Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Όπου φύγει φύγει από τον ΕΟΠΥΥ οι απλήρωτοι γιατροί


ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Γυρίζουν την πλάτη τους στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι γιατροί, διακόπτοντας έστω και άτυπα, με το να μη δέχονται ασφαλισμένους, τις συμβάσεις τους.

Τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, προανήγγειλε προσλήψεις γιατρών που θα στελεχώσουν τα λεγόμενα «ιατρεία γειτονιάς», καθώς και ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο οποίο ένας γιατρός θα αντιστοιχεί σε 2.000 πολίτες, οι ιδιώτες γιατροί με συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ δυσανασχετούν λόγω χρεών (ακόμη εκκρεμούν πληρωμές Μαρτίου 2016).


Σύμφωνα με στοιχεία, 500 κλινικοί γιατροί από ολόκληρη τη χώρα έχουν διακόψει, οι περισσότεροι ατύπως, τη σύμβασή τους με τον Οργανισμό. Αυτό σημαίνει πως δεν χρεώνουν καμία επίσκεψη ή μερικοί πραγματοποιούν ελάχιστες, δηλαδή μόλις 10 επισκέψεις από τις 200 που δικαιούνται κάθε μήνα. Το αποτέλεσμα είναι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι καλούν για ραντεβού και δεν βρίσκουν. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, το 2015 το γραφείο καταγγελιών δέχτηκε 414 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 124 αφορούσαν στη διαθεσιμότητα των γιατρών. Για το 2016, τα στοιχεία φτάνουν μέχρι τον Ιούλιο. Πιο συγκεκριμένα, το επτάμηνο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ δέχτηκε 177 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 51 αφορούσαν στο ίδιο πράγμα, τη διαθεσιμότητα των κλινικών γιατρών.

Οπως εξηγεί η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, Αννα Μαστοράκου, υπάρχουν δύο κατηγορίες: Οι γιατροί που δεν κάνουν χρήση των επισκέψεων ΕΟΠΥΥ και εκείνοι που έχουν μεγάλη ζήτηση και πραγματικά εξαντλούν τις επισκέψεις τους σε δύο-τρεις ημέρες. Πρόκειται κυρίως για περιζήτητες ειδικότητες, όπως παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι, σε μικρές πόλεις. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των κλινικών γιατρών ανέρχεται σε 5.500 για όλη τη χώρα, ενώ υπάρχουν και 3.500 με εργαστήρια.

Ο Ελεύθερος Τύπος παραθέτει τις μαρτυρίες δύο γιατρών που διέκοψαν τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και εξηγούν τους λόγους.

Ο ορθοπαιδικός Νεοκλής Θεοδουλίδης από την Πτολεμαΐδα πρόσφατα προσέβαλε τη σύμβασή του με τον ΕΟΠΥΥ. Εάν δεν συμβληθεί με τον Οργανισμό άλλος γιατρός, ολόκληρη η Πτολεμαΐδα δεν θα έχει πλέον συμβεβλημένο ορθοπαιδικό. Οπως λέει στον «Ε.Τ.», με αυτή του την απόφαση ξέρει τουλάχιστον ότι «δεν θα χρεώνεται», ακόμη και εάν χάσει πελατεία.

«Δυστυχώς από την αρχή το σύστημα είχε πάρα πολλές στρεβλώσεις. Επέτρεπε να συνάψουν σύμβαση όσοι ήθελαν, χωρίς π.χ. να λαμβάνει υπ’ όψιν ότι δεν χρειάζεται να είναι 6 ή 8 καρδιολόγοι συμβεβλημένοι ή 5-6 ορθοπαιδικοί σε πόλεις 30.000-40.000 κατοίκων κι από την άλλη να μην υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος ή γυναικολόγος.

Λογικό όσοι σύναψαν σύμβαση δέχτηκαν επίθεση από συναδέλφους με πολλή δόση ειρωνείας πολλές φορές. Εν μέρει αποδείχτηκαν βάσιμες οι ανησυχίες ότι ο ΕΟΠΥΥ θα γινόταν ένας νέος ΟΠΑΔ που πλήρωνε πολύ καθυστερημένα ή με κουρέματα. Ο κύριος λόγος της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει έγκαιρα τους παρόχους του ήταν η μη απευθείας μεταφορά των εισφορών των Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΔΕΗ, κ.λπ.) στον ΕΟΠΥΥ ώστε να εξοφλούνται οι πάροχοι στην ώρα τους και να μη συσσωρεύονται ταμειακές υποχρεώσεις, πράγμα που εξακολουθεί να ισχύει μέχρι και σήμερα.

Ως γιατροί είχαμε να αντιμετωπίσουμε και ένα άλλο πρόβλημα. Τις 200 επισκέψεις. Πουθενά δεν αναφερόταν στη σύμβαση με τι τρόπο θα καλύπταμε αυτό το νούμερο. Αρχικά ειπώθηκε 50 την εβδομάδα, δηλαδή 10 την ημέρα. Και ζούσαμε τραγελαφικές καταστάσεις… Ερχόταν π.χ. ο 11ος και τι θα έλεγες στον ασθενή;

Και ερχόμαστε στην καταγραφή των επισκέψεων στην εφαρμογή e-dapy, από όπου θα πληρωνόμασταν κάποια στιγμή. Επρεπε να περαστούν τα στοιχεία καθενός ασθενή στην εφαρμογή – σε εύλογο χρόνο. Από την άλλη, ενώ αρχικά η καταχώριση των ασθενών στο e-dapy μπορούσε να γίνει π.χ. και την άλλη μέρα, ξαφνικά έπρεπε να γίνει μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας (!) αλλιώς χανόταν η επίσκεψη. Και δυστυχώς γίναμε όμηροι ενός υπολογιστή, του Ιντερνετ και μιας διαρκούς αγωνίας να καταχωρίσουμε στην ώρα μας.

Κάποιοι συνάδελφοι πήραν γραμματείς και έδωσαν αυτό το άχαρο έργο σε αυτές. Κάποιοι στην κυριολεξία αγγάρεψαν συζύγους, κόρες, γιους… Η ουσία είναι ότι από γιατροί γίναμε λογιστές.
Το καθεστώς πληρωμών προς τους παρόχους, ιδίως για τις επισκέψεις, είναι τουλάχιστον απορίας άξιον. Για ένα ποσό πάνω από 1.500 ευρώ καλείται ο γιατρός να φέρει φορολογική ενημερότητα και για ποσό πάνω από 3.000 ευρώ ασφαλιστική. Οταν όλοι έχουν κάποια ρύθμιση ήδη, η εφορία προχωρά σε παρακράτηση πολλές φορές αν όχι όλου, μεγάλου μέρους του ποσού. Κι ας έχει να πληρωθεί ο γιατρός 6-8 μήνες.

Καταλήγω με τη θλιβερή διαπίστωση ότι η όλη κατάσταση με τον ΕΟΠΥΥ μόνο προβλήματα έχει να προσφέρει. Μιλώντας με συναδέλφους, όλοι είναι στα όρια της αντοχής τους, οικονομικής και ψυχικής, με τη διάθεση για δουλειά και ηθικό σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα σχόλια των ασθενών επίσης δεν δίνουν τροφή για ελπίδα. Η αιμορραγία γιατρών του ΕΣΥ που φεύγουν στο εξωτερικό, αν επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι απλά καταστροφική. Τα κενά των ειδικευομένων έχουν αρχίσει να είναι όσα και των ειδικευμένων. Η τακτική του Ελληνικού Δημοσίου -και του ΕΟΠΥΥ- είναι απλά “έχεις να παίρνεις”, είτε αυτό λέγεται εφημερίες στο ΕΣΥ ή πληρωμή επισκέψεων/πράξεων από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό όμως αν κάποτε συνέβαινε, πλέον δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν είναι ούτε ηθικό ούτε τίμιο απέναντι στους γιατρούς, όλων των βαθμίδων, που ο καθένας προσφέρει ό,τι μπορεί στην υγεία των ασθενών».

Ο κ. Θεοδουλίδης εξηγεί στον «Ε.Τ.» ότι από τους 9.699 ασθενείς που εξέτασε όλα αυτά τα χρόνια, θα έπρεπε να είχε λάβει 96.990 ευρώ μικτά, ενώ έλαβε 70.000 ευρώ. Επίσης, θέλει να εκφράσει το παράπονό του ότι δεν είχε βοήθεια από τους ιατρικούς συλλόγους στη διεκδίκηση των δεδουλευμένων.

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
mgeorganta@e-typos.com

11 σχόλια:

  1. ΟΛΑ ΣΤΡΑΒΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ..ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ Ο ΚΟΝΤΟΣ ΠΗΓΕ ΝΑ ΣΤΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ...ΗΡΘΕ Ο ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ...ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟΥ 1,5 ΜΗΝΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΣΤΟΥΣ 7 -ΕΠΤΑ- ΜΗΝΕΣ...ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΕ (2) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΑΛΛΑ 5500 ΚΑΙ 3500 ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΩ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μη ξεχναμε το claw back ποιος το καθιερωσε ασχετως που συνεχιζεται. επισης μην ξεχναμε ποιος διελυσε το τεβε ασχετως που ο μπαταχτσιμης σπαει ολα καντρανευφυιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ.ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ.ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΜΑΓΚΙΕΣ,ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ 20ΚΑΚΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ 200 ΕΠΕΦΤΕ.200 ΣΕ 3 ΜΕΡΕΣ.ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ.ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΝΕΟΙ.ΟΙΠΑΛΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΥΤΟ ΣΕ ΦΟΒΙΖΕΙ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΛΕΒΕΙΣ ΤΟ 20ΕΥΡΑΚΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΕΣ.ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ.

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Εξ άλλου από τα λεγόμενά σου δεν είσαι στον ΕΟΠΥΥ.

      Διαγραφή
    3. ΣΩΣΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ!ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ!ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΣΑΛΑ!!!

      Διαγραφή
  5. αυτό που δημοσιεύετε είναι ολο το αρθρο ή το μισό ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. διακοπτουν ατυπως τη συμβαση!!! μπορει σε κανα χωριο. στην αθηνα ολοι οι εοπιτες παρακαλανε μη χασουν τη συμβαση. και επισης ποτε δεν εγινε επισχεση. ολα ατυπως. οι γιατροι πλεον κανουν τουμπα για 20 αρικο και θελετε να πιστεψουμε οτι κοβουν τις συμβασεις? αχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ.ΕΝΑΣ ΒΕΛΟΝΙΣΤΗΣ ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΝΑΜΕ ΗΡΩΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ.

      Διαγραφή
  7. ΜΑΓΚΕΣ ΤΟΥ 20 ΑΡΙΚΟΥ!!!ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ !!!....ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟ 16!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή