Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Κραυγή αγωνίας για τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων τεχνητού νεφρού – Μεγάλες οι ελλείψεις

Η κάλυψη των μονάδων τεχνητού νεφρού σε προσωπικό είναι ένας νοσηλευτής ανά 6 έως 9 αιμοκαθαιρόμενους, όταν η διεθνής αναλογία είναι ένας προς τρεις.

IATRONET.GR

Καμπανάκι για τη λειτουργία των μονάδων τεχνητού νεφρού στα δημόσια νοσοκομεία, κρούει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ).

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας κάνει λόγο για Γολγοθά που βιώνουν οι νεφροπαθείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν συχνές επιπλοκές, που οδηγούν σε θάνατο από πνευμονικό οίδημα, υπερκαλιαιμία και έμφραγμα.

Αιτία των προβλημάτων – σημειώνει – είναι τα λίγα και παλαιά μηχανήματα και οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.

Ενδεικτικό είναι ότι η κάλυψη σε προσωπικό είναι ένας νοσηλευτής ανά 6 έως 9 αιμοκαθαιρόμενους, όταν η διεθνής αναλογία είναι ένας προς τρεις.

Ακολουθεί αποτύπωση της κατάστασης σε μία σειρά από νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα:

ΑΧΕΠΑ

Έντεκα μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι εκτός λειτουργίας, λόγω έλλειψης τεχνικής υποστήριξης από την εταιρεία. Η Μονάδα λειτουργεί οριακά πλέον, με πολλαπλά προβλήματα ( μεγάλη έλλειψη προσωπικού, υλικών, μηχανημάτων, εξοπλισμού).

Εξαιτίας της μείωσης των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, οι ασθενείς αναγκάζονται να αλλάζουν βάρδια, ενώ κάποιοι αποχώρησαν στον ιδιωτικό τομέα (δύο ασθενείς).

Οι βάρδιες έγιναν τέσσερις, με συνέπεια την τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών που καταλήγουν να τελειώνουν νύχτα την αιμοκάθαρση, αλλά και την εξουθένωση του λιγοστού προσωπικού με τα επιβαρυμένα ωράρια που πραγματοποιούν. Παλαιός είναι ο εξοπλισμός, κατεστραμμένες πολυθρόνες τεχνητού νεφρού.

Νάξου

Παρότι τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι στο νοσοκομείο δεν λειτουργεί μονάδα τεχνητού νεφρού (ΜΤΝ), λόγω έλλειψης προσωπικού.

Έξι μηχανήματα παροπλισμένα το ένα εξ αυτών δωρεά της ακτοπλοϊκής εταιρείας.

Μάλιστα, προσφέρθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της περιοχής να καλύψει το κόστος λειτουργίας της Μονάδας σε υλικά και προσωπικό.

Από τους αιμοθαιρόμενους (100 στον αριθμό), κάποιοι αναγκάστηκαν να μετοικήσουν σε άλλη περιοχή που διαθέτει Μονάδα και κάποιοι άλλοι μέρα παρά μέρα ταξιδεύουν για αιμοκάθαρση στη Σύρο ή την Αθήνα. Εάν υπάρχει απαγορευτικό στα πλοία το χειμώνα, εάν χρειάζεται έκτακτη αιμοκάθαρση, εάν συμβεί επιπλοκή μόνο ο θεός μπορεί να βοηθήσει.

Κω

Υπάρχουν εννέα μηχανήματα, από τα οποία τα μισά είναι 20ετίας που έχουν συνεχώς προβλήματα. Παλαιές και κατεστραμμένες είναι οι πολυθρόνες και σοβαρά τα προβλήματα με την προμήθεια φίλτρων.

“Άγιος Παύλος”

Τα 18 μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι παλαιότατα, από το 1997 και 2004. Παλαιός είναι ο εξοπλισμός και κατεστραμμένες οι πολυθρόνες τεχνητού νεφρού.

“Παπανικολάου”

Έχει παλαιά μηχανήματα, πάνω από 12 ετών, τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν.

Παλαιές και φθαρμένες είναι οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσης, ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Οφείλονται πολλά ρεπό, και άδειες κανονικές.

“Αμαλία Φλέμιγκ”

Υπάρχουν ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, σε βαθμό που δεν τηρείται η αναλογία που προβλέπεται από τους κανονισμούς (3 ασθενείς προς 1 νοσηλευτή).

Λόγω έλλειψης προσωπικού, η Μονάδα λειτουργεί από τις 7π.μ. – 8μ.μ. με συνέπεια ασθενείς που χρήζουν αιμοκάθαρσης να διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία.

Το σύστημα επεξεργασίας νερού είναι 20ετίας και χρειάζεται διαρκή συντήρηση.

Δεν υπάρχει μόνιμο βοηθητικό προσωπικό, τραυματιοφορέας και καθαρίστρια όπως προβλέπεται. Τα διαλύματα, τα φίλτρα και οι φύσιγγες είναι σε οριακό σημείο.

Έδεσσας

Έχει 20 μηχανήματα αιμοκάθαρσης που χαλάνε συνέχεια λόγω παλαιότητας.

Μεγάλη είναι η έλλειψη προσωπικού και οφείλονται πολλά ρεπό και κανονικές άδειες. Αναλογεί μία νοσηλεύτρια σε έξι ασθενείς (αντί 3 το περισσότερο).
Κομοτηνής

Έχει παλαιά μηχανήματα αιμοκάθαρσης. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας. Είναι αναγκαία η αντικατάστασή τους.

Υπάρχουν 76 αιμοκαθαιρόμενοι και 17 νοσηλευτές.

Κυπαρισσίας

Έχει πεπαλαιωμένα μηχανήματα. Δεν υπάρχει σύμβαση και δεν γίνεται τακτική συντήρηση. Μεγάλη είναι η έλλειψη προσωπικού.

Ιονίου

Νησιά όπως η Ιθάκη (δεν λειτουργεί ΜΤΝ) ειδικά το χειμώνα μένουν ακάλυπτα με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο της υγείας των ασθενών.

“Ευαγγελισμός”

Έχει υποστελέχωση. Γίνεται εξυπηρέτηση στις εφημερίες ανασφαλίστων μη ενταγμένων ασθενών.

Δεν υπάρχει καμιά κρατική χρηματοδότηση. Λειτουργεί τρεις βάρδιες και Κυριακές.

Διαθέτει 24 μηχανήματα, με έντονα προβλήματα ειδικά τις ημέρες εφημεριών.

“Αλεξάνδρα”

Η στελέχωση της μονάδας του τεχνητού νεφρού είναι ελλιπέστατη, με αποτέλεσμα να λειτουργεί με μονή βάρδια και να είναι κλειστή τα Σαββατοκύριακα.

Σοβαρότατα προβλήματα αντίστοιχα με τα προηγούμενα νοσοκομεία στις ημέρες εφημερίας.

“Γ. Γεννηματάς” Αθήνας

Η νεφρολογική κλινική έχει 13 κλίνες και η μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης 3 κλίνες.

Η νεφρολογική κλινική έχει 10 νοσηλευτές μαζί με την προϊσταμένη και καλύπτει τις ανάγκες όλων των παραπάνω.

Υπάρχει έλλειψη προσωπικού 50% (χρειάζονται τουλάχιστον ακόμη πέντε νοσηλευτές).

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έχει 12 κρεβάτια για αιμοκάθαρση. Λειτουργεί με 13 νοσηλευτές. Χρειάζονται άλλοι τρεις για να λειτουργεί ικανοποιητικά.

Προβλήματα σημειώνονται στις γενικές εφημερίες, όπου η αναμονή είναι πολλές ώρες λόγω έλλειψης κενών κρεβατιών και μηχανημάτων αιμοκάθαρσης.

Ρόδου

Μεγάλη υποστελέχωση επικρατεί στη ΜΝΤ όπως άλλωστε και σε όλο το νοσοκομείο.

Τα μηχανήματα που διαθέτει είναι παλαιωμένα και χρειάζονται αντικατάσταση.

Αναμένονται τέσσερα μηχανήματα που θα γίνουν δωρεά από το μεγάλο ίδρυμα της χώρας.

Πρόκειται για δώρο – άδωρο εξαιτίας της αδυναμίας λειτουργίας τους λόγω έλλειψης προσωπικού. Η νεφρολογική κλινική του νοσοκομείου τελεί υπό αναστολή λειτουργίας λόγο έλλειψης προσωπικού.

Φλώρινας

Το τμήμα λειτουργεί πρωί και απόγευμα για 35 ασθενείς.

Υπάρχει αναμονή για 5 με 8 ασθενείς. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Στο τμήμα υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος ιατρός νεφρολόγος και ένας ιδιώτης με μπλοκάκι για να καλύπτει τις εφημερίες.
Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων

Λειτουργεί από την έναρξη ως τμήμα οξέων αιμοκάθαρσης και στην συνέχεια ως τακτικό με προγραμματισμό.

Λειτουργεί σήμερα με οκτώ μηχανήματα (παλιάς τεχνολογίας) συν ένα εφεδρικό.

Υπάρχουν δύο μηχανήματα που λόγο παλαιότητας δεν έχουν ανταλλακτικά και έχουν βγει για απόσυρση. Το τμήμα λειτουργεί σε τρεις βάρδιες ασθενών και δύο βάρδιες προσωπικού.

Τις Κυριακές, λειτουργεί από 12 έως 8. Μεγάλο πρόβλημα από αιτήματα για φιλοξενία κυρίως ασθενών από Γερμανία ( έως τώρα αιτήματα 21 δεκτά μόνο 4).

Λειτουργεί στο όριο και κατά περιόδους εκτός ορίου, με ελλιπέστατο νοσηλευτικό προσωπικό.

Πρέβεζας

Λειτουργεί με τα μηχανήματα που έχουν μεταφερθεί από το νοσοκομείο Ζακύνθου.

Η λειτουργία γίνεται σε δυο βάρδιες με έναν μόνιμο γιατρό και έναν επικουρικό.

Είναι επιτακτική ανάγκη για λειτουργία τρίτης βάρδιας, αλλά λόγο έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού δεν είναι εφικτό.

Μεγάλη είναι η λίστα αναμονής τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες λόγο τουρισμού.

Λευκάδας

Το τμήμα λειτουργεί με 8 κρεβάτια (παλιάς τεχνολογίας), που καλύπτουν 2 βάρδιες. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρίτη βάρδια.

Προσπαθούν να την ανοίξουν με προσωπικό από άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα θα είναι να αποδυναμώσουν τα άλλα τμήματα.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει τους καλοκαιρινούς μήνες με λίστες αναμονής. Στο νέο υπό ανέγερση νοσοκομείο δεν υπάρχει πρόβλεψη για περισσότερα κρεβάτια.

Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης

Καλύπτει 90 αιμοκαθαιρόμενους και μαζί με τις έκτακτες, διενεργούνται 1.100 μηνιαίες καθάρσεις, με 19 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι 755 εκτός των ημερών κανονικής άδειας. Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των νεφροπαθών.

Κατερίνης

Έχει μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

“Παπανικολάου”

Λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού, 22 θέσεις για αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς είναι ανενεργές.

Σερρών

Υπάρχει έλλειψη γιατρών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Καβάλας

Έχει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Καλύπτει 81 αιμοκαθαιρόμενους μόνιμα και συχνά έκτακτα περιστατικά, με 14 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Ξάνθης

Λειτουργεί με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Για 80 αιμοκαθαιρόμενους έχει 20 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Δράμας

Για 75 αιμοκαθαιρόμενους έχει 17 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου