Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Βουλή: Mε κρίσιμα ερωτήματα για την Ψυχική Υγεία έρχεται αντιμέτωπος ο Ξανθός


Στον «αέρα» παραμένει η λεγόμενη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στη χώρα μας, εξαιτίας σωρείας διαχρονικών καθυστερήσεων, παραλείψεων και αστοχιών, τις οποίες επισήμανε πρόσφατα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Nils Muiznieks, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον περασμένο Ιούλη.

Είναι ενδεικτικό ότι παρά την υποχρέωση για κλείσιμο όλων των ψυχιατρικών νοσοκομείων μέχρι τις 31/12/15, 3 από αυτά (ΨΝΑ «Δαφνί», Δρομοκαΐτειο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) παραμένουν ανοιχτά, ενώ το Υπουργείο δεν έχει καν ανακοινώσει την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της απο-ασυλοποίησης. Την ίδια ώρα, το Σχέδιο Νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, παρότι η σχετική Διαβούλευση έληξε στις 23/05/2016. Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί, μάλιστα, το γεγονός ότι η εκπόνηση του προσχεδίου νόμου προηγήθηκε της ολοκλήρωσης του πορίσματος της Ομάδας Εργασίας για την Ψυχική Υγεία. Σύγχυση επικρατεί, τέλος, σ’ ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αφού από τη μία η Αριστοτέλους κάνει λόγο για εξασφάλιση 52 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για πρώτη φορά κι από την άλλη αφήνει να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις για την Ευρωπαϊκή ενίσχυση του επόμενου βήματος του εγχειρήματος, παραμένουν ανοιχτές.

Την άκρως απογοητευτική, αλλά και επικίνδυνη, κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας αναδεικνύει με επίκαιρηερώτηση, που αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη (22/09), ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Andor-Λυκουρέντζου (2013) προέβλεπε ότι έως τις 31/12/2015 έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στο «νέο και οικονομικά βιώσιμο σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας».

Παράλληλα, θέτει στον Υπουργό 7 κρίσιμα ερωτήματα:

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία κλεισίματος των ψυχιατρείων;
Ποιο ήταν το επεξεργασμένο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας βάσει του οποίου έγινε η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου Andor-Λυκουρέντζου;
Υπάρχει νέα συμφωνία με σαφές χρονοδιάγραμμα;
Μπορείτε να εγγυηθείτε τη συνέχιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης;
Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί;
Ποια είναι η σκοπιμότητα της σύστασης Ομάδας Εργασίας στο Υπουργείο για την Ψυχική Υγεία, δεδομένου ότι η εκπόνηση του σχεδίου νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας προηγήθηκε της ολοκλήρωσης του πορίσματος της εν λόγω Ομάδας;
Υπάρχει πόρισμα; Εάν ναι, γιατί δεν κατατέθηκε, όταν με αίτηση κατάθεσης εγγράφων ζητήθηκε από τον υπογράφοντα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου