Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Στην 26η θέση η Ελλάδα στην Υγεία – Μελέτη


Την 26η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στην πρώτη παγκόσμια κατάταξη των κρατών, η οποία αξιολογεί το βαθμό υλοποίησης των νέων στόχων του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα της υγείας (Sustainable Development Goals-SDG), με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Η σχετική μελέτη παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Αμερικανό καθηγητή Στέφεν Λιμ του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, έλαβαν υπόψη τους μια πληθώρα παραγόντων της περιόδου 1990-2015, όπως η μείωση της παιδικής θνησιμότητας, η καθολική πρόσβαση των πολιτών σε ιατρικές υπηρεσίες κ.α., προκειμένου να κατατάξουν 188 χώρες.

Διαπιστώθηκε γενικότερα μια πρόοδος σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά μικρές μόνο βελτιώσεις σε ζητήματα όπως η θεραπεία της ηπατίτιδας Β, η παιδική παχυσαρκία, η οικογενειακή βία, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κ.α.

Την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη καταλαμβάνει η Ισλανδία με βαθμολογία 85 στα 100. Έπονται κατά σειρά οι χώρες Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ανδόρα, Βρετανία, Φινλανδία, Ισπανία, Ολλανδία, Καναδάς και Αυστραλία. Η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλή θέση (17η), η Τουρκία μόλις στην 103η και η Ρωσία στην 119η. Στον «πάτο» της λίστας συναντά κανείς την Κεντρο-Αφρικανική Δημοκρατία (188), τη Σομαλία (187) και το Νότιο Σουδάν (186). Η παγκόσμια κατάταξη των χωρών θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, προκειμένου να παρακολουθείται σε ποιο βαθμό προοδεύουν προς την υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης για την υγεία.

Η Ελλάδα που βαθμολογήθηκε με 76 με άριστα το 100, κατάφερε πάντως να ξεπεράσει την Ιαπωνία (27η θέση) και τις ΗΠΑ (28η θέση). Η σχετικά χαμηλή θέση της τελευταίας – σύμφωνα με την έκθεση – οφείλεται στα υψηλά ποσοστά βίας, AIDS, κατανάλωσης αλκοόλ, παιδικής παχυσαρκίας, αυτοκτονιών κ.ά.

Ήδη, πάνω από το 60% των χωρών έχουν πετύχει το στόχο του 2030 για μείωση της θνησιμότητας των εγκύων μητέρων (σε λιγότερους από 70 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις) και της παιδικής θνησιμότητας (σε κάτω από 25 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις). Καμία χώρα δεν έχει ακόμη πετύχει τον στόχο της πλήρους εξάλειψης ασθενειών όπως η φυματίωση και το AIDS, κάτι που δύσκολα αναμένεται να έχει επιτευχθεί έως το 2030.

Εξάλλου, μόνο το ένα τέταρτο περίπου των χωρών έχουν υλοποιήσει το στόχο για τη δραστική μείωση έως το 2030 της ρύπανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, ενώ λιγότερο από το ένα πέμπτο έχουν καταφέρει να παρέχουν καθολική πρόσβαση σε ασφαλή και φθηνή παροχή ύδρευσης και υγιεινής.

Πηγή: amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου