Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΣΙΔΙΚ: Θέλουμε οριστική λύση για τον ΕΟΠΥΥ - Γιατί όχι το μοντέλο του Σούπερ Ταμείου;



Την οριστική και μακρόπνοη επίλυση του προβλήματος του ΕΟΠΥΥ μέσα από ειλικρινή, ανοικτό και στοχευμένο διάλογο ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών. 

Ο ΠΑΣΙΔΙΚ, αναφέρει στην επιστολή του προς τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό κ.κ. Α. Ξανθό και Π. Πολάκη, ότι ως κλάδος, έχοντας διαγνώσει από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ τις οργανωτικές του αδυναμίες καθώς και τις τραγικές τους συνέπειες, έχουμε ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να ενημερωθούμε για τα σχέδια της, πράγμα ωστόσο που δεν έχει γίνει. 

Αναφέρεται δε, στο μοντέλο του Σούπερ Ταμείου, όπου σε όσες χώρες εφαρμόστηκε, οι παροχές βελτιώθηκαν και το κόστος για τον προϋπολογισμό μειώθηκε ακολουθώντας την πολιτική value for money.

Αναλυτικά, η επιστολή του ΠΑΣΙΔΙΚ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ και κ. Αναπληρωτή Υπουργέ,

Με έκπληξη διαβάζουμε ανακοινώσεις, στις ιστοσελίδες διαφόρων επαγγελματικών οργανώσεων, με τις οποίες οι διοικήσεις τους επαίρονται ή σας κατηγορούν για τα διάφορα σχεδιαζόμενα μέτρα. Ταυτόχρονα γνωστοποιούν πλήθος συναντήσεων που έχουν πραγματοποιήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, του Υπουργείου σας περιλαμβανομένου, προκειμένου να προωθήσουν τα στενά συντεχνιακά τους συμφέροντα.

Εμείς από την άλλη, έχοντας διαγνώσει από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ τις οργανωτικές του αδυναμίες καθώς και τις τραγικές τους συνέπειες, έχουμε ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να ενημερωθούμε για τα σχέδια της , αλλά και να καταθέσουμε συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις αναδιάρθρωσης του συστήματος με σκοπό (αυτό) να απαλλαγεί οριστικά από τις θνησιγένειες του και να μπορέσει να παρέχει αξιοπρεπείς υπηρεσίες στους πολίτες, διασφαλίζοντας παράλληλα την λειτουργία των υγιών παρόχων.

Αντ' αυτού, διαβάζουμε ( ελπίζουμε να μην αληθεύουν ) για πριμοδοτήσεις και εγγυημένα εισοδήματα σε ορισμένους παρόχους εις βάρος άλλων.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρώτο μέλημα σας δεν είναι να μοιράσετε τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν (εργαζόμενοι και εργοδότες), αλλά να διασφαλίσετε ότι αυτά πιάνουν τόπο για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πολιτών και όχι οι μισθολογικές απαιτήσεις "κάποιων ιδιωτών παρόχων".

Σε όσες χώρες εφαρμόστηκε το μοντέλο του Σούπερ Ταμείου, οι παροχές βελτιώθηκαν και το κόστος για τον προϋπολογισμό μειώθηκε ακολουθώντας την πολιτική value for money. Γιατί θα πρέπει η χώρα μας να είναι και σε αυτή την περίπτωση η θλιβερή εξαίρεση; Πιστεύουμε ότι δεν θα λάβετε αποφάσεις χωρίς να ακούσετε όλες τις πλευρές και χωρίς να γνωρίζετε όλες τις παραμέτρους, βασιζόμενοι σε λανθασμένα και «μαγειρεμένα» στοιχεία χωρίς να ενδιαφέρεστε για την ποιότητα των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Εάν τα σχέδιά σας είναι αυτά που κατά καιρούς κάποιοι επικαλούνται στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, πολύ σύντομα, ούτε εμείς, αλλά ούτε και εσείς θα έχετε αντικείμενο εργασίας. Γιατί απλά δεν θα υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Για την έξοδο από αυτή απαιτείται εντιμότητα, δικαιοσύνη, όραμα και εφηρμοσμένες πρακτικές που αποδεδειγμένα αποδίδουν.

Ο χρόνος τελειώνει. Για το λόγο αυτό σας καλούμε για τελευταία φορά σε ειλικρινή, ανοικτό και στοχευμένο διάλογο με σκοπό την οριστική και μακρόπνοη επίλυση του προβλήματος του ΕΟΠΥΥ. Έχουμε τις προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα. Εσείς πρέπει να μας ακούσετε. Το οφείλετε άλλωστε τόσο στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, όσο και στο όφελος της χώρας μας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου