Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Φόβοι για νέες περικοπές χρημάτων λόγω μιας σφραγίδας! Λήγει η προθεσμία του ΕΟΠΥΥ

Παρασκευή 30 Σεπτέμβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Ηealth Report.gr

Μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου θα πρέπει όλοι οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αλλά και τα διαγνωστικά εργαστήρια να αλλάξουν τις σφραγίδες τους.

Με νέες σφραγίδες θα πρέπει από την 1η Οκτωβρίου να πιστοποιούν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ οι ιδιώτες γιατροί αλλά και τα διαγνωστικά εργαστήρια.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό της στις 31 Αυγούστου αναφέρει πως θα πρέπει στις νέες σφραγίδες να υπάρχουν νέα στοιχεία.
Το πρόβλημα όμως φαίνεται πως δημιουργείται με τον τρόπο με τον οποίο είχανσυμβληθεί αρχικά οι γιατροί και τις σφραγίδες και τα τυπικά στοιχεία που χρησιμοποιούσαν.
Ειδικότερα ενώ παλαιότερη απόφαση του 2012 ανέφερε ότι:

«Σας γνωρίζουμε ότι από 1.3.12, οι σφραγίδες που θα χρησιμοποιούν οι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, η λίστα των οποίων είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.eopyy.gov.gr) θα πρέπει να είναι ως ακολούθως:

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΑΜΚΑ:
ΕΙΔ. – ΑΜ. ΤΣΑΥ
ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΕΟΠΠΥ
Για παράδειγμα:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΥΧΑΙΟΣ
ΑΜΚΑ: 0000000000
ΓΥ. – ΤΣΑΥ 00000
ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΕΟΠΥΥ»

Τώρα με την εγκύκλιο Αρ. Πρωτ.:Φ115/16/ΟΙΚ.33452 – 31/8/2016 αναφέρεται πως :

«Οι σφραγίδες των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών, σύμφωνα με τα αρ. 3) σχετικά έγγραφα του ΕΟΠΥΥ, πρέπει να φέρουν τα εξής στοιχεία: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΜΚΑ, ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΣΑΥ, ή ΑΣΜ για τους στρατιωτικούς καθώς και την ένδειξη «ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ».

Και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και έχουν προκαλέσει αναστάτωση στον κλάδο είναι αν η ειδικότητα του γιατρού που από το 2012 ήταν κωδικοποιημένη κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ, τώρα πρέπει να είναι ολογράφως;
Παράλληλα η οδηγία του 2012 προέβλεπε ότι η σφραγίδα θα ανέφερε σαφώς πως επρόκειτο για «ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΕΟΠΥΥ» ενώ τώρα αναφέρεται απλώς«συμβεβλημένος ιατρός».

Να σημειωθεί ότι ζήτημα προκύπτει και με τις συνοδευτικές σφραγίδες των ιδρυμάτων, είτε αυτό είναι πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας περίθαλψης, όπου υπάρχουν ακόμα οι «στρογγυλές» σφραγίδες που αναγράφουν ΔΥΠΕ ή και ΠΕΣΥΠ. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι γιατροί δεν άλλαξαν τις σφραγίδες τους αφού ισχυρίζονται πως αποτελεί υποχρέωση των ιδρυμάτων κι όχι δικιά τους.

Η προθεσμία εκπνέει τέλος του μήνα και υπάρχει σχετική αναστάτωση τους κύκλους των ιατρών (ειδικά των διαγνωστικών εργαστηρίων) αλλά και στους φαρμακοποιούς, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος μετά το clawback και το rebate να περικόψουν επιπλέον χρήματα λόγω σφραγίδας. Άλλωστε οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παραμένουν απλήρωτοι και μέσα στην αβεβαιότητα. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ: «ΠΙΣ προς ΕΟΠΥΥ: Πληρώστε μας τώρα τον Απρίλιο! Δραματική έκκληση για αποπληρωμή»

Μεταξύ των προβληματισμών των γιατρών είναι αν οι αλλαγές που προωθούνται στις σφραγίδες των συμβεβλημένων γιατρών, συμπαρασύρουν και μια νέα βίαιη περικοπή των ιατρικών επισκέψεων καθώς ήδη κάθε ανυπόγραφη επίσκεψη περικόπτεται κατά 5 %.
Μετά από αλλεπάλληλα ερωτήματα των συμβεβλημένων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός εξέδωσε νέα οδηγία.
Δείτε την πατώντας ΚΛΙΚ παρακάτω


Πάντως με τις συνεχόμενες περικοπές από τον ΕΟΠΥΥ στα χρήματα των παρόχων, η καχυποψία είναι διάχυτη.
Άλλωστε ακόμη είναι ανοικτό το θέμα των εκκαθαρίσεων και του τρόπου που αυτές πραγματοποιούνται κουρεύοντας τα χρήματα των απλήρωτων γιατρών ακόμη και κατά10% στο σύνολο της δαπάνης.

4 σχόλια:

  1. ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ! ΕΝΩ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΤΑΡΕΕΙ, ΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΜΕΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ, Ο ΕΟΠΥΥ ΧΡΩΣΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΧΑΡΤΙΩΝ-ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ! ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΑΝ ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυρία Μαστοράκου για ενημερώστε μας. Πρέπει να αλλάξουμε σφραγίδες. Πώς θα κάνουμε ιατρείο τη Δευτέρα πρέπει να αλλάξουμε το συμβεβλημένος εοπυυ και να γίνει συμβεβλημένος ιατρός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕΝ ΠΑΣ ΚΑΛΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΟΜΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΕΟΠΥΥ ΜΕ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ?

      Διαγραφή
  3. Ο αγενέστατος συνάδελφος που έγραψε "ΔΕΝ ΠΑΣ ΚΑΛΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ" όχι μόνο είναι ανόητος αλλά δεν ξέρει και να διαβάζει.

    Το άρθρο αναφέρει σαφέστατα "Με νέες σφραγίδες θα πρέπει από την 1η Οκτωβρίου να πιστοποιούν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ οι ιδιώτες γιατροί".
    Η μία λέξη που αυτουνού δεν του φαίνεται "τρομερή" στην γραφειοκρατία κάνει όλη τη διαφορά.

    Ντροπή να έχουμε τέτοιους συναδέλφους. Αγενείς και αδαείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή