Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Δίπλο χτύπημα Ξανθού- ΦΕΚ για Φαρμακεία και Τιμολόγηση – Τι άλλαζει


Δύο θέματα έκλεισε σε ένα Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης ο Υπουργός Υγείας. Στο ΦΕΚ αρ. 2330 με χθεσινή ημερομηνία, ο Ανδρέας Ξανθός και ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκης δημοσίευσαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Φαρμακείων (εδώ). Ο Υπουργός Υγείας, όμως, δημοσίευσε και Υπουργική Απόφαση, η οποία θέτει νέα δεδομένα στη διαδικασία της τιμολόγησης.

Οι πρώτες αλλαγές αφορούν στην τιμολόγηση των φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας και την κυκλοφορία του πρώτου αντίστοιχου γενοσήμου. Σε αυτή την περίπτωση διευκρινίζεται ότι η τιμή μειώνεται αυτοματα στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία,«ήτοι της τιμής που είχε το προϊόν αναφοράς τη χρονική περίοδο που κυκλοφόρησε το πρώτο γενόσημο». Αποσαφηνίζεται, δηλαδή, ότι η τιμή τους θα υπολογίζεται με τη λήξη του data protection ΚΑΙ την εμφανιση του γενοσήμου.

Επιπλέον, αποσαφηνίζεται πως «για τα φάρμακα αναφοράς για τα οποία δεν υπάρχει αντίστοιχο προϊόν γενόσημο με δηλωμένες πωλήσεις στον ΕΟΦ κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία έναρξης της ανατιμολόγησης από τον ΕΟΦ, ή υπάρχουν μόνο παρόμοια φάρμακα που τιμολογούνται βάσει του άρθρου 10 της παρούσης, ισχύει αποκλειστικά ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς με αυτό τον τρόπο φαίνεται λοιπον, πως τα εκτός προστασίας φάρμακα, χωρίς γενόσημα “προστατεύονται” με τον τον μ.ο. των 3 χαμηλότερων τιμών στην ΕΕ, χωρίς να χρειάζεται να λεει εξαιρουνται τα φάρμακα βιολογικης προελευσης κοκ.

Τέλος, κάποιες αλλαγές υπάρχουν στον πίνακα των μειώσεων που εφαρμόζονται ανάλογα με τις συσκευασίες.

Η εν λόγω ΥΑ ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, αυτό που περίμενε ο ΕΟΦ για να προχωρήσει στην ανάρτηση των προτεινόμενων τιμών φαρμάκων, στο πλαίσιο της γενικής ανακοστολόγησης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη διαβούλευση και να εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου