Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ασφαλιστικό: Ανοικτή η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών είναι ανάμεσα στις εναλλακτικές που προκρίνονται –και σε κομματικό επίπεδο– στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να περιορισθεί το εύρος των αναπόφευκτων περικοπών στις συντάξεις.

Το νέο ασφαλιστικό, το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, απασχόλησε χθες τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέλαβε να ενημερώσει τα μέλη της Π.Γ. και του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η συνεδρίαση έγινε σε βαρύ κλίμα, καθώς οι αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι μεν μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης, αλλά η προοπτική περικοπών σε συντάξεις ακόμα και κάτω των 1.000 ευρώ έρχεται σε αντίθεση με προφίλ που συστηματικά προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και με βασικές θέσεις που έχουν υιοθετηθεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, απέφυγε να μιλήσει με αριθμούς, τόσο όσον αφορά τις περικοπές στις συντάξεις όσο και σε σχέση με τον νέο τρόπο υπολογισμού συντάξεων που θα εισαχθεί με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Μάλιστα, ανέφερε ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση ούτε στο υπουργικό συμβούλιο. Δεσμεύθηκε να επανέλθει στην Π.Γ., όταν οι αποφάσεις οριστικοποιηθούν. Απέφυγε να εξειδικεύσει την τοποθέτησή του ακόμα και μετά από αναφορές που έγιναν από μέλη της Γραμματείας σε πληροφορίες που έχουν διοχετευθεί στα μέσα ενημέρωσης αναφορικά με το ύψος των περικοπών, την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων. Αυτό που επισήμανε και έγινε δεκτό ως κοινή παραδοχή ήταν ότι το ασφαλιστικό ως έχει δεν είναι βιώσιμο. Το θέμα στο οποίο δεν υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ασφαλιστικό είναι η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, υπέρ της οποίας έχει ταχθεί το κόμμα και στο πρόγραμμά του.

Από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και πολύ περισσότερο από τους εκπροσώπους του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής ετέθη εμφατικά θέμα οι όποιες αλλαγές να γίνουν με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, να οδηγήσουν σε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, εξασφαλίζοντας, ωστόσο, όρους προστασίας των πλέον αδυνάτων και να μην πληγούν οι χαμηλές συντάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από τον υπουργό Εργασίας να διερευνηθούν τα περιθώρια που υπάρχουν για αύξηση των εσόδων στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως η πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ, ενόψει της συνέχισης της συζήτησης στο κομματικό όργανο, ζητήθηκε να διερευνηθεί ποιες άλλες δυνατότητες υπάρχουν, ενδεχομένως από αναπροσανατολισμό προς το ασφαλιστικό σύστημα άλλων πόρων.

Πάντως, κοινός τόπος για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αποτελεί πεδίο όπου θα δοκιμαστεί έντονα η σχέση του κόμματος με την κοινωνία. Ο νέος γραμματέας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, σε περιοδεία που πραγματοποίησε στην περιφέρεια τις προηγούμενες ημέρες, έγινε δέκτης των αντιδράσεων που προκαλεί η προοπτική περικοπών, ιδιαίτερα στις χαμηλές συντάξεις, εμπειρία που μετέφερε στους συνομιλητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου