Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

"Μαστίγιο" στους γιατρούς που δεν γράφουν γενόσημα



Της Βίκυς Κουρλιμπίνη - Capital.gr

Αυστηρούς στόχους συνταγογράφησης στους γιατρούς με σκοπό να αυξηθεί μέχρι το Δεκέμβριο στο 40% σε όγκο η κατανάλωση γενοσήμων φαρμάκων θέτει απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται ανά ειδικότητα ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο, για κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα όρια αυτά έχουν προκύψει από την στατιστική επεξεργασία των δεδομένων από την έκδοση των συνταγών του προηγούμενου έτους σε ολόκληρη την Επικράτεια, ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, την Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει και την επισκεψιμότητα για τον αντίστοιχο μήνα του έτους. Η ΗΔΙΚΑ ενσωματώνει τα όρια αυτά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενημερώνει καθημερινά τον ιατρό για την ύπαρξη ή όχι υπέρβασης, καθώς και το ποσοστό αυτής, υπολογίζοντας σε ημερήσια βάση τον αριθμό των διαφορετικών ασθενών και τον προκαθορισμένο μέσο όρο δαπάνης αυτών.

Σε περίπτωση επανειλημμένης και αδικαιολόγητης απόκλισης από τα όρια α) σε ποσοστό έως 20% αθροιστικά για τρεις συνεχόμενους μήνες (ή 6,7 % / μήνα) γίνεται έγγραφη σύσταση στον ιατρό για την τήρηση των προβλεπόμενων ορίων.
β) σε ποσοστό άνω του 20% αθροιστικά για τρεις συνεχόμενους μήνες, ο ιατρός καλείται από την αρμόδια Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ που διαπιστώνει την υπέρβαση να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του. Σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της απόκλισης, ο ΕΟΠΥΥ δύναται να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα επιβάλλεται:

· Πρόστιμο ύψους έως 1000 € σε περίπτωση αδικαιολόγητης αθροιστικής απόκλισης από 20% έως 25% από το στόχο για τρεις συνεχόμενους μήνες και πρόστιμο ύψους έως 3000 € σε περίπτωση αδικαιολόγητης αθροιστικής απόκλισης από 25,01% έως 30% από το στόχο για τρεις συνεχόμενους μήνες.

· Τέλος θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 5000 € σε περίπτωση αδικαιολόγητης αθροιστικής απόκλισης πάνω από 30,01 % από το στόχο για τρεις συνεχόμενους μήνες.

Από την εφαρμογή της παρούσης παραγράφου εξαιρείται η συνταγογράφησή που αφορά σε χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση), σε καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς), σε ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος), σε μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων, σε καρκινοπαθείς, σε πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, σε πάσχοντες από κυστική ίνωση και σε ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

Εξαιρούνται επίσης τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους, και τα φάρμακα των οποίων τη χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του. Τέλος εξαιρούνται τα φάρμακα για τα οποία θα τεθεί κλειστός προϋπολογισμός καθώς και τα φάρμακα για τα οποία θα επιτευχθούν συμφερότερες τιμές αποζημίωσης μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

8 σχόλια:

  1. Προστιμο σε οσους δεν κινουνται και δεν αναπνεουν συμφωνα με τας υποδειξεις. Και απο ποιους παρακαλω ; Απο τους μεγαλυτερους υποκριτες. Διυλιζουνε τον κωνωπα και καταπινουνε την καμηλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Και κοιτάζοντας από το παράθυρο το τραπέζι που καθόντουσαν κι έτρωγαν δεν μπορούσα να ξεχωρίσω ποιοι ήταν οι άνθρωποι και ποιοι τα γουρούνια" ,μια μικρή πρόταση με τεράστιο νόημα από τη "Φάρμα των ζώων" του Όργουελ αρκετά χρόνια πριν. Στη διάθεσή σας συνάδελφοι όταν κοιτάζεται κι εσείς από το παράθυρο του ιατρείου σας τη νέα κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως γινεται γραφωντας δραστικη ουσια να συνταγογραφεις γενοσημο.Εκτος αν εισαι και ο γιατρος και ο φαρμακοποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ίδια ερώτηση θέλω να κάνω και εγώ .

      Διαγραφή
    2. Αυτό είναι το κύριο θέμα. Ο γιατρός αναγράφει δραστική ουσία. Αν θέλουν από τον γιατρό να ελέγξουν την κυκλοφορία γενοσήμων , να τον αφήσουν να γράφει εμπορική ονομασία. Διαφορετική ,πόθεν προκύπτει ότι ο γιατρός γράφει ή δεν γράφει πρωτότυπα, ώστε να τιμωρείται και από πάνω!!! Ας δηλώσουν από ποια στοιχεία θα προκύπτει ότι οι γιατροί ΔΕΝ συμμορφώνονται, διαφορετικά θα γελάσει και παρδαλό κατσίκι!

      Διαγραφή
  4. Είσαστε καραγκιόζηδες.εχω γράψει πολλές φορές γενόσημα και οι φαρμακοποιοί δίνουν πρωτότυπα.πως γίνεται ο φαρμακοποιός που παίρνει το παραδάκι να ειναι έξω από το παιχνίδι αυτό.θα τρελαθούμε.οι κύριοι προφανώς δεν ξέρουν οτι δίνουμε μάχες για να προτείνουμε ένα γενόσημο.ολοι νομίζουν οτι θα πεθανουν.σταματηστε να πολεμάτε τους γιατρούς.αφηστε μας να δουλέψουμε με αξιοπρέπεια.γιατι σε λίγα χρονια Έλληνες γιατροί δε θα υπάρχουν στην Ελλάδα.και για του λόγου το αληθές φτωχοί γιατροί υπάρχουν.ομως φτωχοί φαρμακοποιοί δεν υπαρχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκτός από συριζόμουτρα είστε και τόσο γελοίοι;
    Θα μου πεις βέβαια, μήπως είναι ταυτόσημες οι έννοιες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προκειται για τη χειροτερη ηγεσια ΥΥ απο καταβολης ελληνικου κρατους ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή