Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Νέο χάρτη συμβεβλημένων ιατρών ετοιμάζει ο ΕΟΠΥΥ



Virus.com

Το «άγιο δισκοπότηρο» του εξορθολογισμού των δαπανών προσπαθεί να βρει ο ΕΟΠΥΥ, με την ηγεσία του Οργανισμού να προχωρά μια σειρά αλλαγών που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν τις ελεγκτικές αποδόσεις του φορέα.

Με την υπέρβαση στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ να έχει ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ, (εδώ), ο Σωτήρης Μπερσίμης μοιάζει να επιδιώκει την εξισορρόπηση των αναγκών των ασφαλισμένων και του κόστους των υπηρεσιών που προσφέρει.

Σε δηλώσεις στο 2ο Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο κ. Μπερσίμης έκανε λόγο για προσπάθεια μετατροπής του Οργανισμού από «παθητικό» σε δυναμικό ελεγκτικό μηχανισμό.

Ειδικά για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, η ηγεσία του φορέα θέτει εφαρμογή μια συστάδα μέτρων. Μεταξύ αυτών, ολοκλήρωση των Μητρώων Ασθενών, αξιοποίηση της ιατροτεχνολογίας, αναδιαμόρφωση και ενοποίηση του συστήματος rebate , ομαλοποίηση των χρηματικών ροών προς τους παρόχους με διαφάνεια και δικαιοσύνη επανεξέταση και βελτίωση του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (claw back) και η δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ συνδέονται και με τις νέες συμβάσεις με τους παρόχους. Ειδικά για τους συμβεβλημένους γιατρούς το νέο καθεστώς θα προβλέπει και άλλη γεωγραφική κατανομή τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπερσίμης, κατά την τοποθέτηση του στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, για τις ιατρικές επισκέψεις μελετάται ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στις ανάγκες της κάθε περιοχής με κίνητρα για τους νεότερους γιατρούς.

Στόχος των νέων συμβάσεων είναι η βελτίωση της χωροταξικής κατανομής των συνταγογράφων γιατρών σε ολόκληρη την χώρα, είχε δηλώσει μερικές ημέρες νωρίτερα ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Πάντως, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μπερσίμης στον ΙΣΑ έως τα τέλη του χρόνου θα έχει εκκαθαρισθεί για τις ιατρικές επισκέψεις τουλάχιστον ο Αύγουστος, για το 10% των ετών 2014 και 2015, θα γίνει έλεγχος και θα εκκαθαριστούν μέσα στο 2017. Για το claw back θα δοθεί η δυνατότητα να καταβληθεί σε δόσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα ο Φορέας έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση και έχουν ελεγχθεί οι οφειλές του Οίκου του Ναύτη, ενώ για τα υπόλοιπα ταμεία επίκειται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να πληρωθούν οι οφειλές με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο.

2 σχόλια:

  1. Ο ΕΟΠΥΥ ετοιμάζει συμβάσεις τύπου παλιού ΤΕΒΕ.Δηλαδη 2000-3000 άτομα,ιατρείο πρωί απόγευμα,χωρίς άδειες με μισθό 1500-2000 e ,χωρίς ΤΣΑΥ,χωρίς έξοδα ιατρείου,χωρίς συμμετοχή στις δαπάνες του ιατρείου.Συλλογικές συμβάσεις,αμοιβή κατα πράξη και περίπτωση πλαφόν κλπ ούτε που συζητούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν κατάλαβες καλά γιατρέ χειρουργέ, ορθοπαιδικέ, ενδοκρινολόγε κ.λ.π. δεν σε χρειαζόμαστε στην πόλη. Θα πας σε χωριά, στα νησιά, στην εσχατιά της Ελλάδος για να πάρεις 1250 ευρω τον μήνα σαν συμβεβλημένος. Όταν βέβαια διαπιστώσουν ότι δεν πάει κανένας θα είναι αργά. Το ίδιο έργο το είδαμε να ξαναπαίζεται με τους επικουρικούς στο ΠΕΔΥ. Με άλλα λόγια οι πολιτικοί στον κόσμο τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή