Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

S.O.S…. Εδώ Νοσοκομείο! “Κραυγή” αγωνίας από το Πανεπιστημιακό Λάρισας

- Virus.com.gr

Στο ύψιστο σημείο έχει φτάσει η επικινδυνότητα στο ΠΓΝ Λάρισας κατ’ εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, οι οποίες υλοποιούνται σε συνέχεια προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από διαχρονικές παθογένειες του συστήματος.

«Οι εργαζόμενοι καταρρέουν και οι ασθενείς είναι σε απόγνωση. Το νοσοκομείο βρίσκεται κάτω από τα όρια της ασφάλειας σ’ όλες σχεδόν τις Υπηρεσίες του» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, τονίζοντας πως η προκήρυξη 4Κ/2015 για την κάλυψη θέσεων τακτικού προσωπικού στην υγεία αποτελεί «σαφή και ωμή κοροϊδία από την πλευρά της πολιτείας προς τους φορολογούμενους πολίτες αλλά και τους εργαζόμενους στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας».

Προσλήψεις “για γέλια και για κλάματα”

Για να κατανοήσει κανείς την οριακή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό αρκεί να συγκρίνει τις ελλείψεις στο προσωπικό με τις αναμενόμενες προσλήψεις.

Με βάση το μνημονιακό οργανόγραμμα που υιοθετήθηκε το 2012, οι κενές θέσεις σε όλες τις υπηρεσίες και βαθμίδες είναι 276. Αν προσθέσει κανείς και τις μακροχρόνιες άδειες υπαλλήλων, οι οποίες καθημερινά αφορούν κατά μέσο όρο 80 άτομα, τότε το προσωπικό υπολείπεται κατά 356 άτομα. Την ίδια ώρα, οι προσλήψεις που αναμένονται είναι μόλις… 7!

Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας

Απόρροια των τραγικών ελλείψεων είναι να παραβιάζεται καθημερινά κι όλο και πιο βάναυσα η νομοθεσία που διασφαλίζει την ασφάλεια στην εργασία, σε βάρος των εργαζομένων και του εξυπηρετούμενου λαού.

«Τα οφειλόμενα ρεπό, η παραβίαση της 12ωρης ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών και η παραβίαση της απασχόλησης μία νύχτα εβδομαδιαίως, είναι πρακτικές που ακυρώνουν την Ευρωπαϊκή Οδηγία που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία» αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων.

“Θηλιά στο λαιμό” του νοσοκομείου ο προϋπολογισμός

Η προαναφερθείσα υποστελέχωση λαμβάνει χώρα βεβαίως παράλληλα με την ολοένα και πιο οξεία υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημιακού.

«Ταυτόχρονα με τις ελλείψεις υλικών έχουμε κλειστούς θαλάμους εντατικής νοσηλείας, έλλειψη χειρουργικών αιθουσών αλλά και υπηρεσιών ψυχικής υγείας με κυριότερη αυτή της μη υλοποίησης και λειτουργίας δομής για παιδιά και εφήβους. Υλικά, υπηρεσίες και δομές λείπουν από την περιοχή και δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση στην δημόσια περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι καταρρέουν και οι ασθενείς είναι σε απόγνωση, αφού η πρόσβασή τους στο Δημόσιο σύστημα υγείας γίνεται πολύ δύσκολη και κάποιες φορές αδύνατη» τονίζει το Σωματείο.

Και απλήρωτοι

Μαζί μ’ όλα τα προηγούμενα δεν γίνεται να μην αναφερθεί κανείς και στην απλήρωτη εργασία, καθώς οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού είναι απλήρωτοι από τις αρχές του 2015 όσον αφορά τις υπερωρίες τους (δεν έχει πιστωθεί στους δικαιούχους ούτε 1 ευρώ), ενώ κάθε μήνα λαμβάνουν περικομμένες τις αμοιβές που αφορούν σε νυχτερινά, αργίες κι εξαιρέσιμα, κατά 25% (μ.ό.).

Είναι αυτονόητο πως με τις μηδενικές προσλήψεις προσωπικού, την υφιστάμενη υποχρηματοδότηση αλλά κι αυτή που ακολουθεί με το νέο προϋπολογισμό, η ομαλή παροχή υπηρεσιών δυσχεραίνεται στο έπακρο. Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προεξαγγέλλουν κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα.

«Με αγώνες και μαζική συμμετοχή θα διεκδικήσουμε δωρεάν δημόσια υγεία με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, εξόφληση δεδουλευμένων νυχτερινών-αργιών» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το Σωματείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου