Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Καταργούνται ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ και κλάδος μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ

Τέλος στην ειδική προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ και στον κλάδο των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ βάζει νόμος Κατρούγκαλου. 

www.capital.gr

Ειδικότερα, επί του θέματος, με εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας ορίζεται ότι:
1.Η Ειδική Προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ και ο Κλάδος Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ καταργούνται αναδρομικά από 1/1/2016, και συνεπώς από την ημερομηνία αυτή και εφεξής δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.

Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές από ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες και εμμίσθους, και αφορούν ασφάλιση για χρονικό διάστημα μετά την 1/1/2016, επιστρέφονται στους ασφαλισμένους ως αχρεωστήτως καταβληθείσες. Ευνόητο είναι ότι ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν χρόνο ασφάλισης στην Ειδική Προσαύξηση και τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων μέχρι 31/12/2015 καταβάλλονται υποχρεωτικά.

2. Τα πρόσωπα που είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση της Ειδικής Προσαύξησης και του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων, πρόκειται να λάβουν για το χρόνο ασφάλισής τους σε αυτούς μέχρι 31/12/2015, προσαύξηση της κύριας σύνταξής τους. Η επιπλέον παροχή υπολογίζεται με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στην Ειδική Προσαύξηση ή στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων, για κάθε έτος καταβολής επιπλέον εισφοράς με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς. Επισημαίνεται ότι ειδικά για την Ειδική Προσαύξηση, ο χρόνος στον καταργηθέντα Ειδικό Λογαριασμό Προσθέτων Παροχών (ΕΛΠΠ) θεωρείται ως χρόνος ασφάλισης στην Ειδική Προσαύξηση.

Ως εκ τούτου διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα μεταφοράς μετά από αίτηση του ασφαλισμένου, του χρόνου ασφάλισης που είχε διανυθεί στον ΕΛΠΠ, από την Ειδική Προσαύξηση στον πρώην κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΑΑ (σήμερα ΕΤΕΑ), παύουν να έχουν εφαρμογή.

3. Δικαίωμα προσαύξησης της κύριας σύνταξης με βάση το χρόνο ασφάλισης στην Ειδική Προσαύξηση ή τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων, έχουν οι ασφαλισμένοι των οποίων η κύρια σύνταξη πρόκειται να υπολογιστεί σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εισάγεται με το ν.4387/2016 (σ.σ. νόμο Κατρούγκαλου). 

1 σχόλιο:

  1. Κάντε το λιανά : Πόσο μειωμένη θα είναι....Πολύ φυσικό να νοιώθει ακόμη μία φορά βλάκας και ταπεινωμένος ο συνεπής που δεν εισφοροδιέφευγε,που θα πάρει σύνταξη και μετά τα 70, ακούγοντας να συζητούν πάλι για εθελούσιες εξόδους, αύξηση της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου, κάλυψη της τρύπας του ΟΑΕΕ με τα δικά του αποθεματικά κλπ. Δεν ξεχνάμε την κακοδιοίκηση του ΤΣΑΥ που θα έπρεπε να ελεγχθεί και δικαστικά. Βεβαίως αν γίνονταν έλεγχοι η μισή Δημόσια Διοίκηση θα ήταν υπόδικη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή