Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Ψάχνουν ακόμη ισοδύναμα για τις υποσχέσεις στην Υγεία

Μετά το "άδειασμα” προς τους φαρμακοποιούς, με την απελευθέρωση τελικά της ιδιοκτησίας των φαρμακείων -παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης προς τον κλάδο για προστασία του κλειστού επαγγέλματος-, στο προσκήνιο μπαίνουν τώρα ακόμη τρεις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας, που όμως μέχρι στιγμής φαίνεται να μένουν μόνο... στις καλές προθέσεις. 

Άγνωστο παραμένει πιο συγκεκριμένα το τι θα γίνει με το εισιτήριο των πέντε ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, το οποίο ναι μεν έχει καταργηθεί, κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα επιστρέψει, δεδομένου πως οι δανειστές έχουν ζητήσει να βρεθούν ισοδύναμα προκειμένου να μην ισχύσει ξανά το μέτρο. Αν και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εξακολουθεί να επιμένει πως το πεντάευρο στα νοσοκομεία δεν θα επιβληθεί ξανά, δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα ισοδύναμα ύψους 20 εκατ. ευρώ που χρειάζονται, ώστε να διασφαλιστεί η οριστική κατάργηση του εισιτηρίου.

Και ενώ στο υπουργείο Υγείας ακόμη "ψάχνονται” για το πως θα επιτευχθεί η μείωση της σπατάλης στο χώρο, που δυνητικά θα μπορούσε να σημάνει την εξεύρεση ισοδύναμων από την εξοικονόμηση που θα προέκυπτε, μία ακόμη προεκλογική δέσμευση, αυτή της κατάργησης της καταβολής τους ενός ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται από τα φαρμακεία, έρχεται να ανεβάσει το λογαριασμό. Και αυτό γιατί τα έσοδα που πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ από το ένα ευρώ που καταβάλουν οι ασφαλισμένοι στα φαρμακεία υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Που θα βρεθούν όμως τα ισοδύναμα; όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Υγείας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή με αφορμή τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακοποιών, προς το παρόν δεν υπάρχουν "ανακοινώσιμες σκέψεις”. Παρά το γεγονός πως η κατάργηση της επιβάρυνσης στις συνταγές είχε ανακοινωθεί κατά την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Υγείας δεν έχει καταφέρει να βρει τους πόρους για να προχωρήσει στη δέσμευση αυτή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως μεταξύ του εισιτηρίου των πέντε ευρώ και της καταβολής του ενός ευρώ ανά συνταγή, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προτιμήσει από τον περασμένο Απρίλιο να καταργήσει το πεντάευρο, ακριβώς γιατί οι απώλειες για το σύστημα Υγείας ήταν μικρότερες.

Στο ίδιο πλαίσιο, επανήλθε και η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο φάρμακο, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει τριπλασιαστεί. Είναι ενδεικτικό, πως ενώ το 2011 η μέση επιβάρυνση των ασφαλισμένων ανά συνταγή έφθανε τα 6,5 ευρώ (11,3% της τιμής των φαρμάκων), πέρσι η επιβάρυνση σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας άγγιξε τα 10,9 ευρώ, σχεδόν το 30% της τιμής της συνταγής. Ούτε για το θέμα αυτό η ηγεσία του υπουργείου είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις, προσδοκά ωστόσο πως αν υιοθετηθεί ο real time έλεγχος των συνταγών που δίνονται από τους γιατρούς και μειωθεί ο όγκος τους (που θα σημάνει μικρότερη δαπάνη για το φάρμακο), τότε πιθανόν να μπορέσει να γίνει μικρότερη η συμμετοχή για ορισμένες κατηγορίες ασθενών.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου