Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

E.I.N.A. : ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Στάσης Εργασίας γιατρών των Κέντρων Υγείας και Παράσταση στην 6η ΥΠΕ στις 3/11



Πάτρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Προκήρυξη Στάσης Εργασίας των γιατρών των Κέντρων Υγείας και Παράσταση στην 6η ΥΠΕ στις 3/11

Στην συνάντηση της τριμελούς των ΚΥ της ΕΙΝΑ με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) την Τετάρτη 21/10/2015 τέθηκαν τα θέματα της εφημέρευσης των Κέντρων Υγείας (αποζημιώσεις, διακομιδές, σίτιση), των προμηθειών αλλά και των ελλείψεων προσωπικού. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες ανακοινώσεις της τριμελούς και του Διοικητικού Συμβουλίου, η κατάσταση στα ΚΥ επιδεινώθηκε δραματικά εξαιτίας της εφαρμογής στην υγεία των μνημονιακών πολιτικών αλλά και της μετακίνησης τους από τα νοσοκομεία αναφοράς τους προς τις ΥΠΕ, οι οποίες ούτως ή άλλως δεν είχαν καμία προετοιμασία και υποδομή γι΄ αυτό που αποτέλεσε την τελευταία πράξη στην πορεία της διάλυσης τού όποιου δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) υπήρχε μέχρι τότε. Ο νόμος 4238/14 για την ΠΦΥ και το ΠΕΔΥ που ψηφίστηκε από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την εξυπηρέτηση των μνημονίων και φέρνει την σφραγίδα του Άδωνη Γεωργιάδη τότε Υπουργού Υγείας, η σημερινή κυβέρνηση τον εφαρμόζει χωρίς καμία παρέκκλιση.

Οι απαντήσεις της 6ης ΥΠΕ μόνο σε προβληματισμό και ανησυχία μπορούν να μας βάλουν για την πορεία των εξελίξεων, το μέλλον των ΚΥ της περιοχής μας αλλά και γενικότερα της ΠΦΥ στην χώρα μας καθώς εξακολουθούν να έχουν γενικό, αόριστο και υποθετικό χαρακτήρα καλών προθέσεων με αναγνώριση των προβλημάτων. Μετά τα ωραία λόγια, οι όποιες παρεμβάσεις κινούνται μόνο στην εφαρμογή του νόμου και των περικοπών στην υγεία. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής φαίνεται να είναι μονόδρομος μπροστά στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

Για το θέμα της πληρωμής των ήδη δεδουλευμένων εφημεριών, αοριστία και σύγχυση. Είναι όμως απόλυτα ξεκάθαρο ότι αυτή η κατάσταση που υπάρχει στα ΚΥ δεν μπορεί να συνεχιστεί. Με τους γιατρούς και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό όπου υπάρχει, απλήρωτο πολλούς μήνες για τις εφημερίες και τις ώρες του, σε συνθήκες εργασίας συχνά τριτοκοσμικές, σε χώρους με ελλιπή συντήρηση, συχνά χωρίς τις αναγκαίες προμήθειες αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και με τους γιατρούς να πληρώνουν από την τσέπη τους για την διατροφή τους στην διάρκεια της εφημερίας. Να πληρώνουν ακόμα και την επιστροφή στην εφημερία τους μετά από διακομιδή περιστατικού στο νοσοκομείο. Δηλαδή το τελικό αποτέλεσμα είναι να πληρώνουν οι ίδιοι οι γιατροί την εφημερία τους!

Με λίγα λόγια η 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας παίζει με την υπομονή και δοκιμάζει τα όρια της αξιοπρέπειας των γιατρών των ΚΥ. Θέτει σε άμεσο κίνδυνο όλη την λειτουργία της εφημέρευσης που έχει απομείνει στην ΠΦΥ. Είναι ξεκάθαρο πια ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή η περικοπή των εφημεριών των ΚΥ και ακόμη σε κάποια η κατάργησή τους με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους της ΠΦΥ.

Οι γιατροί των ΚΥ πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να απαιτήσουν την καταβολή της αποζημίωσής τους για τις ήδη δεδουλευμένες εφημερίες τους με ταυτόχρονα κανονικές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Καλούμε την 6η ΥΠΕ άμεσα να αποζημιώσει το 2ο τρίμηνο, εντός της επόμενης εβδομάδας όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί και που αναβάλει συνεχώς από τον Σεπτέμβριο και να εκκαθαρίσει άμεσα το εναπομείναν οφειλόμενο ποσό συμπεριλαμβανομένης της περικοπής 30% που μας έχει επιβληθεί.

Να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις της σχετικά με τον ευρύτερο σχεδιασμό της ΠΦΥ στην περιοχή μας.

Είναι άμεσα αναγκαίο να υπάρξει :

Αύξηση στο όριο του απαιτούμενου και αναγκαίου ποσού στον προϋπολογισμό του 2016 για την ασφαλή εφημέρευση και λειτουργία των ΚΥ.

Άμεση λύση στο θέμα των διακομιδών και της επιστροφής του γιατρού στην έδρα του. Αυτό να γίνεται με ευθύνη του ΕΚΑΒ ή του νοσοκομείου αναφοράς.

Άμεση λύση στο θέμα της διατροφής των γιατρών εφημερίας.

Ομαλοποίηση των προμηθειών αναλώσιμου υλικού των ΚΥ στις απαιτούμενες ποσότητες για την λειτουργία τους και άμεση πρόσληψη του αναγκαίου υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού

Αλλαγή του νόμου για την ΠΦΥ μέσα από μια ευρύτατη συζήτηση στην κοινωνία – Μέχρι τότε να σταματήσουν και να παγώσουν όλες οι εφαρμοστικές οδηγίες του για την ΠΦΥ και το ΠΕΔΥ. Άμεση επιστροφή και συνεργασία με τα νοσοκομεία αναφοράς για θέματα προμηθειών, μισθοδοσίας και τεχνικής υποστήριξης – συντήρησης.

Για την κατάσταση στα ΚΥ και την ΠΦΥ καλούμε σε στάση εργασίας την Πέμπτη 3/11 στις 11.00 π.μ. έως την λήξη και παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ στις 12.00 μμ


2 σχόλια:

  1. αυτά που αναφερει η ανακοινωση είναι αληθινα....κανενας όμως δε προκειτε να ενδιαφερθεί γιατι όπως και στα νοσοκομεια ετσι και στα ΚΥ και αγροτικα ιατρεια υπαρχουν πολλα λαμογια που κονομάνε ακομα με τα φαρμακα και τα αναλωσιμα(καρότσια, καθετήρες, επιθεματα) και εδώ στη δυτικη ελλαδα το κακο εχει παραγινει...ετσι μαζι με τα ξερα καίγονται και τα χλωρα.....πρωτα πρεπει να ξεβρωμισουν τα Κυ από τέτοιους απατεωνες.....και ο Τασος τους ξερει τους περισσοτερους , παρολο που δεν εχει καμμια σχεση μαζι τους...........και εκτος των αλλων πολεμουν και ολους εμας τους ιδιωτες που είμαστε γυρω τους δρωντας αντισυναδελφικα ,ξεχνωντας ότι ολοι παλευουμε να ζησουμε , γιατι το μονο που τους ενδιαφερει είναι να γραψουν συνταγες αλλαζοντας φαρμακα για να μαζεψουν ότι μπορουν....ντροπη τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποτε δεν θα επιλυθουν τα προβλήματα γιατι δεν υπαρχει οργανωμενη κοινωνια στη χωρα με πολιτες, οι περισσοτεροι κατοικοι στη χωρα είναι ατομα και δεν ενδιαφέρονται ουτε για υγειονομικο χαρτη, ουτε για τα δικαιώματα του αρρωστου, ουτε για την αξοπρεπεια των εργαζομενων και αυτό γιατι ως ατομα ζουν για τον εαυτουλη τους και μονο, ας επισκεφθουν κοινωνιες με πολιτες και όχι με στιφη ατομων μηπως καταλαβουν την ζωωδη καθημερινοτητα τους, γιαυτο και μονο γιαυτο δηλαδή την ελλειψη παιδειας ποτε δεν θα ευδοκιμησουν πολιτες στη χωρα που ενδιαφεροντε για τον διπλανο τους και στα θεματα υγειας, δυστυχως αυτή είναι για μενα η μονη αληθεια γιατι δεν υπαρχει υγειονομικος χαρτης και δεν υπαρχουν στη πραξη δικαιώματα ασθενων και δικαιώματα εργαζομενων στο χωρο της υγειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή