Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
( ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ ΑΤΤΙΚΗΣ )
Μενάνδρου 34, Αθήνα 
Τηλ.: 210-5239243, Fax: 210-5237280

Αθήνα 24/9/2016 Αρ.Πρ.57/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24/9 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Αττικής.

Έγινε ενημέρωση για το προς ψήφιση Ν/Σ της Ψυχικής Υγείας, στο οποίο περιλαμβάνεται και το άρθρο 28 που αφορά τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών ΠΕΔΥ. Επίσης συζητήθηκε η πιθανή αλλαγή του Ειδικού Μισθολογίου των γιατρών ΠΑΑ-ΕΣΥ και η προσφυγή στο ΣτΕ από την ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ κατά του Νόμου 4368/2016(άρθρα 39&40), που αφορά τις μεταθέσεις-αποσπάσεις. Έγινε αναφορά και στην ένταξη του μισθολογίου ΕΣΥ των γιατρών ΠΑΑ με πιστοποιητικό Γενικής Ιατρικής.

Στη μαζική Γενική Συνέλευση, εκφράστηκαν οι ενστάσεις για το νέο σχέδιο της ΠΦΥ που έχει εξαγγελθεί, το οποίο αποτελεί οπισθοδρόμηση σε προηγούμενες δεκαετίες. Τονίστηκε ιδιαίτερα η υπολειτουργία των πολυϊατρείων σήμερα και η ανάγκη άμεσης στελέχωσης από ειδικευμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με κάθε τρόπο. Άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και των γιατρών με 24μηνες συμβάσεις. Θυμίζουμε στην Κυβέρνηση και τη παλαιότερη απόφαση για τη μονιμοποίηση1860 γιατρών του ΙΚΑ μέσω ΑΣΕΠ (2013) και η οποία δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων των υπηρετούντων με δικαστικές αποφάσεις είναι πρωθύστερη ρύθμιση που επιχειρεί η παρούσα κυβέρνηση, χωρίς οι γιατροί να γνωρίζουν τις συνθήκες και τον τόπο εργασίας τους, αφού δεν έχει ψηφιστεί ο νόμος για την ΠΦΥ. Αποτελεί το σημείο αυτό σοβαρό πολιτικό ζήτημα, που σε συνδυασμό με την παράγραφο για την παραίτηση από κάθε δικαστική διεκδίκηση και αξίωση, που περιέχεται στο Νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας, θα δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή με πολιτικές επιπτώσεις. Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι με κάθε μέσο, κινηματικό και με προσφυγή στην δικαιοσύνη η όποια κυβέρνηση, τωρινή και μελλοντική, θα μας βρίσκει μπροστά της αν ψηφιστεί η παράγραφος. 

Εμείς άμεσα θα προσφύγουμε σε ανώτερους θεσμούς του κράτους, μέχρι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να κατανοήσει ότι πρέπει να σέβεται και θεσμικά τους επιστήμονες με θητεία μακρόχρονη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

Τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών θα παραμείνουν, όσο και αν κάποιοι σχεδιάζουν την κατάργηση τους. 

Ο συστηματικός αποκλεισμός των μαζικών φορέων και της Ομοσπονδίας μας από το διάλογο για το σχεδιασμό της ΠΦΥ είναι μελανό σημείο στις σχέσεις Υπουργείου και γιατρών. Δεν βρισκόμαστε σε εποχές που οι εργαζόμενοι δεν έχουν λόγο και άποψη. Το όποιο Σύστημα Υγείας σχεδιάζεται, δεν θα προχωρήσει, αν πάνω απ’ όλα δεν ακουστούν οι απόψεις των εργαζόμενων. Η απαξίωση των Συλλογικών Οργάνων αποτελεί ιστορικά όνειδος για οποιαδήποτε κυβέρνηση. 

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να παύσει η απαξίωση, που δεχόμαστε καθημερινά από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. 

Δεν θα ανεχτούμε άλλον εξευτελισμό, μετά από αυτόν του 2014, από την τότε κυβέρνηση. 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Π. ΨΥΧΑΡΗΣ     ΔΗΜ.ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου