Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

4,2 εκατ. για ιατρική έρευνα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ -
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ανδρ. Φωτόπουλος

Ανάμεσα στους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως, συγκαταλέγεται πλέον ο δρ Ανδρέας Φωτόπουλος, καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, χάρη στην πρωτοπόρο έρευνα που πραγματοποιεί, μαζί με τους συνεργάτες του από το πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στον τομέα της απεικόνισης εγκεφαλικών βλαβών την τελευταία δεκαετία. Το ερευνητικό έργο του, μάλιστα, θα χρηματοδοτηθεί από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για την Έρευνα και την Καινοτομία, με το ποσό 4,7 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Όταν το έργο ολοκληρωθεί, θα είναι διαθέσιμο στην αγορά ένα από τα λίγα διαγνωστικά προϊόντα για τους εγκεφαλικούς όγκους.

«Εντοπίζοντας αυτό το έλλειμμα στη διάγνωση σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε μια τεχνική της Πυρηνικής Ιατρικής με ένα φάρμακο που έχει την ιδιότητα να προσλαμβάνεται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα καρκινικά κύτταρα σε σχέση με τα υγιή», δήλωσε ο Πυρηνικός Ιατρός, καθηγητής Ανδρέας Φωτόπουλος, προσθέτοντας πως «στην πορεία της έρευνας των δέκα αυτών ετών είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε με τη δυνατότητα αυτής της εξέτασης αρκετές παθήσεις που αφορούν βλάβες που εντοπίζονται στον εγκέφαλο».

Το έργο θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία 2 μικρομεσαίων εταιρειών σε Ελλάδα και Γερμανία, ενώ περιλαμβάνει 10 διακριτά πακέτα εργασίας που επικεντρώνονται στις 2 κλινικές μελέτες οι οποίες θα λάβουν χώρα σε επιλεγμένα νοσοκομεία της Ευρωπαϊκής επικράτειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου