Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

«Μάχη» στο ΣΥΡΙΖΑ για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ! Όλο το παρασκήνιο

Τρίτη 27 Σεπτέμβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Μια υπόγεια «μάχη» για το τι θα γίνει με τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΠΕΔΥ φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως στο νέο ΠΕΔΥ που θα δημιουργηθεί, οι γιατροί που θα διατηρηθούν στις θέσεις τους θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και με κλεισμένα τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Οριστικά τέλος στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΠΕΔΥ τέλος του 2017! Τι θα γίνει με όσους απολύθηκαν»

Από την άλλη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει επισημάνει σε κατ ιδίαν συνομιλίες της με τους εκπροσώπους του κλάδου πως όσοι γιατροί απολύθηκαν με τον νόμοΓεωργιάδη, δε θα επιστρέψουν καθότι απαγορεύονται προς ώρας οι προσλήψεις λόγω τρόικας.

Αυτό είναι και το σημείο που όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, προκαλεί τριβές στο κυβερνών κόμμα.
Όχι τυχαία βέβαια καθώς όσοι μέμφονται τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό από την Κουμουνδούρου, σημειώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί προεκλογικά πως θα αποκαταστήσει τους γιατρούς που απολύθηκαν από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει …σημαία του την υπόθεση των απομακρύνσεων των γιατρών ενώ τώρα …σφυρίζει αδιάφορα.

Μ αυτά και μ αυτά ασκούνται έντονες πιέσεις τόσο προς την Κουμουνδούρου όσο και προς το Μέγαρο Μαξίμου – λένε πηγές του HealthReport.gr– να δοθεί μια …αριστερή λύση στο θέμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΠΕΔΥ.

Όμως προς ώρας η κυβέρνηση δε φαίνεται να σκοπεύει να αλλάξει την τακτική της αφού επιμένει όσοι μείνουν στο νέο ΠΕΔΥ θα πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να μη διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Μάλιστα στη σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, επιβάλει στους γιατρούς ακόμη και να υπογράψουν για την παραίτηση τουςαπό κάθε δικαστική διεκδίκηση και αξίωση.
Σημείο που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στους γιατρούς του ΠΕΔΥ.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, προειδοποιεί ότι θα προσφύγει και στη δικαιοσύνη: «Αποτελεί το σημείο αυτό σοβαρό πολιτικό ζήτημα, που σε συνδυασμό με την παράγραφο για την παραίτηση από κάθε δικαστική διεκδίκηση και αξίωση, που περιέχεται στο Νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας, θα δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή με πολιτικές επιπτώσεις.

Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι με κάθε μέσο, κινηματικό και με προσφυγή στην δικαιοσύνη η όποια κυβέρνηση, τωρινή και μελλοντική, θα μας βρίσκει μπροστά της αν ψηφιστεί η παράγραφος. Εμείς άμεσα θα προσφύγουμε σε ανώτερους θεσμούς του κράτους, μέχρι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να κατανοήσει ότι πρέπει να σέβεται και θεσμικά τους επιστήμονες με θητεία μακρόχρονη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».


Από την άλλη η κυβέρνηση φαίνεται να έχει ανοίξει μέτωπο όχι μόνο με τους γιατρούς αλλά και με τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα. Βέβαια το επιχείρημα είναι πως τα …πιράνχας των νοσοκομείων δε θέλουν να ξεβολευτούν.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)επιμένει όμως με στοιχεία.
Μιλούν για Κέντρα Υγείας και πολυϊατρεία ΠΕΔΥ υπό κατάρρευση από τις ελλείψεις υλικών και προσωπικού, ενώ όπως λένε: «οι εναπομείναντες υπάλληλοι, εργάζονται χωρίς να πληρώνονται εφημερίες, νυχτερινά και αργίες».

Προβάλουν μάλιστα και στοιχεία για τα λουκέτα που έχουν μπει σε μονάδες τουΠΕΔΥ. Όπως λένε τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ: «Λειτουργούσαν 390 Μονάδες (πρώην Ιατρεία ΕΟΠΥΥ) και σήμερα λειτουργούν 200. Έκλεισε σχεδόν το 50% των Μονάδων εκ των οποίων οι μισές στη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Σε 29 Δήμους όλης της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ), σε 140 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 110 Δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και 70 Δήμους έμειναν χωρίς Παιδίατρο».

Και οι μονάδες έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να συρρικνώνονται καθώς ετοιμάζεται άρδην το νέο ΠΕΔΥ που θα φέρει μαζί του και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).Διαβάστε όλο το σχέδιο για τις ΤΟΜΥ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Το νέο ΠΕΔΥ φθάνει το 2017 και φέρνει τις ΤΟΜΥ!»

Στο μεταξύ όμως μειώνονται άρδην οι υπάρχουσες μονάδες για να εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να στηθεί ένα πιο περιορισμένο σύστημα εστιασμένο σε κάθε γειτονιά.

Πάντως και οι γιατροί του ΠΕΔΥ μιλούν για υπολειτουργία των πολυϊατρείων σήμερα και για ανάγκη άμεσης στελέχωσης από ειδικευμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με κάθε τρόπο.

6 σχόλια:

  1. Και οι μεν και δε έχουν δίκιο! Η κυβέρνηση έχει δίκιο να λέει ότι το ΕΣΥ ξηλώθηκε από τους προηγούμενους και ότι η άθλια οικονομική κατάσταση δεν της επιτρέπει να αναστρέψει την κατάσταση παρότι προσπαθεί ! Η ΠΟΕΔΗΝ έχει δίκιο να λέει ότι το σύστημα εξακολουθεί να καταρρέει και η εικόνα δεν είναι αυτή που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή ......σταμάτησε την διάλυση ! Στο θέμα όμως της ΠΦΥ, η κυβέρνηση κάνει ΟΛΕΘΡΙΟ σφάλμα και ρίχνει χρήματα σε ένα καταδικασμένο (έχω αναλύσει πολλές φορές με αριθμητικά στοιχεία το γιατί !) εγχείρημα ενώ πράγματι θα μπορούσε να στηρίξει πιο αποτελεσματικά το καταρρέον ΕΣΥ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενω η προσληψη των καθαριστριων και των απολυμενων της ΕΡΤ ειχε μαλλον την εγκριση της τροικας ετσι;Και μην αρχισουμε να μιλαμε για κοινωνικους αυτοματισμους γιατι θα γελασει και ο καθε απολυμενος.Αsta la vista συντροφοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΣΒΟΛΗ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΑΣ ΚΑΣΤΑΣ ΓΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.ΠΟΛΥΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΗΝΤΑΠΕΝΤΑΡΗΔΩΝ.ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ-ΠΕΛΑΤΩΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ EXTRA ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ ΠΑΑ.ΕΛΕΟΣ,ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΑΣ ,ΤΟΥΣ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι δικαιούνται μια σύμβαση με το .....χρΕΟΠΥΥ και ότι όλοι μαζί δικαιούμαστε σωστή συμπεριφορά από τον ......χρΕΟΠΥΥ ! Ποιο είναι το πρόβλημα ?

      Διαγραφή
  4. Η ηλικια του ιατρου δεν θα διορθωσει τις νοοτροπιες του συστηματος. Γνωρίζω ότι σε νοσοκομεια του εξωτερικου , κυριως Αμερικη, στα επειγοντα δυναται να εξετασθεις και απο τον διευθυντη ή καθηγητή της ειδικοτητας. Δεν τον εχουν παροπλισμενο τον ανθρωπο. Πληρους και αποκλειστικής απασχολησης ιατροι και τερμα. Ολα τα αλλα θα γινουν μονα τους με σωστο θεσμικο πλαισιο, εκπαιδευση και ελεγχο. Και οι αμιγως ελευθεροι επαγγελματιες δε θα πεθανουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΚΟΥΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΠΕΔΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤ.ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΚΕΠΑ.ΟΛΑ ΜΑΖΙ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΓΩΝΙΖΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ.ΣΥΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Κ. ΨΥΧΑΡΗ.ΠΟΛΥ ΝΟΙΑΖΟΣΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΦΥ.ΑΠΟ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ .ΓΙ ΑΥΤΟ Ο ΧΑΖΟΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥ.ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ.Κ ΑΝΝΑ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΕΙΣ Η .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή