Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Στο στόχαστρο το ΠΕΔΥ

Εξώδικο για τη νομιμότητα των εφημεριών - Αναγκαία η 24ωρη λειτουργία του

http://www.emprosnet.gr/
Από την πρόσφατη επίσκεψη 18 γιατρών της Αχαΐας στο ΠΕΔΥ για τη συνδρομή στον αγώνα του προσωπικού για την υγειονομική αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού

Η πρώτη μονάδα ΠΕΔΥ στην Ελλάδα που λειτουργεί στη Λέσβο 24 ώρες το 24ωρο μπαίνει ξανά στο στόχαστρο για το ωράριό της, αυτήν τη φορά αμφισβητώντας τη νομιμότητα των εφημεριών.

Επιστολή με τη μορφή εξωδίκου έλαβε αυτές τις μέρες ο υπουργός Υγείας και ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, στην οποία ανήκει το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, από μέλος του προσωπικού που διαμαρτύρεται για τις κυκλικές και βραδινές υπερωρίες.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα, που διαβεβαίωσε προσωπικά ότι θα διασφαλίσει την 24ωρη λειτουργία του ΠΕΔΥ και θα πρέπει να κληθεί εκ νέου, αυτήν τη φορά για να το πράξει, ώστε να μη μείνει στον αέρα αυτή η μονάδα που έχει χαρακτηριστεί όχι αδίκως ως «προίκα» για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του τόπου μας.

Να ενισχυθεί με προσωπικό

Ειδικότερα, οι ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών είχαν εμφανιστεί από τη συγκρότηση των ΠΕΔΥ ανά την Ελλάδα με την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ, πρώην ΙΚΑ, το Μάρτιο του 2014. Έχει περάσει ένας χρόνος και ειδικότητες αιχμής, όπως αυτή του καρδιολόγου, του παιδιάτρου και του νευρολόγου για παράδειγμα, δεν έχουν τοποθετηθεί.

Η μη ανταπόκριση της 2ης ΥΠΕ σε αυτές τις ανάγκες έρχονται να αμφισβητήσουν το κατά πόσο μία μονάδα που λειτουργεί σε 24ωρη βάση μπορεί να κάνει εφημερίες και να εξυπηρετεί ουσιαστικά τα επείγοντα περιστατικά, ειδικά όταν γι’ αυτό το λόγο απασχολεί με βάρδιες το νοσηλευτικό προσωπικό.

Εν τούτοις, αυτό δεν είναι λόγος για να επιστρέψει το ΠΕΔΥ στην πρότερη λειτουργία του, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, παραμένοντας κλειστό το Σάββατο και την Κυριακή.

Αντίθετα, είναι λόγος για να γίνουν τα δέοντα, είτε αυτά αφορούν προσλήψεις επικουρικών γιατρών είτε μόνιμους διορισμούς, εφόσον θα καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ώστε να μη μπαίνει στο στόχαστρο κανενός η 24ωρη λειτουργία και να μην κινδυνεύει μία δομή που σε καιρούς κρίσης κατόρθωσε να σταθεί αλλά και να προσφέρει περισσότερα στους πολίτες.

Καθοριστική η συμβολή του

Δεν είναι τυχαίο ότι σε ιστοσελίδα, που χρησιμοποιείται ευρέως από τους πρόσφυγες (refugeeinfo.eu) και έχει μεταφραστεί ακόμα και σε φαρσί για να μπορεί να διαβαστεί από τους ίδιους, έχει περιληφθεί η μονάδα του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης.

Έχουμε γράψει πολλάκις ότι το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο ταμείο και ανεξάρτητα από την καταγωγή τους. Εξετάζονται οι πάντες δωρεάν.

Αρκεί, λοιπόν, κάποιος να περάσει μια βόλτα από το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης οποιαδήποτε ώρα της ημέρας για να δει πόσοι πρόσφυγες αναζητούν περίθαλψη καθημερινώς. Και εδώ συνδέεται και η δήλωση του Γιάννη Μουζάλα αναφορικά με το ΠΕΔΥ, καθώς αναγνώρισε τη σημασία του ως προς την εξέταση αυτών των ανθρώπων και να προσθέσουμε εμείς ως προς την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Για το λόγο αυτό και επειδή είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Λέσβος αποτελεί τη μεγαλύτερη πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών, δε θα πρέπει να παραγνωριστεί η συνεισφορά αυτής της μονάδας, η οποία -όπως γράψαμε και πρόσφατα- συγκεντρώνει και διαθέτει είδη ρουχισμού για να περιορίσει ως ενός σημείου το πρόβλημα. 

Η όποια λοιπόν νομική αβλεψία ή παράλειψη θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου