Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Οι ειδικευόμενοι ιατροί αποτελούν βασικό πυλώνα του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας


Αποτέλεσμα εικόνας για ειδικευόμενοι ιατροί

Άννα Μαστοράκου 
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Οι ειδικευόμενοι ιατροί αποτελούν βασικό πυλώνα του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας και η Ελληνική πολιτεία οφείλει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την εργασιακή προσφορά, την ανάληψη ευθύνης και την επάξια συνεισφορά τους στην απαιτούμενη στήριξη και ανανέωση του ΕΣΥ, συχνά υπό σκληρές και αντίξοες συνθήκες εργασίας. 

Ο ρόλος του ειδικευόμενου είναι σαφώς δισυπόστατος, με εργασία και εκπαίδευση να συμπορεύονται σε μία άρρηκτη σχέση. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση παραπέμπει σε απαξίωση και υποβάθμιση του ρόλου των νέων ιατρών σε ένα σύστημα υγείας που υπολείπεται σε πρόγραμμα εκπαίδευσης, σε ποιότητα εργασιακών συνθηκών και σε προσφορά επαγγελματικής ή επιστημονικής προοπτικής. 


Το νέο εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να προβεί σε αξιολόγηση της επάρκειας των εκπαιδευτικών κέντρων με κατάρτιση ευέλικτων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που να αποφεύγουν τη δημιουργία ανυπέρβλητων εμποδίων (γεωγραφικών, χρόνου, χρήματος) ή ανισότητας πρόσβασης στη γνώση. 

Σε μία εποχή που οι νέοι ιατροί αποχωρούν μαζικά από τη χώρα, ο στρατηγικός σχεδιασμός της πολιτείας οφείλει να αναγνωρίσει τη συνεισφορά τους, να τους στηρίξει έμπρακτα και να τους προσφέρει κίνητρα για επαγγελματική προοπτική και σταδιοδρομία στη χώρα μας. 

6 σχόλια:

  1. ΚΑΚΩΣ οι ειδικευόμενοι ιατροί αποτελούν βασικό πυλώνα του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστότατη προσέγγιση και......διπλωματική ! Και τα ......ψάλει στο Υπουργείο για τις ανοησίες περί εκπαιδευόμενων που δεν πρέπει να πληρώνονται ! Και έμμεσα υπενθυμίζει στους ......φωνασκούντες που στην πραγματικότητα θέλουν διαιώνιση της παρούσας κατάστασης ότι απαιτείται σοβαρή εκπαίδευση και αξιολόγηση ! Εύγε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 300. ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ? ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΑΡΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΟΥΣ. ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΌ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. ΑΡΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ. ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΕ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΓΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΖΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΠΗΣ ΜΑΣ. ΙΣΩΣ ΕΤΣΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΓΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ? ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ,ΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ,ΟΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ?
    ΘΑ ΛΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΟΙ ΕΞΗΝΤΑΡΗΔΕΣ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΑΛΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΤΗΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΕ 1-2 ΔΩΔΕΚΑΩΡΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΙΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ?ΤΟ ΠΙΘΑΝΩΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ.ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΔΗΛΑΔΗ.














































































    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ,ο κινεζουλης δούλος σου,για μια κούπα μπαγιάτικο ρύζι,θα είμαι πάντα ο ακούραστος δούλος σου,το πιστό σκυλί σου!!!
    Αφιερωμένο σε ολα τα "αφεντικά"της υγειας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι να κάνουμε τώρα???..Οι ειδικευόμενοι μπορεί να αποτελούν βασικό πυλώνα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ για την Δημόσια Υγεία, αλλά στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν το ΤΙΠΟΤΑ..Άλλωστε για τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διορίζονται ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ των 2500 ευρώ το μήνα -που μετά γίνονται δικαστίνες- γιατί αναρτούν και πανώ υπερ ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Οικονομικών και μπουκάρουν και στη Βουλή με κόκκινα γάντια, πρέπει να πληρώνεται η ΕΡΤ της Ακριβοπούλου και Γιάμαλη ως βασικός πυλώνας προπαγάνδας, πρέπει να πληρώνονται οι ΔΥ με τα πλαστά πιστοποιητικά και τα μαιμού πτυχία, οι κομμώτριες-καθηγήτριες των ΤΕΛ και οι 100,000 Δημοτικοί Υπάλληλοι των 1500 ευρώ το μήνα για να ρίχνουν πασιέντζες και να μαθαίνουν πως γίνεται ο καλός φραπές...Αυτά έχουν προτεραιότητα... Οι γιατροί ας πρόσεχαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή