Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Οικονομική “αιμορραγία” των ελληνικών νοικοκυριών για την κάλυψη των αναγκών υγείας

Η εικόνα διάλυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας καταγράφεται και στην έρευνα του ΙΚΠΙ, από την οποία προκύπτει ότι τα περισσότερα νοικοκυριά καταβάλλουν τεράστια ποσά για την περίθαλψη των μελών τους. 


IATRONET

Ένα καίριο πλήγμα δέχεται το υποβαθμισμένο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών.

Πέραν των τεράστιων άμεσων και έμμεσων φόρων, έκτακτων εισφορών και κάθε είδους “χαράτσι”, καλούνται να πληρώσουν σημαντικά ποσά για κάλυψη των αναγκών υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), το 44% των νοικοκυριών διαθέτουν κάθε μήνα για υπηρεσίες Υγείας πάνω από το 5% του εισοδήματός τους.

Περισσότεροι από το 15%, διαθέτουν πάνω από το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος για υπηρεσίες περίθαλψης.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν από τους καθηγητές Γιάννη Τούντα και Κυριάκο Σουλιώτη, καταδεικνύουν τα σημαντικά κενά του δημόσιου συστήματος και τις αδικίες που αυτά προκαλούν στην ελληνική κοινωνία.

Θεραπεία

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι το 22% των συμμετεχόντων στην έρευνα του ΙΚΠΙ απάντησαν ότι δεν έλαβε την κατάλληλη θεραπεία ή δεν υποβλήθηκε στην κατάλληλη εξέταση για πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε.

Ενδεικτικό της κλιμάκωσης των ιδιωτικών δαπανών, είναι ότι μόλις το 28% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι καταφεύγουν σε εξωτερικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων ή πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Το 37% απάντησαν πως όταν έχουν ανάγκη για ιατρική φροντίδα συνήθως επισκέπτονται ελεύθερο επαγγελματία γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και το 23% μη συμβεβλημένο.
Ιδιωτικά

Το 3% επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία ιδιωτικών νοσοκομείων.

Ως προς την αποτελεσματικότητα του ΕΟΠΥΥ, το 31% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι η πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές χειροτέρεψε με τη δημιουργία του Οργανισμού.

Σημαντική επιδείνωση καταγράφεται στην πρόσβαση στα πολυϊατρεία των ασφαλιστικών Ταμείων και στα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ (48%).

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου