Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Ειδικευόμενοι: Επιστρέφουν τις «απειλές» στον διοικητή, ζητούν πραγματικές λύσεις από το υπουργείο


http://www.goodnet.gr/
«Oυαί και αλίμονο εάν χαθεί ανθρώπινη ζωή». Αυτό είχε δηλώσει απευθυνόμενος στους ειδικευόμενους γιατρούς ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου με αφορμή την επίσχεση εργασίας που κάνουν από την προηγούμενη Τρίτη. 


Οι ειδικευόμενοι απαντώντας, επιστρέφουν στον διοικητή αυτήν την «απειλή», όπως επιστρέφουν και τα επιχειρήματα του Υπουργείου Υγείας για την ανθρωπιστική κρίση και την ανάγκη να παραμείνει το Νοσοκομείο ανοιχτό, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

Η γενική συνέλευση των ειδικευόμενων τονίζει πως για να μπορέσει να βγει το πρόγραμμα εφημεριών το Νοέμβριο με τους λίγους ήδη ειδικευόμενους που έχει, πρέπει να κάνουν 9 εφημερίες αντί για τις νόμιμες 7 το μήνα, να καλύπτουν μόνοι τους χωρίς ειδικό γιατρό το ΤΕΠ τις μισές μέρες σχεδόν του μήνα, αλλά και να καλύπτουν ασθενείς άλλων ειδικοτήτων πέρα από τη δική τους, κάτι που το χαρακτηρίζουν παράνομο, επικίνδυνο και ανήθικο.

Οι ειδικευόμενοι προκειμένου να γίνει «απόλυτα ξεκάθαρη» η κατάσταση του νοσοκομείου με τις εφημερίες αναφέρουν:

«οι ειδικευόμενοι που καλούμαστε να καλύψουμε τον μήνα Νοέμβριο είμαστε: 
• 3 στη Χειρουργική κλινική
• 7 στην Παθολογική κλινική
• 2 στην Παιδιατρική κλινική
• 1 στην Καρδιολογική κλινική
• 3 στην Γυναικολογική κλινική
• 6 στην Γενική Ιατρική
• Κανένας ειδικευόμενος στην ορθοπεδική κλινική

Ξανατονίζουμε πως σε ένα νοσοκομείο με ΕΝΕΡΓΟ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ καλούμαστε για πολλές μέρες το μήνα να καλύψουμε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου εξ ολοκλήρου, χωρίς την παρουσία ειδικού, όπως προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά από τον νόμο. Παράλληλα, σύμφωνα τόσο με το Υπουργείο Υγείας όπως και με τη Διοίκηση, ενώ είμαστε ΣΑΦΩΣ λιγότεροι, είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε την ίδια απαράλλαχτη λειτουργία του Νοσοκομείου, όπως όταν ήμασταν σχεδόν οι διπλάσιοι.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι νέα, να είμαστε ξεκάθαροι. Εδώ και πολλούς μήνες ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ για να συνεχίσουμε να παρέχουμε ποιοτικές εφημερίες ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΝΑ. Η κατάσταση όμως έχει φτάσει σε αδιέξοδο και κανείς αρμόδιος δεν δέχεται να αναλάβει την ευθύνη.

Ήδη, για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο, ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ και σίγουρα όχι όπως πριν, για τον μήνα Νοέμβριο απαιτούνται 9 εφημερίες από κάθε ειδικευόμενο. Και όχι μόνο αυτό. Απαιτείται να κάνουμε « αλχημείες», να καλύπτουμε και ασθενείς άλλων ειδικοτήτων πέρα από τη δική μας, πράγμα επίσης ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και ΑΝΗΘΙΚΟ.

Είμαστε οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη το Νοσοκομείο να παραμείνει ΑΝΟΙΧΤΟ, διεκδικούμε όμως αυτό να μην είναι στα χαρτιά, ώστε όλοι να φαίνονται ότι παράγουν έργο, άλλα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες του Νομού. Αυτό στην παρούσα συγκυρία, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άμεση πρόσληψη ειδικών. Τις διαπιστώσεις του υπουργείου για την αθρόα μετανάστευση νέων γιατρών στο εξωτερικό τις ξέρουμε από πρώτο χέρι. Αυτό που λείπει είναι κάποιος που θα ψάξει πραγματικές λύσεις για όσους επιλέξαμε να μείνουμε εδώ, δίνοντας αυτή τη μάχη».

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 7ΗΣ ΥΠΕ ΚΡΗΤΗΣ

Η ανάσχεση της κρίσης στα νοσοκομεία δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, απαντά η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ειδικευόμενων. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η πολιτική συρρίκνωσης των δαπανών για τη δημόσια υγεία των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις, χωρίς την πρόβλεψη και μέριμνα αναπλήρωσής των με προσλήψεις νέου προσωπικού έχουν φέρει τα νοσοκομεία όλης της χώρας και ιδιαίτερα αυτά της περιφέρειας σε συνθήκες λειτουργικής κατάρρευσης.

Αυτήν την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η μαζική φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό, που έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του αριθμού των γιατρών που περιμένουν για έναρξη ειδικότητας, με συνέπεια την έλλειψη ειδικευομένων ιατρών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Το γεγονός αυτό, αφενός επιβαρύνει υπέρμετρα το υπάρχον και εν πολλοίς γερασμένο μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και αφετέρου αναγκάζει τους ειδικευόμενους σε πολύ μεγάλο αριθμό εφημεριών προκειμένου να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία.

Χάρη σε αυτές τις θυσίες και στο φιλότιμο πολλών εργαζομένων οι δομές της δημόσιας υγείας παραμένουν ανοικτές, παρά τις ελλείψεις, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους χειμαζόμενους πολίτες.

Είναι προφανές ότι η ανάσχεση της κρίσης που βιώνουν τα νοσοκομεία δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Το υπουργείο Υγείας έχοντας πλήρη επίγνωση των δύσκολων συνθηκών κάτω από τις οποίες δουλεύει το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία δρομολογεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όπως, η πρόσφατη προκήρυξη του ΑΣΕΠ με αριθμό 4Κ/2015 για 226 θέσεις ΠΕ ΚΑΙ ΥΕ κατηγορίας, η με αριθμό 5Κ/2015 για 759 θέσεις κατηγορίας ΤΕ και ΔΕ και η προώθηση της δεύτερης δέσμης 2.440 προσλήψεων σε μόνιμες θέσεις όλων των ειδικοτήτων ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.

Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας επιτάχυνε την πρόσληψη επικουρικών ιατρών με την αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και ήδη έχει αρχίσει ο διορισμός πολλών από αυτών.

Σε συνάντηση του υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ στις 26 Οκτωβρίου με την ένωση ιατρών νοσοκομείου Ρεθύμνου και τους διευθυντές των κλινικών κατεγράφησαν τα άμεσα προβλήματα, με ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο λειτουργίας του ΤΕΠ και συζητήθηκαν τρόποι επίλυσής τους στο άμεσο μέλλον και μέχρι την έλευση νέων ειδικευομένων και ειδικευμένων ιατρών.

Ως προσφορότερη λύση προκρίθηκε η λειτουργία του ΤΕΠ στα πρότυπα των αντίστοιχων τμημάτων του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου και προς αυτήν την κατεύθυνση θα ληφθούν άμεσα από την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης οι σχετικές πρωτοβουλίες με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην αξιέπαινη στάση πολλών γιατρών που δήλωσαν ότι θα κάνουν ό, τι χρειαστεί προκειμένου να ανταποκριθεί το νοσοκομείο Ρεθύμνου στην αποστολή του.

Σε συνθήκες πολύπλευρης κρίσης σαν αυτή που βιώνει η χώρα μας η ενεργής συμβολή όλων είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη ειδικά όταν αφορά στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου