Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

“Στα χαρακώματα” οι νέοι γιατροί με το ΚΕΣΥ για την ιατρική εκπαίδευση!


Σάλο έχουν προκαλέσει οι προτάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για την Ιατρική Εκπαίδευση στη χώρα, τις οποίες και αποκάλυψε πρόσφατα το Virus (εδώ).

Οι τελευταίες, αν και βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο επεξεργασίας, φαίνεται να έχουν υιοθετηθεί μερικώς από την ηγεσία της Αριστοτέλους, η οποία «έριξε» προσφάτως το «δόλωμα» στην Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για να «κόψει» αντιδράσεις (εδώ κι εδώ).

Να αμβλύνει τις αντιδράσεις αναφορικά με τις υπό συζήτηση αλλαγές επιχείρησε ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, ο οποίος παρεμβαίνοντας σε γενική συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαίας (ΕΙΝΑ) υποστήριξε ότι δεν υπάρχει έτοιμο σχέδιο, παρά μόνο σκέψεις που θα τεθούν σε διαβούλευση. Σύμφωνα με το Κίνημα Νέων Γιατρών (ΚΙΝΙ), ωστόσο, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις προτεινόμενες ρυθμίσεις (υπάρχει διαθέσιμο ηχητικό) στη συνέχεια ακύρωσε ο ίδιος τον προαναφερόμενο ισχυρισμό.

Κι αν οι προαναφερόμενοι σχεδιασμοί ή σκέψεις αλλαγών στην ιατρική εκπαίδευση έχουν «ανάψει φυτίλια», όσα ακολούθησαν της ομιλίας του προέδρου του ΚΕΣΥ έβαλαν κυριολεκτικά «φωτιά στα μπατζάκια» των νέων γιατρών. Σύμφωνα με την ΚΙΝΙ, σε αντίλογο εκπροσώπου της ΕΙΝΑ και ΟΕΝΓΕ ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ φανερά εκνευρισμένος αντέδρασε αποκαλώντας τον «γνωστό τραμπούκο». Αργότερα, και προσπαθώντας να αναχαιτίσει τις αντιρρήσεις των παρόντων ειδικευόμενων ιατρών και φοιτητών, δήλωσε «οι ειδικευόμενοι είναι εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε».

«Μήπως επιθυμείτε κιόλας να γίνει η ειδικότητα αμισθί καθότι “εκπαίδευση”; Μήπως να σας δίναμε και μερικούς σκλάβους για τα χωράφια σας;!» σχολιάζει η παράταξη, η οποία ζητάει την άμεση παραίτηση του προέδρου του ΚΕΣΥ και τη δημόσια συγγνώμη του για την προσβλητική συμπεριφορά του.

Αναφορικά με τις προτάσεις του ΚΕΣΥ αυτές καθαυτές, το ΚΙΝΙ επισημαίνει ότι αποτελούν «κλώνο παλαιότερων προσπαθειών για τη διαμόρφωση των συνθηκών εργασίας και του μέλλοντος των ειδικευόμενων με όρους κολίγα μιας ακαδημαϊκή φεουδαρχίας» και ζητάει την άμεση απόσυρσή τους, αρνούμενο να προσέλθει – όπως τονίζει χαρακτηριστικά – σε έναν «διάλογο με προκαθορισμένους τελικούς στόχους».

Απαιτεί, τέλος, την άμεση πρόσληψη μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού με στόχο την πλήρη στελέχωση του ΕΣΥ πριν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα ιατρικής εκπαίδευσης. «Οι Δάσκαλοι φτιάχνουν τους Μαθητές κύριοι κυβερνώντες, και χωρίς αυτούς καμία διάταξη και καμία μεταρρύθμιση δεν έχει στόχο την εκπαίδευση παρά άλλους, πονηρούς, σκοπούς» επισημαίνει σχετικά.

Οι πραγματικοί στόχοι των αλλαγών που εξετάζονται στην Ιατρική Εκπαίδευση, σύμφωνα με το ΚΙΝΙ, είναι οι ακόλουθοι:

Πλήρης παράδοση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο καθηγητικό κατεστημένο και τις σκιώδεις Ιατρικές Εταιρίες, με τους γνωστους δεσμούς σε φαρμακευτικά και λοιπά μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, μέσω των Κεντρικών Εξεταστικών Επιτροπών (ΚΕΕ). Θυμίζουμε πως η Ιατρική Ειδικότητα δεν είναι ακαδημαϊκός τίτλος και επομένως αυτή η μονοπώληση των ζητημάτων της από τους ακαδημαϊκούς είναι τουλάχιστον αυθαίρετη αν όχι και εκ του πονηρού.

Διαρκής εξάρτηση απο τις καλές προθέσεις των ακαδημαϊκών – πρωτίστως – “εκπαιδευτών” για την συνεχή αξιολόγηση και συμπλήρωση του logbook με κρίσεις, εκπαιδευτικό / ερευνητικό έργο, εξειδικευμένων πράξεων κτλ. Όσο ωραίο και αξιοκρατικό κι αν ακούγεται τόσο επικίνδυνο και δουλοκρατικό καταντά όταν αναλογιστούμε το “μεσογειακό ταμπεραμέντο” μας με την χείριστη έννοια, τις τραγικές ελλείψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και άρα “εκπαιδευτών” σε εξειδικευμένα πόστα, τις ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό για την συμπλήρωση των δεξιοτήτων, την τρομερή υπερφόρτωση σε περιστατικά που έχει υποστεί το ΕΣΥ αυτά τα πέτρινα χρόνια των Μνημονίων και επομένως “λάντζας” που δεν αφήνει περιθώρια για “υψηλή επιστήμη” χωρίς να κινδυνεύσουν ζωές. Τι θα συμβεί όταν μετά από 5 χρόνια που κρατάς την κλινική και το ΤΕΠ, συχνά με τον επιμελητή στο τηλέφωνο ή και όχι κατόπιν “συστάσεων”, σκούπα – σφουγγαρίστρα, βρεθείς με ένα ισχνό logbook λόγω ελλείψεως χρόνου, υποδομών, εκπαιδευτών, ακόμα και αρεσκείας; Θα συνεχίσεις πλέον αμισθί μέχρι να μετανοήσεις;!

Έμμεση και πονηρή αναστολή λειτουργίας τμημάτων και κλινικών ειδικά της περιφέρειας και επαρχίας μέσω της αξιολόγησης αυτών από τις ΚΕΕ για την ικανότητα να παρέχουν πλήρη ή μερική ειδικότητα πριν διορθωθούν οι τρομερές τους ελλείψεις ελέω “πείσματος των δανειστών”. Κλινική χωρίς ειδικευόμενο δεν δουλεύει και αυτό το ξέρουν όλοι. Όταν λοιπόν αφαιρεθούν αυτοί από κλινικές κριθείσες ως “ανάξιες παροχής ειδικότητας” αυτομάτως αυτές θα κλείσουν ως “ώριμα φρούτα” και όχι μέσω ευθείας πολιτικής απόφασης με ότι πολιτικό κόστος αυτή θα είχε. Το μνημονιακό ποθούμενο της συρρίκνωσης του ΕΣΥ στα χέρια τους, εύκολα και πρακτικά!

Εισαγωγή της έννοιας του Εκπαιδευτικού Κέντρου με πεδίο ευθύνης ολόκληρη την ΥΠΕ και της εναλλαγής (rotation) σε πολλαπλές θέσεις σε πολλαπλά νοσοκομεία του ειδικευόμενου δήθεν χάριν της εκπαίδευσης σε διαφορετικές συνθήκες, στατιστικές περιστατικών, εξειδικευμένου εξοπλισμού και / ή προσωπικού, ευθύνης κ.α. Υπέροχα θα αναφωνήσει ο αγαθός και ανυποψίαστος μέχρι να αναλογιστεί πως αυτό σημαίνει π.χ. για την 6η ΥΠΕ ένα χρόνο στο Αγρίνιο, 2 στο Ρίο, 6 μήνες στο Αίγιο, 3 στον Άγιο Ανδρέα και άλλους 3 στον Πύργο. Δεν μας είπαν οι “σοφοί” αν το τσαντίρι θα μας αφήνουν να το στήνουμε εντός του προαυλίου χώρου ή προσβάλλει και αυτό την αισθητική τους. Οταν δε αντιληφθεί κανείς πως κάτι τέτοιο είναι “ευλογία” για ένα σύστημα που προσπαθεί να βουλώσει τρύπες όπως – όπως ακόμα και με παράνομες μετακινήσεις επικουρικών Ιατρών και τα περί εκπαίδευσης είναι φούμαρα για να
κρύψουν το περιφερόμενο χαμαλίκι που του ετοιμάζουν, μόνη απάντηση μπορεί να είναι η οργή! Στα πλαίσια μάλιστα της υπεράσπισης από τους εμπνευστές της αυτής της διάταξης ειπώθηκε (βλ. παρακάτω) – άκουσον, άκουσον – πως ένας “καλός” ειδικευόμενος προς το τέλος της ειδικότητας θα πρέπει να μετακινείται σε περιφερειακό νοσοκομείο όπου και θα δρα εντελώς αυτόνομα για να “εκπαιδευθεί στην ευθύνη”. Πως δεν υπάρχει το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο για την κάλυψη ποινικής και αστικής ευθύνης ειδικευόμενου που δρα αυτοβούλως το γνωρίζουν οι φωστήρες;Ή μήπως συνήθισαν τόσο να κοιμούνται ήσυχοι στα σπίτια τους στις εφημερίες τους μετά από τις γνωστές “ευγενικές συστάσεις” που θεωρείται πια αυτονόητο πως ο ειδικευόμενος κάνει του κεφαλιού του και όπου τον βγάλει; 

Έναρξη ειδικότητας συγχρονισμένα 2 ή 3 φορές τον χρόνο σε κάθε κλινική και όχι κάλυψη των κενών θέσεων όποτε αυτές προκύπτουν ώστε να ακολουθείται συγκεκριμένο ημερολογιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Πρόκειται για την απόλυτη γελοιότητα της άποψης πως η κλινική εκπαίδευση ειδικευόμενου μπορεί να γίνει βάσει ημερολογιακού προγράμματος και όχι της τυχαίας ακολουθίας των περιστατικών που εισάγονται στην κλινική και η οποία καταδεικνύει την πλήρη απώλεια επαφής των “σοφών” με την κλινική πράξη εδώ και δεκαετίες αλλά και την εξοργιστική αντίληψη και αντιμετώπιση των ειδικευόμενων συναδέλφων ως “σχολιαρόπαιδων” που πρέπει να έρχονται με τις σάκκες τους το πρωί στο μάθημα, μόλις χτυπήσει το κουδούνι! Πέραν όμως αυτού, όποιος γνωρίζει την πραγματικότητα των αποστελεχωμένων κλινικών των ελληνικών νοσοκομείων δεν μπορεί παρά να γελάσει αφού η έλλειψη ειδικευόμενων και ειδικών είναι τέτοια που πριν ακόμα καλά καλά κενωθεί μια θέση, διευθυντές αναγκάζονται να παίρνουν τηλέφωνα τους επόμενους ειδικευόμενους της λίστας παρακαλώντας να επισπεύσουν όσο μπορούν.

Υποχρεωτική συλλογή μονάδων Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CMEs) με το γνωστό “παρεμπόριο” που λυμαίνονται φαρμακευτικές εταιρίες είτε μέσω της οργάνωσης ιατρικών συνεδρίων με προφανές bias είτε μέσω κάλυψης εξόδων ταξιδίου, διαμονής και εγγραφής για τον “συνεργάσιμο” και πειθήνιο ιατρό, ειδικά για τα ισχυρότερα πανελλαδικά ή του εξωτερικού συνέδρια που αποφέρουν και το μεγαλύτερο αριθμό CMEs. Κάθαρση και διαφάνεια κύριοι της κυβέρνησης; Και απο κάτω ζέχνει ο τόπος!

Κεντρικές εξετάσεις απόδοσης ειδικότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με κατάργηση της έννοιας της επάρκειας υπέρ συστήματος βαθμολόγησης. Τι σημαίνει κύριοι Γενικός Χειρουργός με “καλώς”; Πως δύναται να διενεργήσει αλλαγή σε κύστη κόκκυγος αλλά μην πας για χολοκυστεκτομή μην πάθεις καμιά ζημιά; Ο ειδικός Ιατρός είτε γνωρίζει το γνωστικό του αντικείμενο και μπορεί να ανταπεξέλθει στις θεωρητικές και πρακτικές απαιτήσεις που προκύπτουν από αυτό πλήρως είτε όχι! Σε συνδυασμό μάλιστα με την έτερη πρόταση περί προγραμματισμού σε βάθος 5ετίας της επιθυμητής (;!!) αναλογίας των ειδικών προς τον πληθυσμό βάσει συστάσεων της εκάστοτε ΚΕΕ, μόνο ιδιώτες δεν καταλαβαίνουν που την πάνε την βαλίτσα! Μια στρατιά από quasi-ειδικούς με ασυμπλήρωτο logbook και κουτσο-ειδικούς χαμηλής βαθμολογικής κατατάξης με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα, μπλοκάκια και ατομικές συμβάσεις να επανδρώσουν τις γαλέρες – δημόσιες, ιδιωτικές και ημιχορηγούμενες βάσει ΑΕΜΥ Α.Ε. – που θα προκύψουν μέσα από την αποσάρθρωση του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου