Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνεργασία με άλλες ενώσεις γιατρών ΕΣΥ στην 6η ΥΠΕ, η ένωση γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας προκηρύσσει για την Τρίτη 3/11 στάση εργασίας των γιατρών στα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία του νομού Κέρκυρας, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. 

Αιτία οι απλήρωτη εφημεριακή απασχόληση των τελευταίων 7 μηνών και οι αυθαίρετες περικοπές στις ήδη δεδουλευμένες ή λελογισμένες εφημερίες που στα ΚΥ της Κέρκυρας φτάνουν έως και στο 40% των δεδουλευμένων ανάλογα με το μήνα και το ΚΥ. Παρότι μάλιστα υπάρχουν υποσχέσεις για αποπληρωμή, κάθε μήνα αυτή αναβάλλεται με αποτέλεσμα να φτάνουμε πλέον τους 7 μήνες απλήρωτων εφημεριών.

Στη συνάντηση των συναδέρφων της ένωσης νοσοκομειακών ιατρών Αχαΐας με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) την Τετάρτη 21/10/2015 τέθηκαν τα θέματα της εφημέρευσης των Κέντρων Υγείας (αποζημιώσεις, διακομιδές, σίτιση), των προμηθειών αλλά και των ελλείψεων προσωπικού. Η κατάσταση στα ΚΥ επιδεινώθηκε δραματικά εξαιτίας της εφαρμογής στην υγεία των μνημονιακών πολιτικών αλλά και της μετακίνησης τους από τα νοσοκομεία αναφοράς τους προς τις ΥΠΕ, η οποία παρότι ως ένωση θεωρούμε πως ήταν επιβεβλημένη για την ανάπτυξη της δημόσιας ΠΦΥ, αποτέλεσε τροχοπέδη δεδομένου ότι οι διοικήσεις των ΥΠΕ δεν είχαν καμία προετοιμασία και υποδομή γι΄ αυτό.

Οι απαντήσεις της 6ης ΥΠΕ μόνο σε προβληματισμό και ανησυχία μπορούν να μας βάλουν για την πορεία των εξελίξεων, το μέλλον των ΚΥ της περιοχής μας αλλά και γενικότερα της ΠΦΥ στην χώρα μας καθώς εξακολουθούν να έχουν γενικό, αόριστο και υποθετικό χαρακτήρα καλών προθέσεων με αναγνώριση των προβλημάτων. Μετά τα ωραία λόγια, οι όποιες παρεμβάσεις κινούνται μόνο στην εφαρμογή του νόμου και των περικοπών στην υγεία. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής φαίνεται να είναι μονόδρομος μπροστά στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

Για το θέμα της πληρωμής των ήδη δεδουλευμένων εφημεριών, αοριστία και σύγχυση. Είναι όμως απόλυτα ξεκάθαρο ότι αυτή η κατάσταση που υπάρχει στα ΚΥ δεν μπορεί να συνεχιστεί. Με τους γιατρούς και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό όπου υπάρχει, απλήρωτο πολλούς μήνες για τις εφημερίες και τις ώρες του, σε συνθήκες εργασίας συχνά τριτοκοσμικές, σε χώρους με ελλιπή συντήρηση, συχνά χωρίς τις αναγκαίες προμήθειες αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και με τους γιατρούς να πληρώνουν από την τσέπη τους για την διατροφή τους στην διάρκεια της εφημερίας. Να πληρώνουν ακόμα και την επιστροφή στην εφημερία τους μετά από διακομιδή περιστατικού στο νοσοκομείο. Δηλαδή το τελικό αποτέλεσμα είναι να πληρώνουν οι ίδιοι οι γιατροί την εφημερία τους! 

Με λίγα λόγια η 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας παίζει με την υπομονή και δοκιμάζει τα όρια της αξιοπρέπειας των γιατρών των ΚΥ. Θέτει σε άμεσο κίνδυνο όλη την λειτουργία της εφημέρευσης που έχει απομείνει στην ΠΦΥ. Είναι ξεκάθαρο πια ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή η περικοπή των εφημεριών των ΚΥ και ακόμη σε κάποια η κατάργησή τους με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους της ΠΦΥ.

Οι γιατροί των ΚΥ πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να απαιτήσουν την καταβολή της αποζημίωσής τους για τις ήδη δεδουλευμένες εφημερίες τους με ταυτόχρονα κανονικές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. 

Καλούμε την 6η ΥΠΕ άμεσα να αποζημιώσει το 2ο τρίμηνο, εντός της επόμενης εβδομάδας όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί και που αναβάλει συνεχώς από τον Σεπτέμβριο και να εκκαθαρίσει άμεσα το εναπομείναν οφειλόμενο ποσό συμπεριλαμβανομένης της περικοπής 30% που μας έχει επιβληθεί.
Να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις της σχετικά με τον ευρύτερο σχεδιασμό της ΠΦΥ στην περιοχή μας.

Είναι άμεσα αναγκαίο να υπάρξει :

Αύξηση στο όριο του απαιτούμενου και αναγκαίου ποσού στον προϋπολογισμό του 2016 για την ασφαλή εφημέρευση και λειτουργία των ΚΥ.

Άμεση λύση στο θέμα των διακομιδών και της επιστροφής του γιατρού στην έδρα του. Αυτό να γίνεται με ευθύνη του ΕΚΑΒ ή του νοσοκομείου αναφοράς.

Άμεση λύση στο θέμα της διατροφής των γιατρών εφημερίας.

Ομαλοποίηση των προμηθειών αναλώσιμου υλικού των ΚΥ στις απαιτούμενες ποσότητες για την λειτουργία τους και άμεση πρόσληψη του αναγκαίου υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού

Αλλαγή του νόμου για την ΠΦΥ μέσα από μια ευρύτατη συζήτηση στην κοινωνία – Μέχρι τότε να σταματήσουν και να παγώσουν όλες οι εφαρμοστικές οδηγίες του για την ΠΦΥ και το ΠΕΔΥ. Άμεση επιστροφή και συνεργασία με τα νοσοκομεία αναφοράς για θέματα προμηθειών, μισθοδοσίας και τεχνικής υποστήριξης – συντήρησης.

Για την κατάσταση στα ΚΥ και την ΠΦΥ καλούμε σε στάση εργασίας την Τρίτη 3/11 από τις 9 το πρωί εως και τις 12 το μεσημέρι, ημέρα που οι συνάδερφοι της ΠΦΥ θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ στις 12.00 μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου