Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Με προβληματισμό οι φαρμακοποιοί σήμερα στην ΓΣ: Απέναντι σε ποιόν να απεργήσουμε αφού η χώρα είναι σε κηδεμονία;



Το μεγάλο ερώτημα που θέτουν τώρα οι φαρμακοποιοί και συγκεκριμένα ο ισχυρός άνδρας του κλάδου κ. Κων. Λουράντος, είναι απέναντι σε ποιόν θα απεργήσουμε; δεν υπάρχει κυβέρνηση η χώρα βρίσκεται υπό κηδεμονία και υπό επιτήρηση, επομένως απέναντι σε ποιόν θα είναι οι κινητοποιήσεις που ξεκινάμε την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, αναφέρει χαρακτηριστικά και καυστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Φυσικά ο προβληματισμός αυτός, σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την βαρύτητα και την σημασία των κινητοποιήσεων που αναμένεται να ξεκινήσει ο κλάδος (και να αποφασίσει οριστικά σήμερα στην Γενική του Συνέλευση), ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΦΣ φέρεται έντονα προβληματισμένος για την επόμενη ημέρα όχι μόνο των απεργιών, αλλά και της νέας κατάστασης που θα σηματοδοτήσει η υπουργική απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς που ετοιμάζεται, και που καταλύεται τελικά, η διατήρηση του 51% των φαρμακείων από φαρμακοποιούς.

Παρά την τεταμένη κατάσταση και την προειλημμένη απόφαση για το ιδιοκτησιακό, ο πρόεδρος του ΠΦΣ τρέφει μία ελπίδα, ότι ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει μία κίνηση που να δείξει έμπρακτα την στήριξή του απέναντι στον κλάδο.

Μάλιστα ο κ. Λουράντος παρακάλεσε χθες τον υπουργό Υγείας, να παρακολουθήσει ζωντανά την Γενική Συνέλευση του κλάδου (σε live streaming).

Χθες Παρασκευή, οι φαρμακοποιοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας και παρά την βροχή, κατάφεραν και συγκεντρώσουν αρκετούς συναδέλφους τους, στέλνοντας δυναμικό και ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη να διατηρηθεί η ανεξαρτησία και η επιστημονική διάσταση του κλάδου.

Η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) στηρίζει ολόθερμα τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα των φαρμακοποιών με ανακοίνωσή της που εξέδωσε χθες. 

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Δαγρές, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που έρχεται για τα φαρμακεία.

«Αυτό που πάει να γίνει εδώ δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, παρά μόνο σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ. Τους είπαμε να εξετάσουμε κάποιο ευρωπαϊκό μοντέλο, αλλά δεν ήθελαν να συζητήσουν. Πρόκειται για προηλειμμένη απόφαση προκειμένου να βοηθηθούν συγκεκριμένοι ιδιώτες», είπε ο κ. Δαγρές, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι φαρμακοποιοί «θα πολεμήσουν» το νόμο.

«Υπάρχει απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που λέει ότι τα φαρμακεία πρέπει να είναι σε ιδιοκτησία φαρμακοποιού», υπογράμμισε ο κ. Δαγρές, σημειώνοντας ότι «ανάπτυξη στο φάρμακο σημαίνει πολυφαρμακία, θα γεμίσουν τον κόσμο χαπάκια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου