Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Άγριος πόλεμος Πολάκη-Σαλμά για τις τιμές στις αρθροσκοπήσεις! Όλες οι αποφάσεις που άναψαν φωτιές

Παρασκευή 30 Σεπτέμβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

Άγριος πόλεμος για τις τιμές των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων ξέσπασε με αφορμή καταγγελίες του αν.υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη κατά του πρώην αν.υπουργού Μάριου Σαλμά.

Με μηνύσεις και αγωγές απειλεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς τον νυν αν. υπουργό Παύλο Πολάκη μετά τις καταγγελίες του κ.Πολάκη στη Βουλή ότι ο κ.Σαλμάς κατόρθωσε μέσω «δικών του ανθρώπων» να τιμολογήσει τηδιαγνωστική αρθροσκόπηση με υπέρογκες τιμές, μια εξέταση η οποία κατά τον Παύλο Πολάκη δε χρειάζεται.

Αποτέλεσμα ήταν να υπερχρεώνονται τα Ταμεία και να ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο.

Συγκεκριμένα ο κ.Πολάκης απαντώντας στην ολομέλεια της Βουλής σε επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη εξέταση (διαγνωστική αρθροσκόπηση) δεν είναι αναγκαία, αφού η διάγνωση μπορεί να γίνει με μία απλή μαγνητική τομογραφία.

Την ίδια ώρα όμως, όπως υποστήριξε ο κ.Πολάκης, ο πρώην αν.υπουργός ΥγείαςΜάριος Σαλμάς κατόρθωσε να τιμολογήσει την εξέταση σε τιμή μάλιστα επέμβασης με τη συμβολή του Λεωνίδα Γρηγοράκου του ΠΑΣΟΚ (πρώην αν.υπουργός Υγείας) αλλά και με τη συμβολή της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Αττικόν η οποία ζήτησε να τιμολογηθεί η εξέταση.

«Ενώ η εξέταση δεν χρειαζόταν, πάει ο Μ. Σαλμάς με τον αδερφό του και παίρνουν την αντιπροσωπεία του μηχανήματος που κάνει την εξέταση. Βάζει στη συνέχεια την υποδιοικήτρια του Αττικού να ζητήσει να τιμολογηθεί η πράξη. Την τιμολόγησε ο κ. Σκανδαλάκης, πρόεδρος του ΚΕΣΥ και πρώην βουλευτής της Ν.Δ. 1.500 ευρώ.

Την υπογράφει στη συνέχεια ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Τιμολογούμε λοιπόν μια διαγνωστική πράξη που δεν έχει αξία και στη συνέχεια πάει και παίρνει και άδεια ιατρείου όπως τα κανόνισε με τους ιατρικούς συλλόγους, για να κάνει την εξέταση.

Γιατί πήρε και άδεια ιατρείου. Και καταθέτει παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ και πληρώνεται. Είχε καταθέσει προς πληρωμή 550 ασθενείς. Κάντε τον λογαριασμό να δείτε την κομπίνα. Στην Αμερική η μέγιστη τιμή για την ίδια εξέταση είναι 450 δολάρια. Εμείς την ξανατιμολογήσαμε, παρά το ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός καθυστέρησε», σημείωσε ο Παύλος Πολάκης από το βήμα της Βουλής.

Δείτε παρακάτω την απόφαση που είχε υπογράψει ο πρώην αν.υπουργός υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος που υπεγράφη στις 22.12.2014.


Κατά τον κ.Πολάκη η διαγνωστική αρθροσκόπηση τιμολογήθηκε σαν να επρόκειτο για νοσοκομειακή πράξη στο ποσό των 1500 ευρώ με τη σφραγίδα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και όταν πρόεδρος ήταν ο κ.Τάκης Σκανδαλάκης.

Δείτε παρακάτω την απόφαση του ΚΕΣΥ που τιμολογεί την εξέταση με ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια μέθοδος τιμολόγησης που χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία)


Αργά τη νύχτα της Πέμπτης μετά τις καταγγελίες Πολάκη στη Βουλή ο πρώην αν.υπουργός υγείας Μάριος Σαλμάς με ανακοίνωσή του τον απειλεί με μηνύσεις και αγωγές.
Ταυτόχρονα διαψεύδει ότι αγόρασε μηχάνημα ώστε να πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη εξέταση. Όπως σημειώνει:

«Οφείλω να ενημερώσω τους Έλληνες πολίτες, ότι ουδέποτε πήρα καμία αντιπροσώπευση του μηχανήματος και με κανένα συνεργάτη μου ή συγγενή μου. Όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει με την εταιρεία για να το διαπιστώσει.»

Σχετικά με την τιμολόγηση της εξέτασης με ΚΕΝ που αποτελεί νοσοκομειακή τιμολόγηση ο Μάριος Σαλμάς απαντά: «Η εξέταση κοστολογήθηκε από το κεντρικό συμβούλιο υγείας από τριάντα επιστήμονες (όχι επί θητείας μου), από όλα τα κόμματα και εκπροσώπους συλλόγων και φορέων, με τιμή αποζημίωσης ίση με αυτή της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο χειρουργείο.

Προφανώς, επειδή όπως δεν θα γνωρίζει ο κ. Πολάκης, η διαγνωστική αρθροσκόπηση, ενώ είναι διαγνωστική εξέταση αντιστοιχίζεται σε κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο ως διαγνωστική πράξη και όχι ως θεραπευτική, ανεξάρτητα αν δίδεται η δυνατότητα διόρθωσης του προβλήματος.»

Να σημειωθεί πως ο κ.Σαλμάς συνεχίζει να πραγματοποιεί την εξέταση στο ιατρείο του καθώς όπως αναφέρει: «θα καταθέσω μήνυση και αγωγή στον κ. Πολάκη, ο οποίος θα κληθεί στην δικαιοσύνη, αντί να κάνουμε υπολογισμούς εμείς για να βρούμε το μέγεθος του σκανδάλου, όπως είπε στη Βουλή, να αποδείξει αν τα όσα λέει ισχύουν. Εγώ πάντως δεσμεύομαι ότι εάν αποδείξει, ότι ο ΕΟΠΥΥ θα δαπανήσει έστω και ένα ευρώ περισσότερα από ότι θα δαπανούσε, εάν δεν υπήρχε ποτέ η εξέταση συνολικά (λόγω του κλειστού προϋπολογισμού) θα σταματήσω να εκτελώ την εξέταση»

1 σχόλιο: