Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΠΟΣΙΠΥ - Η ώρα των αποφάσεων



Αθήνα, 26/10/2015

Η ώρα των αποφάσεων

Η επικείμενη προώθηση και θεσμοθέτηση των θέσεων που μέχρι σήμερα αποτελούσαν αντικείμενο συζητήσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των εργαστηριακών γιατρών φαίνεται να πραγματοποιείται.

Η Ομοσπονδία μας και οι πρωτοβάθμιες ενώσεις που την απαρτίζουν (ΠΕΕΒΙ, ΣΕΙΠΙ και ΠΕΕΑ ) βρέθηκαν για όλη την περίοδο των εφαρμογών των claw back/rebate, του κλειστού προϋπολογισμού και της ασάφειας, στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης.

Πρέπει να αναφερθούν ορισμένα δεδομένα.

1. Ένα κλάδος πολυδιασπασμένος με αντικρουόμενα συμφέροντα που η κάθε μία συνδικαλιστική ηγεσία προσπαθούσε να επεκταθεί για λογαριασμό των μελών της εις βάρος των υπολοίπων.

2. Μία κοντόφθαλμη επεκτατική τακτική που αγνοούσε το ευρύτερο συμφέρον του κλάδου και ό,τι ήταν δυνατό να μας ενώσει, στο όνομα της προσπάθειας των "μεγάλων" του κλάδου για να αποκτήσουν εν δυνάμει την αποκλειστικότητα στην Ελληνική επικράτεια.

3. Υπήρξαν «προσφορές», που μας αναφέρθηκαν από τους Υπουργούς Υγείας, για προτάσεις εκπτώσεων 40% και πλέον επί των ασφαλιστικών τιμών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προκειμένου να δοθούν όλα σε έναν πάροχο.

4. Υπήρξαν προτάσεις και μετέπειτα εκδοθείσα Υπουργική Απόφαση για κλιμακωτό rebate που ξεκινά από τα 500 ευρώ μηνιαίο τζίρο των εργαστηρίων που ήδη βρίσκονταν στα όρια της επιβίωσης (η κλιμάκωση των εκπτώσεων στην Υπ. Απόφαση ήταν : για ποσό από 500 € έως 1.500 € 5%, για ποσό από 1.501 € ΕΩΣ 2.500 € 10%, για ποσό από 2.501 € έως 5.000 € 12,5%, για ποσό από 5.001 € έως 10.000 € 15%, για ποσό από 10.001 € έως 20.000 € 17,5%, για ποσό από 20.001 € έως 30.000 € 20%, για ποσό από 30.001 € και άνω 25%).

5. Υπήρξαν απευθείας παρεμβάσεις στα κέντρα ενημέρωσης της τρόικα που προλάβαιναν σε πληροφόρηση ακόμα και το Υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

6. Υπήρξε και ένας θεσμοθετημένος ελλειμματικός προϋπολογισμός που αφορούσε το 50% της πραγματοποιούμενης ζήτησης ψηφισμένος να ισχύει μέχρι και το 2018.

7. Υπήρξε αδυναμία ή απροθυμία των θεσμών για να εφαρμόσουν ουσιαστικές περικοπές μέσω της Η.ΔΙ.ΚΑ. και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, της υπερβάλλουσας ζήτησης ή ακόμα και τη προκλητής που φορτώθηκε και αυτή ανέξοδα στις πλάτες των παρόχων.

8. Τέλος, υπήρξε καθυστέρηση στην έκδοση των εγκυκλίων για την μη φορολόγηση των επιστροφών του 50% του τζίρου μας με αποτέλεσμα να φορολογούμαστε τα τελευταία χρόνια για όλα τα χρήματα που μας περιέκοπτε το Δημόσιο, συν τις προκαταβολές φόρου του επόμενου έτους.

Οι πληροφορίες μας για το τι πρόκειται να ψηφιστεί συνοψίζονται σε δύο κύριες κατευθύνσεις.

Πρώτον : Στοχευμένη ποσοστιαία μείωση των ασφαλιστικών τιμών επιλεγμένων βιοπαθολογικών εξετάσεων που αποτελούν στο σύνολο τους το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου των εργαστηρίων μας. Η μείωση αυτή κατ’ εκτίμηση θα κυμανθεί από 15 έως 20% οριζόντια στις τιμολογήσεις όλων των παρόχων.

Δεύτερον : κλιμακωτό rebate που αφήνει ανέκπτωτο τον τζίρο μέχρι 5.000 ευρώ μηνιαία και κλιμακωτά φθάνει το 25% αθροιστικά μεσοσταθμικά μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ.

Η πλειονότητα των εργαστηρίων με τζίρο μέχρι 15.000 ευρώ θα έχει αθροιστική έκπτωση της τάξεως του 14,6 %.

Πέραν των 30.000 ευρώ μηνιαίου τζίρου το rebate πρόκειται να θεσμοθετηθεί στο 50%.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι αποφάσεις δεν είναι ούτε εύκολες ούτε θα πρέπει να γίνουν εν θερμώ.

Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους άλλους Συλλόγους της χώρας μας και θα προσπαθήσουμε την αναστολή της εφαρμογής της μείωσης των ασφαλιστικών τιμών σε συνάρτηση με την εφαρμογή των συνταγογραφικών οδηγιών και των διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

Μπροστά στη διαμορφούμενη πραγματικότητα είμαστε σε επιφυλακή προκειμένου να αποφασιστούν οι όποιες αντιδράσεις μας κριθούν αναγκαίες και αποτελεσματικές, έχει ήδη προγραμματιστεί η σύγκληση διευρυμένου Δ.Σ. που θα συμμετέχουν η ΠΟΣΙΠΥ και όλοι οι εκπρόσωποι των Πρωτοβάθμιων σωματείων που την απαρτίζουν και να είστε βέβαιοι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα της επιβίωση των χιλιάδων διαγνωστικών εργαστηρίων που εκπροσωπούμε και βρίσκονται διασπαρμένα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Ο Πρόεδρος              Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου  Ι. Κλεινάκης

5 σχόλια:

  1. ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ REBATE 50% ΓΙΑ ΤΖΙΡΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 30.000
    ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ
    ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΜΙΑ
    ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. ΤΩΡΑ ΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ
    ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΖΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ
    ΚΑΙ REBATE ΚΑΙ CLAWBACK...
    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ / ΑΘΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χτυπάει το μικρό αλλά σίγουρα το μεσαίο εργαστήριο. Το μεγάλο έχει βρει άκρη με κάτι κουπόνια και δεν τον νοιάζει .....

      Διαγραφή
  2. Και οι μεγάλοι όμιλοι θα αυξήσουν πάλι τη δαπάνη για να τη φέρουν στα μέτρα τους και μετά θα πληρώσουν όλα τα μικρά και μεσαία κορόϊδα ένα τεράαααστιο CLAWBACK. ΥΠΟΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ, ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ κλπ. Κοιμηθείτε ελεύθερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι μονιμοι αναστολεις των κινητοποιησεων ξαναχτυπησαν...... βοηθεια μας..... φωναξε οσο θες ΜΠΕΝΤΕΒΗ ΚΑΙ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ..... ξαναχτυπησαν οι φιλοι σας και μπλοκαρουν τα παντα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βλέπω οι συνταγογράφοι ιατροί των ομίλων να δουλεύουν υπερωρίες για να γράψουν εκατομμύρια ανεκτέλεστα παραπεμπτικά. Πως να καλυφθεί το rebate του 50%. Δεν θα μείνει δάσος στον Αμαζόνιο. Όλα θα τα κόψουν οι αλυσίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή