Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ξανθός: Σοβαρό το πρόβλημα με τις λίστες για ακτινοθεραπεία

Health viee
2
Τις δυσκολίες στο χώρο της υγείας παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για τις γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Ο κος Ξανθός αναφέρθηκε μάλιστα και στο πρόβλημα με τις λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία πρόβλημα που όπως είπε είναι υπαρκτό και πολύ σοβαρό. Όμως πρόσθεσε ο κος Ξανθός ότι, με την ολοκλήρωση των προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού που είναι σε εξέλιξη αλλά και με την αντικατάσταση μέρους του «γηρασμένου» ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αναμένεται μια αισθητή αναβάθμιση της λειτουργίας των ειδικών ογκολογικών νοσοκομείων και των ογκολογικών/ακτινοθεραπευτικών τμημάτων σε όλη τη χώρα.

Αυτό που χρειάζεται επίσης συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας είναι πιο στοχευμένες παρεμβάσεις στον ευαίσθητο τομέα της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής, θεραπευτικής παρέμβασης στον καρκίνο. Όπως, ανέφερε, αναδεικνύεται και από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου εντοπίζονται στο στάδιο από το πρώτο σύμπτωμα ως την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό (27%) και από την πρώτη επίσκεψη ως τη διάγνωση (41%) και λιγότερο στα επόμενα στάδια (χειρουργείο 9%, χημειοθεραπεία 8%, ακτινοθεραπεία 11%).

Ο καρκίνος είναι μια από τις πρώτες και βασικές αιτίες θανάτου σήμερα σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια, το 2020 και οι νέοι ασθενείς να αυξηθούν στα 16 εκατομμύρια. Ο καρκίνος του μαστού είναι η 5η αιτία θανάτου από καρκίνο στο σύνολο του πληθυσμού και η 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο μία στις οκτώ γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο. Στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου, 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

3 σχόλια:

  1. ΟΛΑ ΣΟΒΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΓΕΛΟΙΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Yπουργός κάνει διαπιστώσεις όπως έκανε ο ΣΎΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Κάποιος να τον ενημερώσει ότι είναι κυβέρνηση και ο ίδιος πια πρέπει να λύνει τα προβλήματα. Ο λαός κουράστηκε να ακούει για μελλοντικές προσλήψεις στην Υγεία. Ας πάρει τα 245 εκ. του Παπά για να αναβαθμίσει την Υγεία. Και κ. Ξανθέ πείτε στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να πληρώσει κανέναν πάροχο, μπας και δεν χρεωκοπήσουν όλοι μέσα στο 2016!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα πρεπει τα κυβερνητικα στελεχη να εχουν απολυτη προτεραιοτητα στην ακτινοβοληση του εγκεφαλου ,λογω χρονιων και δυσιατων αυταπατων που εμμενουν και συνεχιζουν να τα ταλαιπωρουν .Κι εμας μαζι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή