Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην ΠΦΥ


Ιδιαιτέρως ενοχλημένοι εμφανίζονται οι γιατροί του ΠΕΔΥ, με τις έως τώρα επιλογές της κυβέρνησης για την οργάνωση και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Αττικής η δυσαρέσκεια, ειδικά για τον τρόπο με τον οποίο η Αριστοτέλους αντιμετωπίζει τις εργασιακές σχέσεις του επιστημονικού προσωπικού της ΠΦΥ, ήταν εμφανής.

Σημαντικές ήταν οι ενστάσεις που εκφράστηκαν για το νέο σχέδιο της ΠΦΥ. Κατά το Σύλλογο πρόκειται για οπισθοδρόμηση σε προηγούμενες δεκαετίες.

Ειδικά για το ζήτημα αντιμετώπισης του προβλήματος της υπολειτουργίας των πολυϊατρείων, υπογραμμίστηκε η ανάγκη άμεσης στελέχωσης από ειδικευμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με κάθε τρόπο. Όπως και της άμεσης επαναπρόσληψης όλων των απολυμένων και των γιατρών με 24μηνες συμβάσεις. Άλλωστε εκκρεμεί παλαιότερη απόφαση για τη μονιμοποίηση 1860 γιατρών του ΙΚΑ μέσω ΑΣΕΠ (2013).

Το μεγαλύτερο αγκάθι, βέβαια, είναι ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο επιχειρεί να ρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις, όσων υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις. «Πρόκειται για πρωθύστερη ρύθμιση που επιχειρεί η παρούσα κυβέρνηση, χωρίς οι γιατροί να γνωρίζουν τις συνθήκες και τον τόπο εργασίας τους, αφού δεν έχει ψηφιστεί ο νόμος για την ΠΦΥ», αναφέρει ο ΣΕΥΠ, κάνοντας λόγο για σοβαρό πολιτικό ζήτημα, «που σε συνδυασμό με την παράγραφο για την παραίτηση από κάθε δικαστική διεκδίκηση και αξίωση, που περιέχεται στο Νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας, θα δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή με πολιτικές επιπτώσεις». «Αν ψηφιστεί η παράγραφος η όποια κυβέρνηση, τωρινή και μελλοντική, θα μας βρίσκει μπροστά της», σημειώνουν και προειδοποιούν πως θα προσφύγει σε ανώτερους θεσμούς του κράτους, έως ότου «η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να κατανοήσει ότι πρέπει να σέβεται και θεσμικά τους επιστήμονες με θητεία μακρόχρονη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Στη Γενική Συνέλευση συζητήθηκε η πιθανή αλλαγή του Ειδικού Μισθολογίου των γιατρών ΠΑΑ-ΕΣΥ και η προσφυγή στο ΣτΕ από την ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ κατά του Νόμου 4368/2016(άρθρα 39&40), που αφορά τις μεταθέσεις-αποσπάσεις. Έγινε αναφορά και στην ένταξη του μισθολογίου ΕΣΥ των γιατρών ΠΑΑ με πιστοποιητικό Γενικής Ιατρικής.

Οι επιστήμονες του ΠΕΔΥ κάνουν λόγο για συστηματικό αποκλεισμός των μαζικών φορέων και της Ομοσπονδίας από το διάλογο για το σχεδιασμό της ΠΦΥ, χαρακτηρίζοντας το μελανό σημείου στις σχέσεις Υπουργείου και γιατρών.

Για αυτό και καλούν τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να παύσει η απαξίωση, που, όπως αναφέρουν, δέχονται καθημερινά από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

1 σχόλιο:

  1. Η ΠΦΥ με τις ΤΟΜΥ έτσι όπως εξαγγέλονται δεν έχει κανένα μέλλον! Ακόμη και αν συμφωνήσει κανείς με αυτό το μοντέλο απαιτούνται 3πλάσιες ΤΟΜΥ και 10πλάσιο προσωπικό όπως έχω αποδείξει σε άλλα σχόλια . Αφήνω ότι χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για .....δημοσίους υπαλλήλους δεν ......υφίσταται ! Απορώ πως η ΝΔ δεν το πήρε χαμπάρι ακόμη για να κάνει σχετική ερώτηση στον ......αλλαφροίσκιωτο Υπουργό ! Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να στηρίξει το ΕΣΥ και για την ΠΦΥ να στηριχτεί στους ελευθεροεπαγγελματίες ασκώντας έλεγχο μέσω του ΕΟΠΥΥ ! Θα είχε αξιοπρεπέστατους χώρους , προσωπικά ραντεβού, σοβαρή ιατρική διάγνωση και όχι την .....κτηνιατρική της στάνης που μοιραία θα ασκηθεί από .....800 ΓΙ για 8000000 αστικό πληθυσμό (διότι φυσικά όλος ο κόσμος θα πηγαίνει στις ΤΟΜΥ, δεν πιστεύω να βάλουν.....face control μετά τις 10000 ανά μονάδα που δηλώνουν !!!) και άρα θα αντιστοιχεί πληθυσμός.....10000 ανά ΓΙ για......ολιστική αντιμετώπιση! Αλλά οι ......Τσε του γλυκού νερού........

    ΑπάντησηΔιαγραφή