Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Τι τρέχει με τις ΜΚΟ που χρηματοδοτεί το υπουργείο;

Health view.gr

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας καταθέτει ο βουλευτής του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στο protothema.gr. σχετικά με τις ΜΚΟ που χρηματοδοτεί το υπουργείο Υγείας.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Τα νοσοκομεία «αιμορραγούν» και το υπ. Υγείας μοιράζει 20 εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ», αναφέρονται ότι «την ώρα που τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε γάζες και οι ασθενείς αγοράζουν τα υλικά με τα οποία θα χειρουργηθούν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, το υπουργείο Υγείας μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ΜΚΟ «ημετέρων» και άλλων που αφορούν τη λειτουργία δομών (οικοτροφείων, ξενώνων, κέντρων ημέρας κλπ) και εντάσσονται στο πρόγραμμα της «Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας». 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 2015 εγκρίθηκαν επιπλέον 20.000.000 ευρώ από την αρχική χρηματοδότηση των ΜΚΟ, σε μερικές από τις οποίες πρόεδροι, νόμιμοι εκπρόσωποι, μέλη διοικητικού συμβουλίου ή εργαζόμενοι είναι συνεργάτες υπουργού, συγγενείς στελεχών του υπουργείου Υγείας ακόμη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό: Αληθεύουν όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα; Για ποιους λόγους αυξήθηκε το 2015 –με τροποποιητικές αποφάσεις- η συνολική χρηματοδότηση δομών που υπάγονται σε διάφορες ΜΚΟ, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, με το μέγεθος της υπέρβασης μάλιστα να ξεπερνά τις 20.000.000 ευρώ; Αληθεύει ότι τα 3 από τα 8 μέλη της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε με υπουργική απόφαση στις 9 Μαρτίου 2013 για την αξιολόγηση και τον επαναπροσδιορισμό του συστήματος κοστολόγησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας έχουν άμεση σχέση με ΜΚΟ που λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις; Επίσης, ζητά να κατατεθούν όλα τα έγγραφα που απαντούν στα κάτωθι: α) Ποιο είναι το ύψος της συνολικής χρηματοδότησης (από εθνικούς πόρους και ΕΣΠΑ) των ΜΚΟ που εντάσσονται στο πρόγραμμα της «Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» από το 2013 έως σήμερα; Ποιο είναι το ύψος της αρχικής χρηματοδότησης εκάστης; β) Σε πόσες και ποιες ΜΚΟ ειδικότερα υπήρξε αύξηση της χρηματοδότησης το 2015 από το Υπουργείο Υγείας;

Τέλος ζητά από τον υπουργό να καταθέσει τις σχετικές τροποποιητικές αποφάσεις. γ) Σε πόσες και ποιες ΜΚΟ είναι πρόεδροι, νόμιμοι εκπρόσωποι, μέλη διοικητικού συμβουλίου ή εργαζόμενοι βουλευτές ή συνεργάτες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ή συγγενείς στελεχών του Υπουργείου Υγείας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου