νοσηλευτή, περιβαλλοντολόγο, ψυχολόγο και εκπρόσωπο του Γραφείου του Προέδρου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. πραγματοποίησε αυτοψίες στα Κέντα Φιλοξενίας Προσφύγων της Μόριας, του Καρά Τεπέ και άλλων δομών, όπου κατέγραψε και συζήτησε ανάγκες και προτάσεις βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στα συγκεκριμένα Κέντρα καθώς και λοιπών αναγκών (π.χ. ιατροφαρμακευτικό υλικό, εμβόλια ).

Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την Περιφερειάρχη, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης και την Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν κυρίως τα προβλήματα και τα θέματα που ανακύπτουν από την μακρόχρονη παραμονή προσφύγων στο νησί.

Σε συνάντηση, στην οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και η Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως τις περιοχές Μόριας, Παναγιούδας και Πανφίλων. Μάλιστα, ζητήθηκε η άμεση συνδρομή και στήριξη του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., ώστε οι δράσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας να είναι συντονισμένες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωση, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., αφού επεξεργαστεί τα δεδομένα που κατέγραψε κατά την επίσκεψη, «θα προτείνει με γνώμονα την προαγωγή και προστασία της Δημόσιας Υγείας άμεσες ενέργειες τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να δρομολογηθούν παρεμβάσεις αναγκαίες για την διαχείριση και την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε θέματα δημόσιας υγείας του νησιού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου