Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Τελικά πληρώνουμε αδρά για το αίμα που εισάγουμε από την Ελβετία...

IATROPEDIA

Οι ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών είναι μεγάλες και πάγιες και καθώς στην χώρα μας δεν υπάρχει παιδεία δωρεάς αίματος, αναγκαζόμαστε να εισάγουμε επ΄αμοιβή αίμα από την Ελβετία. 

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία θα καταβληθούν 972.000 ελβετικά φράγκα (δηλαδή περίπου 900.000 ευρώ) στην Ελβετία για την εισαγωγή 5.400 ασκών αίματος. Άλλα 9.794,40 ελβετικά φράγκα (περίπου 9.000 ευρώ) δίνονται για την κάλυψη των μεταφορικών εξόδων της αεροπορικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών "η εθνική δεξαμενή αίματος χρειάζεται περί τις 650.000 μονάδες ετησίως". Τις μισές εξ αυτών εξασφαλίζουν οι εθελοντές αιμοδότες και από τους "δότες αναπλήρωσης", δηλαδή συγγενείς ασθενών που χειρουργούνται, ενώ 25.000 μονάδες εισάγονται από την Ελβετία με το υψηλό κόστος που αναφέραμε παραπάνω. Άλλες τόσες μονάδες ωστόσο εκτιμάται ότι καταστρέφονται εξαιτίας της κακής οργάνωσης του συστήματος αιμοδοσίας... Ελλάς το μεγαλείο σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου