Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Η Ελλάδα έχει χάσει 228.000 επιστήμονες λόγω κρίσης



Στο εξωτερικό αναζητούν πλέον την τύχη τους οι Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω κρίσης.

Συγκεκριμένα, την πενταετία 2009-2013, έφυγαν από την Ελλάδα 228.000 Έλληνες επιστήμονες, προκειμένου να βρουν δουλειά, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης με υψηλότερες αμοιβές και με προοπτική κοινωνικής και οικονομικής προόδου.

Αυτό σημειώνει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων και υπογραμμίζει ότι αναφορικά με την απώλεια του παραγωγικού δυναμικού και κατά συνέπεια του ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) «η αποτίμηση την Ελλάδα θεωρείται ιδιαίτερα δυσχερής».

Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ότι η χώρα «παρέχει δημόσια παιδεία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, η οποία χρηματοδοτείται με χρήματα των φορολογουμένων. Παράλληλα, η μέση ελληνική οικογένεια χρηματοδοτεί συχνότατα σπουδές υψηλού επιπέδου στο εξωτερικό.

Συνεπώς, η εκροή επιστημόνων και εξειδικευμένων στελεχών -είτε η παραμονή τους μετά το πέρας των σπουδών στο εξωτερικό- συνιστά σημαντική απώλεια του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Μάλιστα η Alpha Bank σημειώνει ότι την περίοδο 2009-2013 έχουν μεταναστεύσει συνολικά 228.000 Έλληνες, τάση η οποία συνεχίστηκε και το 2014. Από τις 21 χώρες, στις οποίες αναφέρεται η μελέτη, μόνο στην Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Πολωνία το ποσοστό των εξερχόμενων μεταναστών ως προς το εργατικό δυναμικό είναι υψηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα. Και φυσικά οι κύριοι λόγοι που οι «καλύτεροι Ελληνες επιστήμονες» εγκαταλείπουν τη χώρα είναι οικονομικοί και αφορούν την αλματώδη αύξηση του ποσοστού ανεργίας, πρωτίστως της ανεργίας των νέων, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη σημαντική πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Όμως αυτή η εκροή ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό (π.χ. μηχανικούς, ιατρούς, νοσηλευτές κ.ά.). Και ακόμα ενδέχεται να έχει αρνητική επίπτωση στη δημογραφική διάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, αφού οι νέοι επιστήμονες που μεταναστεύουν θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά σε εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Να σημειωθεί ότι οι αναλυτές της τράπεζας επικαλούνται και μελέτη του Economist Intelligence Unit, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται κάτω του μέσου όρου ως προς τις πολιτικές που εφαρμόζει για την προσέλκυση, την ανάδειξη και τη διατήρηση των «ταλέντων».

1 σχόλιο:

  1. Αφου κανεις δεν ενδιαφερθηκε οταν η Ελλαδα ειχε καποια εθνικη κυριαρχια ,τωρα που την εχει απωλεσει θα ασχοληθουν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή