Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Πονοκέφαλος στο υπ.Υγείας για τον οικογενειακό γιατρό! Όλο το παρασκήνιο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες, τόσο πριν όσο και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επικρατεί έντονος προβληματισμός στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοσθεί στην πράξη το σύστημα με τον οικογενειακό γιατρό. Γι αυτό και οι συσκέψεις είναι συνεχείς. 

Πρόκειται για ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της νέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που μαζί με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), θα συνθέτουν το νέο σκηνικό για όλους τους πολίτες πριν φθάσουν στο νοσοκομείο.
Τα «αγκάθια» βασικό θέμα σε συσκέψεις

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι οι ανησυχίες εστιάζονται στο γεγονός ότι υπάρχουν ήδη αντιδράσεις σχεδόν από το σύνολο του ιατρικού κόσμου της χώρας, καθώς οι πολίτες πριν από οτιδήποτε θα πρέπει να επισκέπτονται τον οικογενειακό γιατρό.

Θα είναι αυτός που θα τους δίνει ή όχι παραπομπή για ειδικό γιατρό ή για τη μεταφορά τους σε μεγαλύτερη δομή όπως είναι το νοσοκομείο.

Το περιβόητο σύστημα των παραπομπών, γνωστό και ως gatekeeping, φαίνεται πως προκαλεί πονοκέφαλο στο υπουργείο Υγείας– σημειώνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr– και ήδη πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις για το θέμα.Διαβάστε ΕΔΩ: «Πως θα βλέπουμε ειδικό γιατρό με τη νέα Πρωτοβάθμια!

Όλη η διαδικασία»

Η αγωνία εστιάζεται και στο γεγονός εάν το σύστημα θα μπορέσει να «σηκώσει» όλο το βάρος των επισκέψεων καθώς κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει έναν μεγάλο αριθμό ασθενών-πολιτών υπό τη σκέπη του.
Οικογενειακός γιατρός μόνο για πρόληψη;

Παράλληλα οι πιθανές αντιδράσεις που αναμένεται να υπάρξουν από τον ιατρικό κόσμο, με την έναρξη της εφαρμογής του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, αποτελούν κόμπο στο λαιμό για τον υπουργό Υγείας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι συχνά πυκνά τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημειώνει σε δηλώσεις του ότι το εγχείρημα της Πρωτοβάθμιας θα εξαρτηθεί και από τη στήριξη και τη στάση των γιατρών γενικότερα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως τις τελευταίες ημέρες οι τοποθετήσεις των στελεχών του υπουργείου Υγείας όταν γίνονται αναφορές στους οικογενειακούςγιατρούς, εστιάζονται στην πρόληψη της υγείας των πολιτών.

Ίσως γι αυτό πολλοί συνομιλητές της κυβέρνησης να υποστηρίζουν στο HealthReport.gr ότι τελικά ο οικογενεικός γιατρός μπορεί να περιορισθεί στην πρόληψη και σε άλλα προγράμματα υγείας και όχι στο τελικό gatekeeping. 

Εξάλλου η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει άλλο ένα μεγάλο μέτωπο με εργαζόμενους και ιδιαίτερα μάλιστα με τους γιατρούς.

Να σημειωθεί ότι ο νέος θεσμός του οικογενειακού γιατρού τον οποίο θα πρέπει να επιλέξουν οι πολίτες, θα αρχίσει να εφαρμόζεται σύμφωνα με το σχεδιασμό από το τέλος τους 2018.

3 σχόλια:

  1. Ας βρουν πρωτα γιατρους......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τί κατάντια; Σκεφτείτε,θέλουν να κάνουν ένα ΙΚΑ,μόνο με γιατρούς γενικής Ιατρικής !!!!!!! Θα πήξουν κυριολεκτικά τα νοσοκομεία. Κόμικοτραγικό!!!!!!! Τέτοια ασχετοσύνη!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει το νόημα , πέραν της πρόληψης , να υποδέχεται τον ασθενή που κάτι έπαθε ,που κάποιο σύμπτωμα έχει και δεν έχει ακόμη διάγνωση. Ο ρόλος του γιατρού θα πρέπει να είναι σοβαρός και πολύ υπεύθυνος ,καθ'ότι θα είναι ο πρώτος που θα ασχολείται με τον άρρωστο και ανάλογα με το τι θα του βρεί και το τι θα του πεί και που θα τον κατευθύνει ,θα είναι καθοριστικό για τον ασθενή. Λυπάμαι γιατί τόσα χρόνια δεν υπήρχε κάτι τέτοιο και έπρεπε να σκευθεί ο ίδιος ο άρρωστος τι γιατρό χρειαζόταν και ποιός θα ήταν ο αρμόδιος για την πάθησή του, Εχουμε όλοι δεί ασθενείς να περιπλανώνται από ειδικό σε ειδικό κάνοντας άπειρες εξετάσεις και επιβαρύνοντας την κατάστασή τους και το ασφαλιστικό τους ταμείο,χωρίς να υπολογίσω την δική τους οικονομική επιβάρυνση και αυτή του ΕΣΥ. Μέχρι τώρα επικρατούσε λάθος κατάσταση και λάθος αντίληψη, Ο γιατρός έβλεπε τον ασθενή για πελάτη για να τον κρατήσει ο ίδιος να τον θεραπεύει και ας μην ήταν ο κατάλληλος. Ήθελε να του γράψει έξετάσεις στέλνοντας τον στους συνεργαζόμενους φίλους του. Να του γράφει φάρμακα για να ικανοποιεί τις φαρμακευτικές που τον πήγαιναν συνέδρια με το συνοδό μέλος. Διαφορετικά σου έλεγε, γιατί να παραπέμψω τον άρρωστο ; Εγώ τι θα κάνω τον τροχονόμο; Λοιπόν ο ασθενής χρειάζεται ένα γιατρό να του πεί ...χρειάζεται να σε αναλάβει άλλος γιατρός με την τάδε ειδικότητα και να μην αισθάνεται ...τροχονόμος , αλλά πραγματικός γιατρός σύμβουλος. Το ζήτημα είναι πόσοι γιατροί υπάρχουν για να κάνουν αυτή τη δύσκολη δουλειά; Με τι εργασιακές συνθήκες; Με τι οικονομικές απολαβές; Αλλα κυρίως με τι ήθος; Με τι νοοτροπία;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή