Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Έκτακτη σύσκεψη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για το clawback

Στη σύσκεψη έχει κληθεί να παραστεί η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη

Το καταστροφικό και ληστρικό Clawback, όπως το χαρακτηρίζουν οι επαγγελματίες Υγείας, συνεχίζει να εφαρμόζεται οριζόντια και στραγγαλίζει τα μικρά εργαστήρια και ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυϊατρεία, οδηγώντας πολλά εξ αυτών στο λουκέτο.
Naftemporiki.gr

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη σήμερα στις 14:30 στα ραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων (Συντονιστικό όργανο), προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός συντονισμός για την επίλυση του προβλήματος. Στη σύσκεψη έχει κληθεί να παραστεί και η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αρθεί το ληστρικό αυτό μέτρο, μέσω του οποίου γίνεται αφαίμαξη μεγάλου μέρους του εισοδήματος των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και διαγνωστικών μονάδων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ιατρικός κλάδος θα καταβάλει για το έτος 2018 clawback ύψους 120 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η πρόβλεψη για τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ήταν 360 εκατ. ευρώ, κονδύλι το οποίο όπως αποδεικνύεται δεν ήταν ικανό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης.

Μόνο το Α’ εξάμηνο του 2019 με βάση τις υποβολές των παρόχων, το clawback θα διαμορφωθεί στα 58 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διπλασιασθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η ανοδική τάση του clawback κατά τη διετία 2018-2019 προέκυψε λόγω των ρυθμίσεων που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για αυξημένες παροχές στους ασφαλισμένους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, εις βάρος του εισοδήματος των συμβεβλημένων ιατρών και διαγνωστικών μονάδων. Αποτέλεσμα είναι να μην αποζημιώνονται 4 στις 10 ιατρικές εξετάσεις και πράξεις που πραγματοποιούνται.

Οι ιατροί αυτών των ειδικοτήτων εμφανίζουν ομαδικές τάσεις φυγής (brain drain) από την οδυνηρή ελληνική πραγματικότητα, με συνέπεια και τα νοσοκομεία να έχουν αδειάσει από ειδικευόμενους ιατρούς.

Ο ΠΙΣ θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να σταματήσει η «αιμορραγία» του ιατρικού δυναμικού και η αφαίμαξη του εισοδήματος των ιατρώνΕΟΠΥΥ

6 σχόλια:

  1. Επιτέλους κύριοι του ΠΙΣ θα ενδιαφερθείτε και για τις αμοιβές των οικ/κών γιατρών που κινδυνεύουν να εισπράξουν αμοιβές της τάξεως των 300-500 ευρώ για τους μήνες Αύγουστο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.Επιτέλους θα πιέσετε τον ΕΟΠΥΥ να πάρει θέση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι είναι κι αυτό το εξτραδάκι, των 300-500 ευρώ, συνάδελφε! Άλλοι γιατροί, που δεν έχουν σύμβαση, δεν βγάζουν τίποτα. Εξ άλλου ο ΕΟΠΥΥ το είχε καταστήσει σαφές. Πληρωμή ανάλογα με τους εγγεγραμμένους ασθενείς. Όποιον δεν τον συμφέρει, φεύγει.

      Διαγραφή
    2. Με αυτά συριζογυφτουλα 8.14 οι γυφΤΟΜΥ σας υπολειτουργουν, ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη και κάνατε πρωθυπουργό τον καθυστερημένο φοροφυγα γόνο με 40% ! Με τα μυαλά που έχετε την άλλη φορά θα σας ταπωσει με 50% !

      Διαγραφή
    3. Τα σχόλιά σου "ανώνυμε συνάδελφε" (31/10/2019 -8.14) απότελούν ντροπή για το χώρο της Υγείας...Δηλ. ταυτίζεις τους οικογ. γιατρούς με επαίτες και ζητιάνους του 300εύρου, και επιχειρηματολογείς υπερ να τους δίδονται μισθοί ανειδίκευτων εργατών και αμοιβές part-time εργαζομένων...Επειδή, λοιπόν, εκτός από κακεντρεχής είσαι και άσχετος ταυτόχρονα, να σε ενημερώσω πως ο ΕΟΠΥΥ ΕΙΧΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, μετά το πρώτο εξάμηνο εθελούσιας εγγραφής ατόμων στον οικογ. γιατρό, να εγγράψει ΟΛΟΝ τον πλήθυσμό σε οικογενειακούς γιατρούς ανάλογα με την γεωραφική κατανομή του...ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΝ ΕΧΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ...Τα "καφενειακού τύπου" σχόλιά σου λοιπόν να τα λες στην ομήγυρή σου και όχι σε κοινωνικά δίκτυα, όπου φαίνονται αμέσως πόσο "ρηχά" είναι..

      Διαγραφή
    4. ΠΡΟΣ: Ανώνυμος31 Οκτωβρίου 2019 - 8:14 μ.μ:/// Εμετική ανάρτηση ατόμου που πολύ αμφιβάλλω εάν είναι γιατρός...Αγνοεί και τα στοιχειώδη του τι είναι ο οικογενειακός. γιατρός καθώς και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο ΕΠΡΕΠΕ να λειτουργήσει ο θεσμός αυτός...Και φυσικά βλέπει την αμοιβή των Ειδικευμένων οικογενειακών ιατρών ως "επίδομα ανεργίας" ή επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για Ρομά...Αν και είμαι εναντίον κάθε μορφής λογοκρισίας, νομίζω πως η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι ΑΙΣΧΡΑ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ και πρέπει να "κατέβει" άμεσα...

      Διαγραφή
  2. ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή