Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Τι σημαίνει η βόμβα Βελκουλέσκου για τις συντάξεις




Μείωση των υφιστάμενων συντάξεων τουλάχιστον κατά 20% σημαίνει η κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" που ζήτησε χθές η η Ρουμάνα οικονομολόγος του ΔΝΤ Ντ.Βελκουλέσκου.

Η "βόμβα" της κ. εκπροσώπου του Ταμείου, συνιστά, στην περίπτωση που συζητηθεί ή - στην ακραία περίπτωση - γίνει δεκτή, κατάργηση όλου του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε μετά κόπων, βασάνων και δακρύων (περικοπές στις επικουρικές για το 10% των δικαιούχων) καθώς βάζει άγριο χέρι στις κύριες συντάξεις, ένα από τα σημεία που η κυβέρνηση λέει ότι έσωσε.

Οι άμεσες αντιδράσεις Τσακαλώτου (κυρίως) αλλά και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, αμβλύνουν τις αρχικές εντυπώσεις καθώς θύμισαν στη Βελκουλέσκου ότι το Ασφαλιστικό (όπως και το φορολογικό) είναι πλέον νόμοι του κράτους, επομένως μη επαναδιαπραγματεύσιμοι. 

Τι σημαίνει η περικοπή της προσωπικής διαφοράς

Εχει όμως σημασία να δούμε τι σημαίνει "κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Στο Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, προβλέπεται ότι εάν το καταβαλλόμενο ή το καταβλητέο ποσό κατά την ημερομηνία έναρξης του νέου Ασφαλιστικού νόμου είναι «μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο μέχρι 31.12.2018 ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν μια σύνταξη (με το παλαιό ασφαλιστικό σύστημα) είναι μικρότερη με τον επανυπολογισμό, αυτή η διαφορά διασφαλίζεται. Δηλαδή δεν περικόπτεται και διατηρείται ως "προσωπική διαφορά" για τουλάχιστον μια τριετία.

Για παράδειγμα μια σύνταξη της τάξης των 1.029 ευρώ (μεικτό ποσό) καταλήγει - μετά τον επανυπολογισμό της στα 784 ευρώ. Τα υπόλοιπα 245 να είναι η «προσωπική διαφορά» που συνεχίζει να εισπράττει συνταξιούχος. Ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων, δηλαδή του συνόλου των 4,5 εκατομμυρίων κύριων (2,9 εκατ.) και επικουρικών (1,6 εκατ.) έχει ήδη ξεκινήσει και οι παλιές συντάξεις αλλάζουν εκ βάθρων και υπολογίζονται από την αρχή με βάση τα νέα συστήματα (εθνική και ανταποδοτική για τις κύριες και αναπλήρωση 0,45% κατ’ έτος για τις επικουρικές).

Οι διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα σε παλιές και νέες συντάξεις ονομάζονται «προσωπικές διαφορές». Στην πλειονότητά τους είναι το... μπόνους που διατηρούν οι παλιές κύριες συντάξεις και μερίδα των επικουρικών έναντι των νέων συνταξιούχων με όριο τα 1.300 ευρώ μεικτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου