Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Το χάος με τις επεμβάσεις στα νοσοκομεία. Εμπλοκή μεταξύ πανεπιστημιακών - κλινικών ΕΣΥ

Η λίστα χειρουργείου είναι περιττή, καθώς κάθε φορέας μπορεί να διορθωθεί από μόνος του, αρκεί να εφαρμοσθεί στην πράξη η πιστοποίηση μέσω του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης

ΙΑΤRONET.GR

Η χαοτική κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα σε χειρουργεία δημόσιων νοσοκομείων, επισημαίνεται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της “λίστας χειρουργείου”.

Ένας εκ των συμμετεχόντων, αναφέρεται στο σημείο της Υπουργικής Απόφασης, όπου επισημαίνεται πως “...ο υπάλληλος ενημερώνει για τις διαθέσιμες ημερομηνίες που υπάρχουν μέσα στο χρονικό διάστημα που πρέπει να διενεργηθεί η χειρουργική επέμβαση, καθώς και τις ημερομηνίες που χειρουργεί ο/η εκάστοτε υπεύθυνος/η ιατρός, εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος”...

Γίνεται αντιληπτό – εξηγεί ο κ. Δημήτρης Λύτρας – ότι κάποιος θεωρεί πως υφίσταται ήδη ως δεδομένη η κατανομή του χειρουργικού χρόνου (χειρουργικά τραπέζια - πόσες φορές χειρουργεί την εβδομάδα) μεταξύ των στελεχών κάθε χειρουργικού τμήματος:

“Προφανώς, αγνοείται η πραγματικότητα επί του συγκεκριμένου, τόσο σε επίπεδο μονάδων ΕΣΥ όσο και εντός πανεπιστημιακών χειρουργικών τμημάτων, όπου η συνύπαρξη ΕΣΥτών - πανεπιστημιακών είναι ένα ακαθόριστο τοπίο.

Με βάση ποια κριτήρια θα κατανεμηθεί - καταμεριστεί ο χειρουργικός χρόνος που αντιστοιχεί σε κάθε στέλεχος χειρουργικού τμήματος, ώστε να γίνει και ο χρονικός προσδιορισμός του όποιου προγραμματισμένου-εκλεκτικού χειρουργείου;”, αναρωτιέται, για να επισημάνει:

“Αν δεν υπάρξει θεσμοθέτηση περί κατανομής του χειρουργικού χρόνου ανά στέλεχος - χειρουργό, η συγκεκριμένη διάταξη - ρύθμιση είναι άνευ νοήματος”.

Αυτορύθμιση

Ο κ. Στέφανος Κουζώφ σχολιάζει ότι σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, είναι πιστοποιημένα κατά ISO 9000.

Στο πλαίσιο της πιστοποίησης, ο φορέας που είναι πιστοποιημένος, οφείλει να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και να διορθώνει αστοχίες και θέματα εξυπηρέτησης πελατών (ουσιαστικά ασθενών) με τρόπο ώστε να μην ξανασυμβεί το περιστατικό.

Η διεξαγωγή των χειρουργείων – αναφέρει – είναι ένα από τα βασικά θέματα που παρακολουθούνται, καθώς αφορά τόσο αξιοποίηση πόρων (χειρουργεία) του φορέα, όσο και διαχείριση παραπόνων πελατών, και κάθε φορέας είναι υποχρεωμένος στα πλαίσια της πιστοποίησης, να αυτοδιορθωθεί.

Οπότε, ο νόμος για τη λίστα χειρουργείου είναι περιττός, καθώς κάθε φορέας μπορεί να διορθωθεί από μόνος του.

ΕΣΥΔ

Αρκεί να εφαρμοσθεί στην πράξη η πιστοποίηση, και αυτό γίνεται πολύ απλά μέσω του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) το οποίο ελέγχει τους φορείς που παρέχουν την πιστοποίηση στην Ελλάδα:

“Με τον τρόπο αυτό διορθώνουμε τόσο τα προβλήματα σε νοσοκομεία, όσο και σε όλους τους δημόσιους φορείς όσον αφορά την καλή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Επιπρόσθετα, στηρίζουμε έμμεσα την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και προϊόντα του ιδιωτικού τομέα, και στηρίζουμε τις εξαγωγές. Χωρίς να χρειαστεί καμία νομοθετική ρύθμιση, απλά κάνοντας το ΕΣΥΔ την δουλειά του”...

Δημ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. Το Σύστημα δεκαετίες τώρα δεν διορθώθηκε μόνο του και όλοι ξέρουμε τι γίνεται ! Σωστή η πρωτοβουλία του ΥΠΥΓ αλλά στο θέμα της ΠΦΥ πάνε για πελώρια......πατα΄τα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή