Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Μόνο το 41% των Ελλήνων είναι απολύτως υγιείς



Φαίνεται πως οι Έλληνες έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε να προστατεύουμε την υγεία μας όσο περισσότερο μπορούμε. Μεγάλη Πανελλήνια έρευνα που έγινε έδειξε πως απόλυτα υγιείς είναι λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες.

Health view.gr

Η νέα πανελλαδική έρευνα με τίτλο Hellas Health VΙ για την υγεία των Ελλήνων έγινε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Οι ειδικοί εξέτασαν 1.001 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, τον Απρίλιο του 2015, από την Metron Analysis έδειξε ότι μόνο το 41% του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού δηλώνει ότι η υγεία του είναι «εξαιρετική» (12%) ή «πολύ καλή» (29%).

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον Καθηγητή κ. Γιάννη Τούντα, διευθυντή του ΙΚΠΙ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και τον κ. Κυριάκο Σουλιώτη, Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Τι έδειξε η έρευνα; Πως μόνο το 41% των Ελλήνων είναι απολύτως υγιές... δεν έχει δηλαδή καμία πάθηση.
Όπως τόνισαν οι ειδικοί, «κακή υγεία» δηλώνουν σε υπερδιπλάσιο ποσοστό οι συνταξιούχοι, σε ποσοστό 14% και οι έχοντες βασική εκπαίδευση σε ποσοστό 17%.
Μάλιστα, ο δείκτης ψυχικής υγείας είναι σημαντικά μειωμένος (45,8%) σε σχέση με το 2010 που ήταν στο 49,5%.

Όπως έδειξε η μελέτη, το 39% των Ελλήνων απέχει από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα ενώ το ποσοστό αυτό στα χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα ανεβαίνει στο 50%.

Άλλα ευρήματα:
- Το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα είναι 37%. 40% για τους άντρες και 34% τις γυναίκες.
- Το ποσοστό καπνίσματος στον χώρο εργασίας είναι 27%, στα εστιατόρια 78% και στις καφετέριες μπαρ 92%.
- Το 9% των Ελλήνων δεν καταναλώνει καμία μερίδα λαχανικών την ημέρα και το 15% δεν καταναλώνει κανένα φρούτο.
- Μόνο το 41% των Ελλήνων έχει κανονικό βάρος σώματος. Για την ακρίβεια ένα 17% είναι παχύσαρκοι, και ένα 42% υπέρβαροι.
- Η προσφυγή σε ιδιώτες γιατρούς φτάνει στο 60% και μειωμένη χρήση ιατρείων ασφαλιστικού ταμείου, μόλις 8%.
- Το 22% δεν έλαβε τη θεραπεία ή/και τις εξετάσεις που ήθελε και μόνο ένας στους τρεις γνωρίζει καλά τι είναι τα γενόσημα φάρμακα και μόνο ένας στους πέντε τα εμπιστεύεται.
- Το 83% δεν ζητά από τον ιατρό να προτείνει γενόσημο φάρμακο ενώ, την ίδια στιγμή ένα 64% έχει εμπιστοσύνη στον φαρμακοποιό ότι θα δώσει το φθηνότερο γενόσημο.
- Το 44% διαθέτει μηνιαίως για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα πάνω από 5% του εισοδήματος, ενώ περισσότεροι από το 15% διαθέτουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους.

2 σχόλια:

  1. Ασφαλώς, και είναι αυτοί που δεν προσέρχονται στις κάλπες της Δημ(ι)οκρατίας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΥΓΙΑΙΝΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή